Fri Tanke ger ut biografin Elon Musk av Walter Isaacson den 12 september 2023, berättar ett pressmeddelande:
Den 12 september 2023 ger Fri Tanke ut biografin Elon Musk av succéförfattaren Walter Isaacson. Isaacson, författaren till Steve Jobs och en rad andra storsäljande biografier, har gjort en förvånansvärt närgående skildring av vår tids mest fascinerande och kontroversielle innovatör – en regeltrotsande visionär som starkt bidragit till att lotsa världen in i elbilarnas, de privata rymdexpeditionernas och den artificiella intelligensens tidevarv. Ja, och så tog han ju över Twitter.
Under sin uppväxt i Sydafrika blev Elon Musk mobbad och med jämna mellanrum misshandlad i skolan. En dag knuffade ett gäng mobbare ner honom för en betongtrappa och sparkade honom i ansiktet tills det var så sönderslaget att det såg ut som ett enda uppsvällt sår. Efter det blev han kvar på sjukhuset i en hel vecka. Men de fysiska skadorna var trots allt skonsamma jämfört med det psykiska trauma som tillfogades av hans far – ingenjören, skojaren och den karismatiske mytomanen Errol Musk.
Faderns påverkan på hans psyke skulle bli bestående. Elon utvecklades till ett hårdhudat men på samma gång sårbart förvuxet barn med tendens till våldsamma humörsvängningar à la dr Jekyll och mr Hyde, en exceptionellt hög risktolerans, ett tvångsmässigt begär efter konflikter, en grandios känsla för episka livsuppdrag och en manisk, kallhamrad intensitet som ibland kunde få destruktiv effekt på omgivningen.
I början av 2022 – efter ett år då SpaceX hade skjutit upp trettioen satelliter i omloppsbana, Tesla hade sålt en miljon bilar och Musk själv hade blivit världens rikaste man – talade han med beklagande ton om sitt tvångsmässiga behov att skapa konflikter och drama. ”Jag behöver ställa om min hjärna från krisläge, för det har den varit inställd på i fjorton år nu”, sa han, ”eller egentligen i nästan hela mitt liv.”
Det var en vemodig kommentar, inte något nyårslöfte. Samtidigt som han sa det köpte han i hemlighet på sig mängder av aktier i Twitter – världens största och mest extrema skolgård. Varje gång han mått psykiskt dåligt eller känt sig hotad genom åren har tankarna fört honom tillbaka till mobbingen han utsattes för på skolgården som barn. Nu hade han chansen att ta över hela skolgården.
I två år har Isaacson följt Musk som en skugga, suttit med på hans möten, gått fabriksronderna med honom och ägnat timme efter timme åt att intervjua Elon själv, hans släkt och vänner samt hans medarbetare och motståndare. Resultatet är en avslöjande skildring från insidan, fylld till brädden av fantastiska berättelser om triumfer och katastrofer, som får oss att ställa frågan: Är de demoner som driver Musk helt enkelt det som krävs för att nå innovation och framsteg?