And Then We Danced
Betyg 4
Svensk biopremiär 13 september 2019
Regi Levan Akin
En av de vackraste filmer jag sätt på länge i temat ”växa-upp”. Inte bara vacker utan mycket berörande och stark. En sån där film man sitter i biosalongen och märker inte biofåtöljerna, man bara är där med inne i filmen.
Filmen handlar om några unga män i det georgiska nationalkompaniet. I centrum står Merab som har en rätt trasslig tillvaro hemma med en aggressiv far och en bror som också är med i danstruppen. Men brodern är inte lika seriöst engagerad.
Merab dansar med sin partner Mary och drömmer om en plats i huvudkompaniet. Hans far som varit dansare vill helst att Merab inte dansar. Fadern ser inte dans som något som ger en bra framtid.
Merabs tillvaro vänds upp och ner när en ung dansare, Irakli, dyker upp. Irakli är också mycket skicklig dansare och tränar målmedvetet. De två blir rivaler om att få en plats i huvudkompaniet. Men inte bara rivaler. De blir förälskade i varandra vilket inte är helt lätt i det georgiska samhället. Där är homosexualitet inte fullt accepterat och deras kärlek måste hållas hemlig.
Vilken väl ska Merab välja i livet? Ska han följa sitt hjärta, trots att det kräver att han bryter med den konservativa miljö han befinner sig i? Han riskerar att förlora allt han har kämpat för.
Filmen är inte förutsägbar och karaktärerna känns mycket äkta. Den ger en fascinerande inblick i en värld och ett samhälle som skiljer från våra vardagsliv. Dessutom oerhört snyggt fotad med de dansande ungdomarna.
Lite fakta om regissören:
Regissören Levan Akin är född i Sverige med rötter i Georgien.
And Then We Danced premiärvisades vid Cannes filmfestival i sektionen Quinzaine des Réalisateurs.
Levan Akin har tidigare bland annat regisserat ”Katinkas kalas”, ”Cirkeln” avsnitt av TV-serier som Livet i Fagervik (2009), Anno 1790 (2011) och Äkta människor (2012) på SVT.