Servants
Betyg 4
Svensk biopremiär 27 november 2020 och visas också på streamingtjänster som SFAnytime och Telia Filmbutiken
Regi Ivan Ostrochovský
En av de mest konstnärliga visuella filmer jag sett på länge. Filmen utspelar sig 1980 i den kommuniststyrka staten Tjeckoslovakien. Natten mellan den 20 och 21 augusti 1968 invaderades Tjeckoslovakien av trupper från Sovjetunionen, Bulgarien, Polen och Ungern då det funnits opposition gentemot det totalitära styret. Protesterna och motståndet kunde givetvis inte kuvas helt och det bubblar under ytan.
Vi får följa två unga män, Michal och Juraj, som studerar teologi på ett katolskt institut. Staten och dess tjänare i säkerhetstjänsten har ögonen på skolan och misstänker att det finns grupper som vägrar följa kommunismen före sin kristna tro. Skolan hotas av nedsänkning och en del lärare och rektorn böjer sig för staten och börjar styra om föreläsningarna för att göra det ledande kommunistpartiet nöjt. Alla studenter böjer sig dock inte.
Regissören Ostrochovský har tillsammans medfotografen Juraj Chlpik jobbat in i detalj med fotot och bilderna. Många scener innehåller stillastående foton som talar till något djupt inom oss. Då fotot dessutom är i svart och vitt blir det visuellt, konstnärligt och mycket sparsmakat. Regissören litar på att vi kan tänka och känna själva, allt behöver inte sägas rent ut. Jag kan dock något sakna den fördjupning av karaktärer som oftast görs i filmer av mer amerikansk karaktär. Svenska Dagbladet skriver om Servants:
“Visuellt anslående med bilder som dröjer kvar länge på näthinnan. Ett orubbligt hantverk”. Jag håller med om det helt och fullt.
Hur reagerar människor under förtryck och i samhällen som övervakar dem? Alla de olika reaktioner som vi får se i filmen är som tagna ur verkligheten. Filmspråket är oerhört realistiskt i de enkla miljöerna och så sparsmakat – det blir på det sättet ännu mer effektivt. Filmen är ett stort skri av varning för totalitära samhällen där staten får makt att förtrycka människors tankar. Sorgligt nog är det inte något vi kan säga enbart hört till historien. Totalitära stater finns runt om i världen idag också och i en del länder tycks utvecklingen gå åt mer övervakning av medborgarna. Filmen blir stark och kryper djupt in under huden och jag blir besviken över mänskligheten och samtidigt finns det hopp, då inte alla faller för trycket.