Årets Kulturnatt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm är inspirerad av Dante Alighieris verk Den gudomliga komedin och de sju dödssynderna i vår tid. Vi leder Kulturnattens besökare genom Dantes klassiker på en eklektisk vandring mellan berättelsens sju avsatser, med fokus på en dödssynd per våning. Medverkar gör bland andra Robert Fux, Jonatan Unge, Jesper Roine, Tone Schunnesson, Julia Lyskova, Lisa Irenius, Athena Farrokzhad och Ida Linde.
Ett pressmeddelande berättar:
På årets Kulturnatt kommer Kulturhusets sju våningar gestaltas med en dödssynd per våning – inspirerat av Skärseldsberget i Dante Alighieris Den gudomliga komedin. På vägen upp för ”berget” får besökarna ta del av ett rikt kulturprogram med bland annat speeddejting, kasino, tango, kroki, skrivworkshop, simultanschack, tårtfrossa, fest i det glada 20-talets anda, skogsrejv, tango, och högläsning ur självhjälpsböcker, med mera. Därtill blir det kärnfulla samtal mellan forskare och profilerade paneldeltagare om dödssynderna i modern tid.
Husets ikoniska spiraltrappa, ritad av Peter Celsing, får för en kväll illustrera Skärseldsberget där besökaren tar sig mellan högmod, avund, vrede, lättja, girighet, frosseri och lust. Inom ramen för kvällens produktion invigs också en ny ljusinstallation som lyser upp vandringen.
Riksbankens Jubileumsfond och årsboxen
Årets kulturnatt på Kulturhuset Stadsteatern arrangeras i samarbete med forskningsfinansiären Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond.
Varje år publicerar stiftelsen en samling essäer för att visa på bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. I år är temat för texterna Dödssynderna i vår tid, och sju forskare har fördjupat sig i var sin synd.
Här skriver teologen Ola Sigurdson om avunden i en tid då vi speglar oss själva i ljuset från sociala plattformar, retorikern Maria Wolrath Söderberg om frosseriet i form av en aldrig sinande konsumtion, nationalekonomen Jesper Roine om girigheten som en möjlig väg framåt, konstvetaren Mårten Snickare om högmodet som det uttrycks i Sveriges koloniala historier och på dagens museer, sexualitetsforskaren Lotta Löfgren om kättjan och lusten i ett samhälle som gjort sex både till en vara och till ett krav, etnologen Lynn Åkesson om lättja och hur den förleder oss att sopa smuts under mattan, och sociologen Christoffer Edling om vreden och dess roll i våldsbejakande miljöer.
Datum och tid: 22 april 18:00 – 24:00