
Lisa Grotherus
Musiken från min berättelse
5
Inspelad 23-24/2 2021 i Yardhouse Studio
Pacaya Records
24:14 (ep)
Releasedatum: 21/1 2023 (utgiven med stöd från Längmanska kulturfonden)
Ep:n har en lite invecklad tillkomsthistoria. Under vinjetten Svenska berättelser startades i P1 2007 en programserie där privatpersoner berättar om livsavgörande ögonblick som inneburit radikala förändringar. Numera heter serien Min berättelse. 2017 gick Dramaten ihop med Sveriges Radio och satte under några år upp en liveversion, vilket resulterade i fjorton unika föreställningar. Varje gång bjöds en poet in. Lisa Grotherus tillfrågades om att binda samman varje berättelse, skriva musik som förstärkte eller gav andningspauser. Intentionen var att hitta stämningen berättarens röst förmedlade, få vad hon komponerade att smälta samman till en helhet. Föreställningarna på Dramaten sändes live av SR och har funnits som podd. Skivan innehåller ett urval av hennes verk, vilka bearbetats och arrangerats för en ensemble på åtta personer.
Det är tunga mardrömslika berättelser. Vad som tonsatts handlar om vittnesmål från person som är Förintelse-överlevare, om en dotter född med grav hjärnskada, om föräldrar tillhörande Jehovas Vittnen som bryter kontakten med sonen, att vakna upp från vård i respirator efter behandling mot covid samt om att leva i dödens närhet med mamma diagnostiserad med bröstcancer.
Uppskattade Lisa Grotherus skivdebut 2018 vilket yttrade sig i recension här. Därtill hört henne på Unity. Hon sjunger berörande även om huvudfokus är på klarinett- och basklarinettspel. Hon har fått jazzpris av organisationen SKAP och medverkat i konstellationer med dragning åt frijazz. Enligt egen utsago har Grotherus även ägnat sig åt pop, folkmusik och gjort musik för teaterscener. Hävdar att denna spännande musiker och kompositör vanligen vistas i gränslandet mellan världsmusik och jazz med stänk av kammarmusik.

Till inspelningen rekryterades en skara prominenta musiker. Dessa heter Livet Nord (violin och kör), Emma Augustsson (cello, kör), Isabell Gustavsson Ny (piano), Mauritz Agnas (kontrabas), Dennis Egberth (trummor), Hampus Norén (syntar) samt Nino Ramsby på sång. Av dem har jag i många givande sammanhang tagit del av musicerande från Livet Nord och Mauritz Agnas. Pianisten var med i Sara Parkmans band när de kom till Kungsbacka härom året och Ramsby känner jag till från samarbeten med Ludvig Berghe trio. Att ha klarinett som enda blåsinstrument jämte utelämnandet av gitarr får ses som originellt. Sättningen fungerar förträffligt!
Kongenialt utformad musik har ett sällsamt sug i sig, bäddar in historierna i emotionellt passande kontext. Vad som hamnade på cd:n bärs fram av passionen till uttrycksfulla soundscape, vilka på samma gång betonar, kompletterar och lindrar det sagdas tyngd. Inledande Sorgvild med text av Lilian Bäckman drabbar genom att röra sig i ett spektrum av orubbligt allvar. Växlar förunderligt mellan sorg och en trotsigt triumferande kör. På De sista rösterna sjunger sig tonsättaren in i våra hjärtan. Musiken har den effekten att det blir relevant att tala om katarsis. Trots att smärtan och strapatserna inte levereras från källan, blir det uppenbart hur finkänsligt musiken alluderar på vad människor vittnar om.
Somliga spår kan liknas vid belysande fragment, medan andra som exempelvis Vaggsång för Agnes -där Nino Ramsby är eminent vokalist- snarare är att betrakta som fullvärdiga låtar. Syntar antagligen i kombination med stråkdrag och gnisslande cymbaler utvinner på ett ställe hotfullt oberäknelig stämning. I ett annat segment frambesvärjer främst basklarinett, vispspel, basgångar, violin och anslaget på piano en förtätad elegisk atmosfär. Vidare fäster jag mig vid hur klarinetten kan gifta sig med antingen kontrabas eller piano. Lysande förenar Lisa Grotherus då rollerna som kompositör och instrumentalist.
Projektet har en kontemplativ karaktär, omfattar på ett hanterbart sätt både sorg och glipor av ljusa stråk. Upplösningen är minnesvärd. De extraordinära tonerna utgår från Micael Sköldqvists skildring ”Respiratorresan”. Mörkret övergår efterhand i medryckande jubel vars feature utgörs av kompositörens nynnande jämte pådrivande rytmsektion. Enda man rimligen kan invända mot är den korta speltiden.