HISTORJÁ – Stygn för Sápmi
Betyg 5
Svensk biopremiär 25 mars 2022
Regi Thomas Jackson
En film som borde väcka varenda tittare till insikt om det vägskäl världen står inför. De allra bästa dokumentärerna berättar i sitt fokus på en människa eller händelse om oss alla. Denna skildring är berörande, omskakande, vacker och både skrämmande och hoppfull. Genom att möta samernas historia, skildrat genom en kvinnas ögon förstår vi vad klimathotet innebär för oss alla, för varenda en av oss.
Vi får möta den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba. För några år sedan svar hon utvald för att visa ett verk på på Documenta i Kassel, en av den internationella konstscenens mest inflytelserika plattforma. Hennes konstverk var ett 24 meter långt broderat verk över samernas historia. Verket var så starkt och många i publiken började gråta. Över en natt blev Britta Marakatt-Labba en av Sveriges mest eftersökta konstnärer. Under våren 2022 är hon också aktuell som uttagen i Venedig-biennalens huvudutställning.
När jag läste informationen om denna dokumentär tänkte jag att den kunde vara intressant men den är så oändligt mycket mer. Den talar till djupet inom oss och den handlar både om mänsklighetens existens, om baksidan av vad västvärldens fixering vid industri och välfärd, hur västvärlden både skövlar natur och djur och tar bort kultur från människor. I filmen får vi se filmklipp från när den svenska och norska staten i 1900-talets början tvångsförflyttade samer. Vi får se hur samiska kvinnor av kristendomens kyrkor förbjöds att ha sina huvudbonader då dessa ansågs hylla djävulen, vi får se hur den svenska staten skövlat och förstört de samiska religiösa platserna. Jag förmodar att det är den sekulariserade svenska inställningen som totalt är blind för andra gruppers religion och kultur. Då den sekulariserade västerländska kulturen mest av allt tillber kommers och välfärds i så snabb tillväxttakt som möjligt så finns det ingen förståelse för andra värderingar.
Denna dokumentär berättar rakt på sak och tydligt om hur samer på en mängd olika sätt fråntagits sin rätt att existera som egen kultur. Det kanske går att delvis rätta till men lika allvarligt är hur samernas rennäring i grunden hotas av den globala klimatkrisen. Och det är inte bara samernas rennäring som hotas – världen över hotas andra folk som lever närmare naturen och detta kommer ganska snart att påverka allas våra liv.
Utöver filmens viktiga ämne om klimathotet och förtrycket av samerna är filmen en underbar hyllning till konst. Britta Marakatt-Labbas broderade verk är helt underbara och de. förmedlar både kritik av samhället men den ger också en inblick i magi och mystik och visar på konstens fantastiska kraft att tala till oss på djupet.