Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”
Betyg 4
Svensk biopremiär 16 september 2022
Regi Stig Björkman
En ovanligt nära skildring av ett möte med en av världens stora amerikanska författare. Stig Björkmans dokumentär om Joyce Carol Oates känns som en ynnest att få uppleva. Oavsett om du läst alla hennes böcker eller bara en eller ingen alls lär du bli nyfiken på att läsa om det du redan läst eller läsa det du inte läst. Hon är så fascinerande och Stig Björkman har lyckats att få henne att berätta väldigt öppet och som det känns ärligt om hur hon tänker.
För mig är denna dokumentär mycket, mycket mer än en skildring av Joyce Carol Oates. Det är en filosofisk vandring genom vad en författare är och vad litteratur är.
Filmens distributör skriver:
Hon delar frikostigt med sig av sitt liv och sin kreativa process, och trots hennes vänliga men bestämda markering av hur långt vi får komma in, lyckas filmen ta oss till ett innerligt, insiktsfullt och kärleksfullt möte som lämnar oss både uppfyllda och lustfyllda. Och lite klokare.
Jag håller med helt. Efter att ha sett filmen studsar jag fram av ny energi och en djup glad känsla inombords, en tro på litteraturen och vad den kan betyda. Hennes bakgrund är så fascinerande. Hon är född och uppväxt i fattiga förhållanden med föräldrar som bara gått åtta år i skolan och hon blev den första i familjen som kunde studera vidare på college. Hennes känsla och förståelse för utsatta människor lyser igenom och ger hopp, även om det inte alltid slutar så lyckligt för dem. Men att de får betyda något och att ljuset faller på dem, att de blir uppmärksammade, ger ett hopp om att vi kan förändra världen och samhället, eller åtminstone förstå något av vad det är att vara människa.
Hennes romaner är djupt grundade i såväl hennes egen bakgrund, arbetsliv och relationer som i samtiden. Hon har skrivit om sorg och förlust, om kvinnoförtryck, om segregation, om våld och polisbrutalitet, om rasism. Och hon gör det på ett sätt som engagerar och gör att vi kan identifiera oss och känna att vi är där. Samtidigt är hon oerhört filosofisk och kan många gånger med en kort mening säga så mycket om livet och om att vara människa.
Hur många eller få romaner du läst av henne: Gå och se denna dokumentär om du är intresserad av litteratur.
Filmaren och författaren Stig Björkman lärde känna Joyce Carol Oates i samband med hennes roman Blonde. Han kontaktade henne för snart femton år sedan med sin idé om en porträttfilm, men det kom att dröja åtskilliga år innan hon slutligen gick med på hans förslag.
STIG BJÖRKMAN, författare och regissör, uppmärksammad för sina biografier om Antonioni, Lars von Trier, Ingmar Bergman & Woody Allen. Björkman har bland annat regisserat Jag är Ingrid (2015), Bakom jalusin (1984) och Bilder från lekstugan (2009).
STINA GARDELL, producent och regissör, grundade bolaget Mantaray Film 2005 och har sedan dess producerat 26 dokumentärfilmer för biograf & TV, bland annat Världens vackraste pojke (2021), femfaldigt guldbaggenominerad inklusive ”Bästa film”. Gardell har även samproducerat 10 internationella filmer.
DOMINIKA DAUBENBÜCHEL, klippare och manusförfattare. Hennes insatser som klippare inkluderar filmer som Nunnan, Flotten och Jag är Ingrid. Daubenbüchel har skrivit manus till både filmen om Ingrid Bergman och filmen om Joyce Carol Oates tillsammans med Stig Björkman och Stina Gardell.