A Hero
Betyg 4
Svensk biopremiär 25 mars 2022
Originaltitel Ghahreman
Regi och manus Asghar Farhadi
I rollerna Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Fereshteh Sadre Orafaiy, Sarina Farhadi
En träffsäker skildring av hur hur maktlös den som står lång ned på samhällsstegen är. Filmens berättelse är i mycket en skildring av livet och samhället i Iran men samtidigt en universell historia. I A Hero borrar Asghar Farhadi sig in frågor om skuld, moral och heder och i synnerhet i en värld där ett videoklipp i sociala medier kan klä av all heder från en människa.
I centrum för handlingen står Rahim (Amir Jadidi) som sitter i fängelse på grund av en obetald skuld. Att sättas i fängelse för att man har en skuld istället för att få chansen att arbeta, få lön och kunna betala av skulden låter för mig som ett medeltida rättssystem, ovärdigt en demokrati, typiskt för en teokrati som Iran.
Rahim har permission från fängelset under två dagar, då han bor hon sin syster och hennes man. Rahims son, som ser ut att vara i tioårsåldern, bor också där. I Iran har fäder i stort sett alltid rätt till barn vid skilsmässor. Rahim är skild och har träffat en ny flickvän. Tillsammans med flickvännen har Rahim en plan för att försöka förmå sin fordringsägare att efterskänka en del av skulden och därmed kunna bli frisläppt från fängelset.
Rahims flickvän har hittat en väska med guldmynt i. Hon vill att de växlar in dessa guldmynt till pengar och betalar av en stor del av Rahims skuld. Men Rahim bestämmer att de ska försöka få tag på den person som tappat väskan. Detta sätter en både komisk, absurd och väldigt mänsklig karusell av händelser.
Även om filmen utspelas i Iran och mycket i handlingen är typiskt iranskt kan vi ändå känna igen många av de fenomen som tas upp. Sociala mediers otroliga inflytande över vad den stora massan tänker och tycker är en världsvid företeelse, kanske ofta en förbannelse.
Asghar Farhadi berättar:
– Liksom överallt i världen har sociala medier stor plats i människors tillvaro i Iran, så pass omfattande att man har svårt att minnas hur våra liv såg ut innan de fanns. Jag tycker det märks ännu tydligare i Iran än på andra platser, på grund av landets socio-politiska situation.
Filmen skildrar också hur maktlös den är som står långt ner på samhällsstegen, som en fattig fängelsekund. Och människor har svårt att ha medkänsla för andra än sig själva, då var och en är fastlåst i att tycka synd om sig själv. Detta är en stark berättelse som jag är rätt skakad av. Trots att det är ett drama, en påhittad berättelse, kan vi känna igen fenomenen i våra vardagsliv och i alla olika samhällssystem. A Hero är en träffsäker, komisk men också skakande berättelse.
OM ASGHAR FARHADI
Tvåfaldige Oscarsvinnaren Asghar Farhadi vann Grand Prix i Cannes for A Hero.
Asghar Farhadi långfilmsdebuterade 2003 med Raghs dar Ghobar / Dancing in the Dust. Hans fjärde film Darbareye Elly / About Elly vann Silverbjörnen i Berlin 2009 för Bästa regi samt utsågs till Bästa film vid Tribeca Film Festival. Nader och Simin – En separation, Farhadis internationella genombrott från 2011, vann bland annat Guldbjörnen i Berlin, en Golden Globe samt en Guldbagge för bästa utländska film. Filmens framgångar kröntes med en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film, och den fick dessutom en Oscarsnominering för Farhadis originalmanus. Ett par år efteråt gjorde han Det förflutna, som bland annat nominerades till en Golden Globe för bästa utländska film, och 2016 kom The Salesman som bland många andra utmärkelser fick en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film samt en Guldbagge. Farhadis filmer har därmed vunnit Irans enda två Oscarstatyetter genom tiderna. Bland hans filmer märks också Alla vet med Penélope Cruz och Javier Bardem. A Hero utsågs till årets Oscarsbidrag från Iran.