
Av Pär Lagerkvist
Bearbetning; Askan Ghods och Jesper Söderblom
Regi: Ashkan Ghods
Sceniskt koncept. Askan Ghods och Jesper Söderblom
Ljuskonsultation: Max Mitle
Konstnär/ Illustrationer: Helga Holmén
Kompositör: Tommy Carlsson
På scen: Jesper Söderblom
Spelas till och med 9/11 på Lilla scen Göteborgs Stadsteater
Premiär: 4/10 2019
En stark dagboksroman utgiven på 40-talet, bearbetad till monolog för scenen. Även om den utspelas under renässansen finns tydliga kopplingar till andra världskrigets mardrömsår. Lagerkvists extremt kortväxte berättare (26 tum) är osvikligt lojal, i egenskap av betjänt hos fursten Leone i Italien. Dvärgen som känner sig försummad, hämnas genom såväl ondskefulla tankar som handlingar. Oförmågan att ta till sig kärlekens uttryck, lustfylld lek och humanism; gör honom lika sorglig som farlig. En nyckelreplik lyder ungefär ”den du inte hatar kan du svårligen förstå”.
Behöver ju inte påpekas att denne ondskefulle figur har oerhörd relevans också idag. Dvärgen blir fullkomligt exalterad av slagfält som resulterar i blodbad. Jämför med självmordsbombare eller folkmorden I Rwanda och på Balkan. Exemplen kan förstås mångfaldigas. Terrorattentat även i västerländska storstäder,efter millennieskiftet, en oundviklig farsot. Dvärgens hatiska läggning bildar projektionsyta som ringar in några av nutidens hot.

Scenen en trappa ner är idealisk för Lagerkvists ciceron,att förtälja om ett dramatiskt förlopp,att förkunna ett destruktivt budskap. Askan Ghods har senaste åren tillhört Stadsteaterns ensemble. Han har regivana i bagaget när han gör sin första uppsättning på teatern. En längre tid har Ghods planerat ett samarbete med Jesper Söderblom, som kan anses vara en av de mest profilerade skådespelarna i Göteborgs största teaterhus. Utfallet av deras gemensamma ansträngningar är grandiost. Lätt hänt att den i ett teamwork som står på scen får allt ljus på sig, varför duon samfällt ska applåderas. Tillsammans har man renodlat och utvecklat vad dvärgen är med om. Och hur han resonerar och vilka känslor han bär på. Det är infernaliskt skickligt och väldisponerat. Att föreställningen pågår inklusive paus i halvannan timme med skiftande intensitet, gör att publiken ges tillräcklig med tid att lära känna en misantrop, en föraktfull natur som andra i sin tur trampar på, ett förvridet och skarpsinnigt psyke.
Texten och agerandet står i centrum. Sparsamt med hjälpmedel som sig bör. Runt om figurer på väggarna, ser ut som etsningar. Motiven antingen krigiska eller änglalikt svävande. Ljussättningen är minnesvärd,skärmar av och förstärker stämningar. Av de korta musikstycken som kompletterar, satte det Commedia dell arte – liknande störst prägel. Scenografin består mest av formationer i trä som dvärgen kommer upp på via flyttbar trappa. Roligaste, fyndigaste rekvisita är definitivt rökmaskinen. Avslöjar inte vad den får symbolisera. Harnesk och heltäckande hjälm används för att plocka fram den exceptionellt kortväxte kammarherrens fäbless för våld och ädelmod. Att Söderblom varandes något under medellängd spelar dvärg, är inget man invänder mot, vilket säger mycket om hans kapacitet.

Hade höga förväntningar på Jesper Söderblom då han framhållits i åtskilliga av mina recensioner. Förväntningar som infrias med råge. Hans förmåga att utstråla vämjelse, de gycklande imitationerna och den förorättade tonen med stämbandens mångsidiga färgsättning. Han plockar fram sitt ansenliga register, hela skalan av schatteringar. Vet exakt vilka imaginära knappar som ska tryckas på för att trollbinda publiken. Naglar med sin diktion och briljanta kroppsspråk fast åskådaren på samma vägvinnande sätt som exempelvis Shanti Rooney. I och med denna förfärande monolog uppnår Söderblom stjärnstatus. Snabbt marscherat av en skådespelare vars examen bara passerats med fyra år
Firma Ghods & Söderblom har tillverkat en makalös iscensättning. Per Lagerkvist Estate har all anledning att vara nöjda. Den ruggigt obehagliga spegling av människosläktets avarter som Dvärgen utgör, har fått nytt liv. Boken har omvandlats för scen av intelligenta och varsamma händer.