Shtisel
Betyg 5
Visas på Netflix, två säsonger
Shtisel är en helt fantastisk tv-serie om en judisk ortodox familj som lever i ett område i Jerusalem som är präglat av ortodoxa judiska inriktningar. Handlingen kretsar framför allt kring den unge mannen Akiva Shrisel, som är lite drygt tjugo år, och bor tillsammans med sin far, Shulem. Akivas mamma har dött och sorgeåret har precis gått till ända när seriens handling startar.
Shulem har sex barn. Tre av dem lever i samma stadsdel och vi får följa deras liv. Shulem lägger stor energi på att få Akiva, yngste sonen gift. Shulem går till områdets judiske äktenskapsförmedlare och arrangerar dejter för sonen och lämpliga unga kvinnor.
Shulems dotter Giti är gift och har fem barn, men hennes man Lippe har problem att få jobb på plats och måste åka till Argentina för att jobba. Det blir total katastrof, Lippe lämnar jobbet i Argentina och ingen vet var han är. Ryktena säger att han lämnat familjen och träffat en ickejudisk kvinna. Giti gör allt hemma för att dölja att hennes man inte jobbar i Argentina, allt för att hålla skenet uppe för omgivningen.
Tv-serien är oerhört intressant då den ger en inblick i hur livet kan vara idag för människor som lever på detta sätt, där den ortodoxa judiska religiositeten påverkar deras liv och sätt att leva, från mat, till kläder, lagar, skolor och förhållanden mellan könen. De finns flera olika ortodoxa rörelser inom judendom och det är inte nödvändigt att veta vilken inriktning den här familjen följer.
Vi ser hur barnen delas upp redan i skolåldern, där pojkar går i egna klasser där utbildningen har stort fokus på deras religion. Flickorna går i andra skolor och får tidigt lära sig att deras roll i livet är att bli mamma och ta hand om barn. Helst ska familjerna ha många barn. Familjelivet är högt värderat och hur många barn, barnbarn och barnbarnsbarn någon har är något som ofta tas upp som något bra de gjort i livet.
Akiva har konstnärlig talang och är duktig på att teckna och måla. Det är inget som hans pappa uppmuntrar. Pappas ambition är att Akiva ska arbeta som lärare på samma skola som pappan jobbar på. Det är till och med så att pappan motarbetar sonens framgångar som konstnär.
En av seriens stora styrkor är dess förhållningssätt till denna ortodoxa judendom. Vi får se vad som är positivt, vad som binder dem samman, men utan pekpinnar från någon utanförstående förstår vi också vilka svårigheter det finns med att leva i ett eget samhälle i ett annat mer sekulärt system. Det finns saker i deras sätt att leva som känns konstigt och rent av obehagligt skrämmande för mig, uppväxt i det sekulariserade Sverige och där nästan alla politiker kallar sig feminist. Men det finns också saker som visar på den starka sammanhållningen som finns och det blir begripligt varför människor kan leva under sådana religiösa sammanhang.
Serien har fått en lång rad priser och utmärkelser i den israeliska tv-världen. Det är välförtjänt och jag hoppas många också utanför Israel upptäcker denna fascinerande, enastående tv-serie.