Adam
Betyg 4
Svensk biopremiär 2 oktober 2020
Regi Maryam Touzani
En skrämmande film, jag är mycket fint filmad och berättad men samtidigt gör mig så ledsen då jag förstår hur illa behandlade många kvinnor blir när de blir gravida utan att vara gifta. Filmen skildrar hur verkligheten fortfarande är för många kvinnor runt om i världen. I många delar av världen är det fortfarande en skam att föda barn utanför äktenskapet. Kvinnor tvingas föda sina barn på gatan på platser långt hemifrån, för att sedan omedelbart lämna bort barnet.
I denna film får vi följa Samia, en ung kvinna som är höggravid. Hon sover på gatan i en arabisk storstad och söker desperat efter möjlighet att få jobba för att kunna äta och överleva tills hon fött barnet och kan lämna bort det och bege sig hem till byn. Hon kan inte visa sig som ogift och gravid i byn.
Det sägs aldrig rent ut var vi befinner oss men då människorna betalar med dirham kan vi dra slutsatsen att filmens handling utspelas i Förenade Arabemiraten. Det är troligen medvetet av regissören att inte vara tydlig med var vi är i filmen. Problemen för kvinnor kan vara liknande i många länder.
Samia knackar på hos människor och ber om jobb. Överallt blir det nej tills hon en dag hamnar som änkan Abla som försörjer sig och sin dotter på att baka. Berättelsen känns så äkta och skådespelarna är så duktiga.
Adam hade världspremiär i Cannes 2019 i sektionen Un Certain Regard och i Sverige inviger filmen årets upplaga av Malmö Arab Film Festival i Malmö den 8 oktober.
Filmen bygger delvis på en verklig händelse:
– Jag kände en ung kvinna som var inspirationen till Samia, berättar regissören Maryam Touzani. Hon hamnade i Tanger efter att ha flytt från sin familj, gravid och lämnad av mannen som lovat att gifta sig med henne. Av skam och rädsla, hade hon inte berättad för någon och hennes plan var att föda barnet långt hemifrån och göra sig av med det, innan hon återvände hem.
Verklighetens Samia togs in av Maryam Touzanis föräldrar, när hon, precis som i filmen, plötsligt stod vid deras dörr. De kände inte henne, men tog in henne, och där blev hon kvar tills barnet var fött.
Historien stannade kvar och Maryam Touzani hoppas att hon, med sin film, kan öka medvetenheten om kvinnors utlämnade och utsatta situation, och i förlängning bidra till verklig förändring.