Penguin Bloom
Betyg 3
Svensk premiär 12 februari 2021
Regi Glendyn Ivin
En solig semesterdag i Thailand händer det som inte får hända.
När mamma Sam störtar från en utsiktsplats och blir förlamad från bröstet och nedåt blir hela familjens liv förändrat. För en livlig tre-barnsfamilj blir det en prövning och för Sam leder det till en depression. En depression som får henne att vilja stanna i sängen och bara försvinna. Hon sörjer den mamma hon har varit och känner att hon inget kan göra. Det är först när sonen hittar en skadad fågel som han tar hem som något händer. Det blir början på en själslig läkningsprocess kantad av mycket ilska
och bitterhet. Filmen är gjord efter en bok av Cameron Bloom och Bradley Trevor Greive.
Historien om Sam visar hur snabbt livet kan gå i bitar och vad skör verkligheten är. Ändå är det en film som inger hopp.
Att en läkningsprocess alltid är möjlig och att livet kan bli bra även om det aldrig blir samma liv. Den visar att alla är viktiga och att andra saker kanske är viktigare än de man tror. Att Sam som alltid varit den sportiga pojkmamman och kunnat delta i alla aktiviteter är viktig bara genom att finnas där. Liksom den hittade fågeln Penguin kommer att betyda mycket för Sam,
betyder hon mycket i sin familj. Liksom Penguin så småningom blir bra och söker sig ut blir också Sam trygg och hittar ett liv även ute i samhället och utanför familjen.
Naomi Watts i rollen som Sam utstrålar mer styrka än självömkan. Hennes relation till äldsta sonen Noah är rörande när hon inser vad han tänker. Noah spelad av Griffin Murray-Johnston är den eftertänksamma och känsliga som istället för att tala mest iakttar. Med en tapper make Andrew Lincoln som bland ilsknar till, en opsykologisk mamma Jacki Weaver och en tuff tränare Rachel House blir hon så småningom en duktig idrottskvinna och återtar sin roll som mamma i familjen.
Boken med den sanna historien har blivit en bästsäljare och filmen har blivit en berörande film utan att vara tårdrypande.