Antingen har minister Åsa Torstensson gått som i sömnen de åren som gått sedan högerregeringen tog över Sverige – eller så har hon ändrat ståndpunkt totalt.
Torstensson med kollegor har infört FRA-lagen och Ipredlagen och deras vänner i Europaparlamentet har inte direkt röstat för personlig integritet på webben.
Inför konferensen i Visby den 9-10 november som är tänkt ligga till grund för EU:s framtida IT-politik har en rapport av konsultfirman SCF tagits fram.
Den lär bland annat enligt DN peka på möjligheterna att använda digital teknik för att spara energi och sänka utsläppen som orsakar klimatförändringar lyfts fram i rapporten. Liksom den nya teknikens avgörande betydelse för framtidens ekonomi och välstånd.
Efter dessa mycket breda penseldrag, kokas resonemangen i rapporten ner till en mer konkret nivå. Då kommer mer kontroversiella ämnen upp, som exempelvis behovet av att reformera upphovsrätten och skapa nya affärsmodeller, vilket berör den infekterade frågan om illegal fildelning. Hit hör också mänskliga rättigheter på nätet.
Och, hör och häpna, på Newsmill skriver Åsa Torstensson:
Medborgare har med hjälp av Internet enorma möjligheter att uttrycka sin åsikter och skapa samhällsdebatt. Att nya tekniker utmanar befintliga strukturer och affärsmodeller – även inom politik och statsförvaltning – är i grunden positivt för medborgare, näringsliv och i slutändan demokratin. Vi politiker måste bejaka den tekniska utvecklingen. De nya möjligheter som informationstekniken ger för att granska makthavare, väcka debatt och skapa opinion har aldrig tidigare skådats. IT bidrar till en fungerande och livaktig demokrati.
Hon föreslår till och med att vi alla som vill diskutera det här använder en särskilt tag på Twitter:
#visbyagenda
Ja, det här har tagits emot positivt av till exempel Jardenberg under rubriken Åsa Torstensson verkar beredd att lyssna:
Läser precis på Newsmill att det verkar röra på sig inne på regeringskansliet. Jag har fått en hel del indikationer, med anledning av Makten och öppenheten så klart, på att det finns många goda krafter i rörelse. Nu verkar det hända något utåt också.
Jo, självklart är alla steg i rätt riktning positiva. Men samtidigt är man lite bränd. De politiska makthavarna inom högerregeringen har inte visat några konkreta prov på beslut hittills som värnar om integritet eller som visar på förståelse för webben oändliga demokratipotential.
Men ingen blir gladare än jag om riktningen ändras och de äntligen börjar lyssna.
Här finns själv konsultrapporten, som pdf.
Läs även andra bloggares åsikter om it, integritet, Visby, visbyagenda, itpolitik, Torstensson
scaber nestor säger
Källor säger att Henrik Hansson, hennes politiske sakkunnige, försvunnit ur hennes innersta krets och att detta är anledningen.
Svårt att hitta nåt konkret dock.
Henrik Hansson säger
Det här är ju för skojigt. Inte att undra på att så mycket märkliga rykten och information som sprids om det är så är ”välinformerade” som olika ”källor” är.
Teufel säger
Kan inte annat än misstro politiker i detta läge. När det gynnar dem själva går det bra, men när det finns minsta chans att det kan missgynna dem (men däremot gynnar folket i allmänhet) skall det lagstiftas emot det.
knickedicken säger
”Att nya tekniker utmanar befintliga strukturer och affärsmodeller – även inom politik och statsförvaltning – är i grunden positivt för medborgare, näringsliv och i slutändan demokratin. Vi politiker måste bejaka den tekniska utvecklingen.”
Så länge de verkliga politiska besluten talar ett helt annat språk än orden, är orden inte värda mycket mer än en övning i dubbeltänkande:
”Dubbeltänkande är förmågan att behålla två motsägande uppfattningar samtidigt och acceptera båda. Partiets intellektuelle vet i vilken riktning hans minne måste förändras, han vet alltså att han bedrar verkligheten, men genom tillämpning av dubbeltänkande övertygar han sig om att verkligheten inte våldförs.”
Okej, nu är det bara galet att framställa Torstensson som en del av en fientlig diktatur, och det är förståss inte vad jag försöker göra. Men Orwells ord om dubbeltänkande är en påminnelse om att man riskerar att våldföra sig på sanning och verklighet varje gång man talar i en riktning, och handlar helt annorlunda. Nu får vi hoppas på handling som visar att det ligger någonting i Torstenssons uttalande, så att vi slipper kalla det nyspråk.