Adopterad. En bok om Sveriges sista rasdebatt
Författare Tobias Hübinette
Utgivningsdatum 2021-03-17
Förlag Verbal Förlag
ISBN danskt band 978-91-89155-25-1
ISBN ebok: 978-91-89155-26-8
Mycket av det som sker idag är ett resultat av det förflutna. Frågan är hur långt tillbaka man ska gå i tiden för att länken mellan nu och då ska framstå som klar. Vissa länkar är mer långsökta än andra, vissa är mer tvivelaktiga än andra. Länkarna mellan då och nu i ”Adopterad. En bok om Sveriges sista rasdebatt” lyckas väl med att göra tydliga länkar genom att knyta ihop adoptionsfrågan med rasfrågan. Inte bara det. Denna bok lyckas även väl med att demonstrera hur debatten kring ras rörde sig framåt en gång i tiden, och hur den till slut ledde till dit vi är nu. I denna bok har Hübinette valt att avgränsa sig till rasdebatten och därmed även debatten kring adoption under 60-talet samt 70-talet för att en stor del av den debatt som ägde rum under denna period går att anknyta till det sätt adoption och ras uppfattas i dagens Sverige.
Som grund till detta verk står ett stort och mycket varierat – i sitt innehåll – antal källor ur främst tidningsartiklar men även annan media. Faktum är att många av de citat ur tidningar och annan media från sextio och sjutiotalet som Hübinette använder sig av kan framstås som mycket chockerande idag, främst på grund av språkbruket men även när det kommer till den direktheten som rasfrågor diskuterades i. En stor del av det språkbruk som användes inom ras och adoptionsdebatten är språkbruk som idag är otänkbart (kanske till och med bisarrt) att man skulle använda sig av. En del citat blir nästan skrattretande störande. För någon som har varit med från och med sextio och sjuttiotalet fram tills nu blir det möjligtvis mindre otänkbart, men för någon som inte har varit med blir det underligt att läsa en stor del av innehållet, särskilt om man jämför med hur rasfrågor diskuteras (eller snarare inte diskuteras) idag. Till och med själva ordet ´ras´ är tabubelagt i dagens ´färgblinda´ samhälle (jag lånar mig av Hübinettes ordbruk här). Kontrasten mellan då och nu är ungefär som kontrasten mellan svart och vitt, kanske med ett par grå nyanser här och där. Denna bok demonstrerar tydligt hur dessa kontraster är länkade, och i och med detta bidrar boken till djup förståelse för det skett, och det som håller på att ske nu.
Adoption har under den senaste tiden varit aktuellt inom media, och det är många sorgliga historier som dykt upp till ytan i och med de utredningar som gjorts. Det var därför extra lärorikt (särskilt för någon som inte tog del av sextio och sjuttiotalsdebatten kring adoption) att få kunna se hur debatten kunde ha sett ut tidigare och hur den (eller ett frånvarande av en debatt) kom dit den är nu. Dock tror jag att det är ännu viktigare att läsa andra verk inom detta ämne – både av Tobias Hübinette men även av andra forskare – för att få grepp om den stora bilden och det större sammanhanget. Jag hoppas därför att de som tar sig an denna bok även väljer att gå vidare och läsa på mer inom detta ämne med tanke på att det är mycket viktigt som behöver sägas, diskuteras och undersökas.