Sockerexperimentet
Betyg 3
Svensk biopremiär 10 februari 2023
Regi John Thornblad
Manus Helena Johansson, John Thornblad, Johan Fågelström
Medverkande Amanda Malmberg, Isak Bruno, Elisabeth Ehde Torbjörnsdotter, Henrik Norman, Sandra Redlaff, Tony Lundgren, Per Ragnar, Hanna Ullerstam, Emanuel Blom, Emil Roos, Magnus af Sandeberg, Åsa Sjöblom, Cia Bosse
Hjärteknipande och upprörande. Filmen bygger på verkliga händelser där forskare i Sverige för sjuttio år sedan utsatte personer med intellektuell funktionsnedsättning för plågsamma experiment utan att alls bli tillfrågade. Föraktet för människor med intellektuell funktionsnedsättning var stort. Forskarna som genomförde experimentet motiverade det med att resultatet gjorde att folkhälsan kunde höjas – och att personer som ändå inte förväntades kunna höja produktionen i landet kunde offras.
Vi får följa patienter och personal på Vipeholms Sjukhus där hundratals av de inlagda fick äta socker i mängder utan att borsta tänder. Kunskapen om vad som orsakade karies var låg och vetenskapsmännen ville bevisa hur kolhydrater och socker i synnerhet kunde bryta ner tänderna. Det var oerhört plågsamt för många av de intagna som utsattes. De tappade tänder och drabbades av blodförgiftning.
Handlingen utspelas år 1948. Johanna är en ung kvinna som bor på Vipeholms Sjukhus tillsammans med andra personer med funktionsnedsättningar. En dag kommer det en ny intagen, Vilgot, som sjunger så vackert. Johanna blir förälskad. Deras kärleksberättelse är vackert och ömt skildrad. Vid den tiden var det vanligt att människor med intellektuella funktionsnedsättningar placerades på anstalt. Men Johanna är smart trots sin lägre intellektuella kapacitet. Hon lyssnar i smyg på personal och hon drar sina slutsatser. När sockerexperimentet börjar blir Vilgot sjuk av allt socker och karies-attackerna som bryter ned hans tänder. Johanna förstår att sockret är farligt och försöker sätta igång ett uppror.
Personalen agerar olika, en del är skeptiska till experimentet medan andra vill göra karriär. En bra och trovärdig skildring av hur människor agerar. Men det surfar mest på ytan eftersom den stora huvudhandlingen förutom experimenten är kärlekshistorien mellan Johanna och Vilgot.
Två stora stjärnor i filmen är Amanda Malmberg som har rollen som Johanna och Isak Bruno som Vilgot. De är genuina och äkta.
Personal och alla vuxna har ett ålderdomligt tal och språk som känns lite tillgjort. Förmodligen är tanken att få oss att känna att det hände under fyrtiotalet då moral och etik var annorlunda än idag och barriärerna mellan högre uppsatta och lägre personal var knivskarpa. Filmen berättar om sockerexperimentet men berör samtidigt också andra övergrepp som tvångssterilisering.
Sveriges Radio berättar:
Forskarna valde ut 400 av de som bodde på Vipeholm. De tvingades alltså äta mängder av socker, men fick inte borsta tänderna. Även barn utsattes.
Barnen fick äta mycket socker utan att borsta tänderna så att deras tänder förstördes.
Det är skrämmande att detta experiment överhuvudtaget fick genomföras, det fanns trots allt regler mot att använda människor som försöksdjur redan då. Det är otäckt att ingen tycks fått stå till svars för att människor utsattes för dessa försök. Wikipedia berättar att försöken genomfördes efter beslut av riksdagen som hade den högsta beslutanderätten innan, många år senare, etiska kommittéer inrättades.