
I Am Greta
Betyg 4
Svensk biopremiär 20 november
Regissör Nathan Grossman
Fördjupad och närgången är hudnära I Am Greta om sextonåringen som satt klimatet på allas agendor och fick miljoner och åter miljoner av människor att demonstrera på gatorna om en hälsosammare glob.
“ Ni säger att vi bara har en planet att ta hand om ändå verkar ni helt strunta i klimatet. Ni kommer till oss unga och pratar om oss som hoppet, hur vågar ni!?”. Greta är sextonåringen från Stockholm som kämpar för ett bättre klimat och en mänsklighet som lever i symbios med naturen. Du måste som man säger levt under en sten om du missat snackisen, fenomenet Greta och den globala rörelsen Friday for Future.
Det hela började 2018 i augusti då Greta bestämde sig för att börja skolstrejka. Varje fredag satt hon sig utanför riksdagen och strejkade och hon fortsatte så ända fram till valdagen. Målet var att uppmärksamma det tafatta försök politiker gjort för att tackla klimatkrisen. En Tweet från guvernören Arnold Schwarzenegger gjorde Greta viral och hon bjöds in till diverse klimatkonferenser världen över. Det här är en film om barnets röst. En äldre dam passerar Greta. “Inte ska väl du skolstrejka. Du ska ju gå i skolan. Och Greta ger genast svar på tal – “ Vad finns det för utbildning om det inte finns någon framtid?”
I den symboltyngda inledningsscenen ligger dokumentären I Am Gretas kärna. Visst handlar den om klimatkämpen och aktivisten som vill få politiker att ta sitt ansvar, och visst berättar den om en global rörelse med gröna aktivister från alla världens hörn som ute på gatorna skanderar slagorden “Jorden har fått mer än vad den tål- bort med olja bort med kol”. Men huvudfokus är i filmaren Nathan Grossmans dokumentär om hur vuxna förminskar barnet, om Trumpister och twitter-troll som baktalar tonåringen och hänvisar henne tillbaka till skolbänken. Om journalister, politiker och maktpersoner som vill ta del av Gretas rampljus, men som när det kommer till kritan inte gör vad som krävs för att förändra en ohållbar situation.
I Am Greta nyanserar personen Greta Thunberg. Det är berättelsen om sextonåringen med aspergers som under tre års tid hamnar i depression och inte talar med några andra än familjen – pappan Svante, mamman Marlena och lillasyster Beata Ehrman. Flickan som hatar ”small talk” som plötsligt från en dag till en annan får alla världens blickar riktade mot sig. Hur tacklar man det oerhörda, att axla ansvaret att inför hela världen förklara de omfattande systemförändringar klimatpåverkan innebär?
Med imponerande retorisk exakthet och med den mest perfekta engelskan tar hon sig an rollen. Men utmaningarna är många, allt ”fika-snack” det kräver, och maten hon ofta vägrar att konsumera. Relationen mellan pappan Svante och Greta är stark. Det är han som pushar henne, han som alltid finns där som moraliskt stöd även om Greta klarar det mesta på egen hand. Vuxenvärlden är ovan vid att se ett barn briljera på den politiska scenen, från FN till EU till klimatkonferensen COP24 och Agenda2030. De imponeras av hennes övertygelse men responsen tillbaka är tafatt. Inte sällan behandlas hon som ett barn som inte vet något om hur världen är beskaffad, trots att alla hennes uttalande tryggt lutar mot etablerad forskning. Greta utnyttjas när alla står på kö för att få tillsammans med henne ta en selfie.
I Am Greta är närgånget porträtt av en flicka med övertygelsen som starkaste vapen, en ungdom som inte backar för något. Det inre kampen , om att själv uppnå de höga kraven om att leva som man lär, skildras väl och ingående. Det verkliga pärsen för Greta kommer när hon i dokumentären blir inbjuden att delta på klimatkonferensen vid FN:s högkvarter i New York. Hur ska hon utan att tumma på sina regelverk om att leva hållbart ta sig över Atlanten? Jo, genom att segla över havet med segelbåt. På färden hamnar hon i stormens öga. Vi hör en Greta som börjar tvivla som funderar över om hon inte tagit sig vatten över huvudet. Och hemlängtan till familjen och hundarna blir allt mer påtaglig. Här skönjar vi
människan bakom ikonen. Att fokusera på barnet istället för den virala personan är ett genidrag från filmregissör Nathan. Det gör att I Am Greta sticker ut i mängden bland dokumentära berättelser om helgonförklarade gestalter. I Gretas värld finns inga gråzoner. “Jag ser inte världen i svart och vit, men när det kommer till klimatfrågan finns inga nyanser”, säger hon. Budskapet är kristallklart. Vi måste agera nu för gör vi inte det har vi snart
inget klot kvar att bry oss om.
Petter Stjernstedt