Lämna inga spår
Betyg 3
Svensk biopremiär: Göteborg filmfestival
Regissör Jan P Matuszyński
Medverkande: Tomasz Ziętek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak, Agnieszka Grochowska och Mateusz Górski.
Polen 1983. Landet styrs av en kommunistregim. “Lämna inga spår efter er”, gormar polismannen när Grzegorz Przemyk, en ung gymnasist, misshandlad till döds av ett gäng gendarmer. I filmen följer vi efterspelet där sonens mamma, en poet som tillhör motståndsrörelsen Solidaritet, och kompisen Jurek kämpar för att rättvisa ska skipas. Poliserna som har blod på sina händer ska inte få komma undan utan ett rättvist straff. Men regimen vill något annat. I Lämna inga spår skildras båda sidor, familjens kamp och regimens politiska spel. Politikerna kallar händelsen för ett PR-bekymmer som de genast måste få ur vägen, men hur?
Lämna inga spår är Polens Oscarsbidrag och regisseras av Jan P. Matuszynski, en man som ofta beskrivs som en av Polens moderna filmskapare. Det är en engagerande berättelse om kampen för rättvisa. Jurek sätter mycket på spel när han bestämmer sig för att försvara sin döde väns heder. Hat och hot blir vardagsmat när Jurek ger sig ut i en David och Goliat -kamp. Motståndaren är regimen, en kommitte som inte ser ut att backa i första taget. Lämna inga spår skildrar kommuniststyrda Polen på 80-talet där politiker styr med järnhand och poliser kan haffa vem som mitt på öppen gata
bara för att den inte har något Id-handling i fickan.
Dessvärre blir filmen väl utdragen och engagemanget bibehålls inte hela vägen fram. Jag brukar inte haka upp mig på längden, men två timmar och 44 minuter för den här typen av berättelse. där själva rättegångsspelet kommer först mot slutet av filmen, är på tok för mycket speltid. En styrketår är det starka skådespelet. Tomasz Zietek som unge studenten Jurek fungerar utmärkt i rollen. Den sorg och desperation han känner inom sig kan en verkligen se i Tomaszs ögon och för varje motgång krymper hans axelhållning ytterligare.
Lämna inga spår är i ett episkt, mastigt verk, men som hade behövt en bättre klippare vid rodret för att legitimeras ett än högre betyg.
Petter Stjernstedt