Lektioner i persiska
Betyg 4
Svensk premiär 10 september2021
Regi Vadim Perelman
Under en fångtransport i Frankrike 1942 byter juden Gilles bort en halv smörgås mot en persisk bok. När tåget stoppas beordras alla av och skjuts i en skogsglänta. Men Gilles uppger att han är perser och visar sin bok. Eftersom en perser just är efterlyst blir han förd till ett läger. Där blir han uppmärksammad av kökschefen Klas Koch som vill
lära sig persiska för att öppna restaurant i Teheran efter kriget.
Varje dag blir en kamp mot döden när han skall lära Koch persiska. Ett språk han inte kan utan måste hitta på för varje ord. Och att sedan repetera för att minnas dem. Samtidigt får han slita i kökstjänst eller blir skickad att hacka sten i stenbrottet.
Gilles och Koch får en relation men det är hela tiden Koch som har makten över Gilles liv och död. För varje idé Koch får hänger Gilles liv på en skör tråd.
Liksom många filmer från kriget visar filmen vad kriget och den militära hierarkien gör med människor. Soldater och officerare behandlar varandra med hat och konkurrens. Allt går ut på att förtrycka andra för att skydda sin egen plats.Men den visar också att en människa gör vad som helst för att överleva. Fångvaktare som var judar straffar judar för att själva överleva. Nakna kroppar på en kärra på väg till brännungen visar lägrets helvete.
I filmen ´120 slag i minuten´ gjorde Nahuel Perez Biscayart ett ömsint porträtt av en Hivsmittad kille i Paris. Här är det ett fantastisk porträtt av juden Gilles. Nahuel Perez Biscayart är en skådespelare som man tar med sig länge i hjärtat efter filmen. Inte lika gripande men också intressant är Lars Eldinger som officer Klaus Koch. Samspelet mellan dem går fram och tillbaka.
Att Gilles är mycket smart räddar hans liv tillsammans med hans okuvliga vilja att överleva. Det är en fantastisk historia, den sägs vara sann. Den är andlöst spännande, gripande och fängslande ända till slutet. Och slutet vill ingen missa.