Fader och soldat
Betyg 3
Svensk biopremiär 19 maj 2023
Regi Mathieu Vadepied
Krig måste vara mänsklighetens skamligaste handling. Krig är ju inget annat än mord i gigantisk upplaga, startat på grund av girighet, själviskhet och omogna personer på maktens positioner. Fader och soldat är en djupt berörande skildring av krigets vidrighet och fasor och samtidigt en träffande berättelse om kolonialismens fula tryne. Handlingen utspelas under första världskriget då den franska armén tvångsrekryterade män i landets kolonier.
En av de tvingas in i armén är den unge senegalesen Thierno Diallo. Hans far Bakaly (spelas av duktiga Omar Sy) försökte gömma honom från arméns rekryterare men misslyckades. Istället tar då Bakaly värvning och uppger sig vara mycket yngre än han är. Bakaly vill hålla koll på sonen och försöka hitta något sätt att fly från kriget med honom.
Fadern försöker först muta sig till en plats bland kökspersonalen åt sig och sonen. Men det går inte så bra. Då försöker han hitta andra sätt att fly från fronten med sin son. Men samtidigt börjar Thierno bli uppmärksammad av de högre officerarna för sitt mod och sin förmåga att ta sig fram. Thierno börjar stiga i graderna och göra karriär. Det komplicerar situationen. Thierno vill inte fly, han vill ha chansen att bli belönad av den franska armén. Thierno inser att största chansen att överleva har han om han anpassar sig och blir uppskattad. Fadern har också svårt att acceptera att hans son plötsligt kan ge honom order.
Visst är filmen en krigsfilm om krigets brutalitet. Men det är också en film att föräldrar måste släppa taget om sina vuxna barn.
Fader och son är en stark film som skildrar ett skamligt och mörkt kapitel ur Frankrikes koloniala historia. Med fokus på några människors öden berättar regissören Mathieu Vadepied om stora historiska omvälvande händelser. Duktiga skådespelare som stjärnan Omar Sy (En oväntad vänskap, Lupin) och dramatisk musik av den tvåfaldige Oscarsvinnaren Alexandre Desplat ger en genomträngande film som hänger sig kvar länge efteråt.