Långbacka/ Bådagård
wake us up
4
Inspelad och mixad i Sound Habits Studios, Stockholm 2017
Mixad av Jerker Eklund
Mastrad av Claes Persson, CRP Mastering
Produktion: Maja långbacka & Matilda Bådagård
Playing With Music
34:12
Release: 28/9 2018
Varför så sen på bollen? Jo, det beror på att jag för ett tag sedan fick ett knippe cd, från det skivbolag som Willemark/ Knutsson/ Öberg ligger på. Min entusiastiska recension av dem nyligen, fick således bolaget att vädra morgonluft. Av de plattor jag fick stod denna ut markant. Tvådelade öppningen med gemensamt sound golvade mig. Tar till mig en debut av en minst sagt kraftfull duo vars rötter finns på olika håll. Matilda Bådagård kommer från jazz- /popsvängen medan Maja Långbacka varit etablerad i traditionell folkmusik, skådespelat och skrivit musik åt Circus Cirkör. Deras instrument, olika modeller av violiner jämte piano, bildar ramverket för deras vokala språngbräda, ofta hörs raffinerad stämsång. Angående sättning ska framhållas att på tre spår förstärker Andreas Ekstedt med slagverk plus dito melodiinstrument som kan vara marimba och klockspel.
Artistduon har beskrivits inte bara som produktionskollektiv utan som ett systerskap. Urban modernistisk folkmusik övergår i arty pop, vilket enligt initierad källa medfört problem att uppnå acceptans hos folkmusikpurister. Förhoppningsvis upptäcks de av lyssnare med vidsynta öron, eftersom denna ”pop-möter-folk” duo har något alldeles extra att erbjuda. Man turnerade på nordisk könsblandad kvartett i höstas och är i skrivande stund på resande fot som duo. Referenser har duggat tätt! Spontant tänkte jag Hedningarna och deras massiva urladdning Kaksi med två finska sångerskor, det album från andra folkmusikvågen som tidskriften Lira ansåg vara viktigaste svenska någonsin. Dock, i längden haltar jämförelsen. Associationer som mer korrekt nämnts för wake us up är bland andra Regina Spector (som jag fallit för på WOW), Susanne Sundför, Emmylou Harris, Ane Brun samt självklart First Aid Kit. Sist nämnda storheters påverkan märks i exempelvis Jolie plus den undersköna, sorgsamma Worries.
Taktfast energisk början genom hejdundrande schwung. Texterna närmast skanderas fram med orubbligt patos till hypnotiskt beat. Ingen tvekan råder om tilltron till orden, i sånger som gärna blandar in social kritik. Engelskspråkiga poetiska texterna håller hög kvalitet.Titellåten framfördes tydligen i samband med #metoo manifestation i höstas. Fräckt och hett musicerande pockar på oreserverad uppmärksamhet. Hos lyssnaren väcks ett begär att träda in i deras kreativa, stämningsmättade universum. Bombastiska rytmer och svindlande klanger öppnar upp. Bortsett från en kortare koral och en improvisation baserad på Hildegard von Bingen, har duon skrivit allt material själva.
Låg puls råder i somliga låtar, som siktar hängivet på mottagarens själ och hjärta. Skivan är en omvälvande palett av stilar och tempon. Först efter ett antal låtar registrerar man de stråkinstrument Långbacka/ Bådagård lirar på. Piece Of Heart med sitt lyriska pianospel jämte drömskt ”gnissel” är arty pop av ädlaste valör. Ego har potential att bli hit, en dänga som skulle kunna ha kommit från Tove Lo eller Linnea Henriksson. Med sin eggande essens av rytmer befinner den sig i begåvade popmakares domäner. De vet sannerligen hur man får till slagkraftiga refränger. I sin utforskande prägel påminner Koral om asiatiska tongångar. Pianospelet är en välgörande byggsten, ger en fint sammanhållande nerv i ett flertal låtar.
I pressutskick har plattan katalogiserats under diffusa begreppet Nordic noir, vilket inte alls är missvisande. Resan multiinstrumentalisterna gjort är förunderligt mångfasetterad, sprött och smaskande om vartannat. Konstnärligt och samtidigt ”flirtande” med raka popbeats. Och att viljan att söka en egen väg lyckades, måste betecknas som stordåd. Enormt imponerande att de låter som inga andra. Nyfiken på att höra duon live.