Ragnarök S2
Betyg 4
Premiär på Netflix 27 maj 2021
Regi Mogens Hagedorn och Mads Kamp Thulstrup
I rollerna syns bland annat David Stakston, Danu Sunth, Jonas Strand Gravli, Theresa Frostad Eggesbø och Herman Tømmeraas.
Regissör och manusförfattare har lyckats storartat med att skildra klivet från att vara tonåring till vuxen, att hitta sin väg och acceptera sig själv som man är – trots att berättelsen är en slags fantasy där 17-årige Magne upptäcker att han har superkrafter och är den fornnordiska guden Tor. Vilket hans mamma självklart inte kan tro på, om han försökte berätta det. Trots att hans mamma ser sig själv som en förstående, klok och modern kvinna som förstår sig på ungdomar finns det saker hon inte alls begriper.
Säsong 1 var bra men säsong 2 är ännu bättre, tycker jag. i den första säsongen insåg Magne att han har enorma krafter och att han måste slåss mot en mäktig fiende från det förgångna som håller en hel stad, eller till och med ett helt land, i ett järngrepp. I staden de bor finns en familj som är jättar. Jättar är inte nödvändigtvis större än människor och de ser inte annorlunda ut, men det är i princip odödliga och rakt igenom själviska och i total avsaknad av känslor.
Under den andra säsongen måste Magne/Tor hitta medhjälpare, andra gudar eller människor med starka krafter. I jättarnas familj uppstår sprickor och jättarnas sammanhållning hotas av dem själva. Det är en spännande berättelse som trots att det är fantasy ändå säger något om hur det är att vara tonåring. Om att frigöra sig från föräldrar – eller inte klara av att frigöra sig eller helt enkelt vilja följa föräldrarnas fotspår. Vi möter människor som är fega, människor som är lata och andra som vågar säga ifrån och mäktiga folk som har mer eller mindre lyckade strategier för att behålla makten. Det är en skildring av samhället och livet.
För den som kan sina fornnordiska gudasagor kommer inte händelserna som några överraskningar men för att inte avslöja händelserna går jag inte in mer på det, även om det är en av de intressanta delarna av serien, att dra paralleller från de fornnordiska gudasagorna till nutiden och på så sätt förstå vad sagorna fyllde för funktion för människor då de spreds, oftast muntligen. Intresset för de fornnordiska myterna har vuxit stort i västvärlden det senaste decenniet.
Att Magnes lillebror Laurits också är speciell, fast på annat sätt, pekade redan den första säsongen på. I andra säsongen får vi veta mer om både honom och en del andra karaktärer och några nya intressanta karaktärer dyker upp.
Ragnarök 2 är spännande och engagerande och jag kunde inte slita mig och ville bara se avsnitt efter avsnitt.
Ur pressmeddelandet från Netflix:
Ragnarök är ett coming-of-age drama som bygger på, och bidrar till, en modern och oväntad tolkning av den nordiska mytologin. I den andra säsongen letar Magne efter svar och vapenbröder, men kommer han att hitta dem i tid?
Trots att Magne är redo för strid, måste han acceptera att hans fiender är för många och för starka. Finns det någon annan, likt honom själv, som också har övernaturliga krafter? Och kommer han att hitta dessa personer i tid? Och vad händer när det visar sig att hans lillebror, Laurits, också är exceptionell, men har en annan världsbild än Magne? I den andra säsongen av Ragnarök blir konflikten hårdare, ondskan mer fokuserad och valen mer desperata. Mitt i allt detta står Magne inför den grundläggande frågan: Hur långt är du villig att gå för att rädda din familj?