Kärleksbevis
Betyg 2
Svensk biopremiär 14 oktober 2022
Regi Richard Hobert
I huvudrollerna Rolf Lassgård, Livia Millhagen och Hedda Rehnberg
En skildring av hur barnsligt vuxna kan bete sig i samband med skilsmässor när känslor av äganderätt och hämnd släpps lösa. Ett ämne som skildrats i många berättelser, en del gripande, andra mer förutsägbara. Jag vill så gärna tycka om denna film som har flera duktiga favorit-skådespelare och är skapad av en duktig svensk regissör. Men tyvärr, berättelsen tar aldrig tag i mig och tuffar på med klichéer och klyschiga karaktärer.
Är det ett drama eller en psykologisk thriller? Jag tycker inte den är övertygande som någondera. Thomas (Rolf Lassgård) och Marie (Livia Millhagen) ska skiljas och möts en sista dag för att tömma och sälja sommarhuset på Österlen. De låtsas vara beslutna att denna sista dag ska de uppföra sig vuxet och lugnt. De måste vara där båda två för att kunna skriva under köpeavtalet. De väntar på att mäklaren och köparna ska dyka upp.
Marie har egentligen träffat en ny kärlek. Det verkar som att den riktiga anledningen till att hon vill skiljas är att hon har ett nytt passionerat förhållande. Fast det vill hon hålla mycket hemligt. Hon ser till att prata i smyg i telefon med sin nya kärlek. Men Thomas tjuvlyssnar, givetvis. Thomas har väldigt svårt att acceptera skilsmässan. Det har trots allt vuxna barn och har varit gifta i tjugo år och gjort mycket roligt tillsammans. Han känner att han inte får riktigt grepp på varför Marie egentligen vill skiljas.
Denna sista dag tillsammans bjuder på flera absurda inslag. Vildsvin härjar i området och Thomas har sagt upp rep med tomburkar på som skramlar när vildsvinen närmar sig tomten runt stugan. En man (spelad av duktige Fredrik Gunnarsson) som bor i bygden dyker upp och sätter sig med gevär för att vara redo att skjuta vildsvin när det dyker upp. Denna jägare har et högst personligt motiv till att skjuta vildsvin. Det blir en rätt övertydlig metafor för handlingens intrig.
Nu blir det krångligare och mer invecklat än så. En söt ung kvinna dyker upp under kvällens lopp. För att inte förstöra och berätta viktiga, eventuellt överraskande, vändningar i handlingen ska jag inte berätta mer. Ett skäl till att filmen inte får ännu längre är att den har trots mycket förutsägbart och träig dialog en del oväntade vändningar.
Ett skäl till att filmen aldrig berör mig är att den bygger på fördomsfulla förutsättningar, som att det alltid är mannen som har svårast vid skilsmässor, som lider mest. Jag förstår att en sensmoral är det bästa alltid är att tala sanning – och det visar hur svårt och tillkrånglat det blir när man väl väljer lögn istället. Lögnen föder alltid mer lögner. Ett litet plus är hur filmen visar hur svårt det kan vara att verkligen vara säker på sina känslor och vad man verkligen i grunden vill.
Ett plus för filmen är musiken. Ledmotivet till Kärleksbevis står Nina Hobert för. Lyssna på ledmotivet En kärleksvals här: