Regissören Erik Holmström, skådespelaren Erik Ehn och regissören Sofia Jupither är nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris för 2018.
Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2018 är Orionteaterns uppsättning Monster & Gudar, Snubben lättar på sitt hjärta på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen och När då då på Kungliga Operan och Helsingborgs stadsteater.
Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris för 2018 är koreograferna Sofia Södergård, Mette Ingvartsen och Fredrik ”Benke” Rydman.
Från hemsidan för Svenska Teaterkritiker:
MOTIVERINGAR TEATERPRISET
Nomineringar till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2018 med motiveringar:
Erik Holmström för att radikalt ha förnyat formspråket för den samtida dockteatern i intensivt samspel med den dramatiska teatern. År 2018 har han på Malmö dockteater och andra scener skapat flera uppsättningar i oförvägna blandformer, bland andra Marlowes Doktor Faustus och Tove Olsons Det nya riket – båda tolkningar i samhällskritisk men ändå magisk realism och lysande svärta.
Sofia Jupither för att hon i operan Rigoletto borrat i det psykologiska spelet, sökt nyanserna och sett människan genom finstilt personregi. I Episod visar hon än en gång att hon är en framstående Norénuttolkare som i lätt förhöjd naturalistisk anda tvingar oss att lyssna av varje stavelse, gest, tonfall och hållning.
Erik Ehn för att ha lyckats utvinna sällsam verbal och fysisk energi ur rollen som Peer Gynt på Dramaten. I bar överkropp, med ymnigt rinnande blod och allt solkigare vita byxor skriker han ut sin förtvivlan. Brutal aggressivitet avlöses av salig självkänsla eller skräckfylld förvirring. Åskådaren kan, utan att sympatisera med Peer, fascineras av Ehn och beundra hans ödsliga kamp.
MOTIVERINGAR BARN- OCH UNGDOMSTEATERPRISET
Nomineringar till Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2018med motiveringar:
Åsa Lindholms och Farzin Fatihs Snubben lättar på sitt hjärta för att vi där får höra jargongen, tvivlen, skammen, humorn och drömmarna hos några unga män vid en bänk i ”orten”. Ett år när medmänskligheten står på sparlåga riktas ljuset mot tonårspojkar som ständigt måste förhålla sig till människors fördomar om dem. Texten tycks komma rakt ur hjärtat. Framförd av lysande skådespelare som inte äger ett enda falskt tonfall.
När då då för att den i Kajsa Giertz dynamiskt rörliga regi utgör ett suveränt allkonstverk för barn från fem år om vuxensvek, övergivenhet, fantasi och motstånd. Pija Lindenbaums mångbottnade text och bildspråk möter Niklas Brommares känslostarka musik. Barnet Bobo gestaltas av tre expressiva artister som väver samman operasång, skådespeleri och dans. Och den proffsiga gosedjursorkestern leds av en grävling!
Uppsättningen Monster & Gudar för att den med ett existentiellt allvar skapar en kavalkad av berättelser som rör sig mellan de eviga myterna och de vardagliga dysfunktionella relationerna mellan barn och vuxna. Orionteatern fortsätter att fascinera med sina sceniska äventyr, den här gången med ett fantasieggande vattenlandskap att spegla sig i eller bara stilla flyta fram i. Monster & Gudar är teater i sitt rätta element.
MOTIVERINGAR TILL DANSPRISET
Nomineringar till Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2018 med motiveringar:
Koreografen och dansaren Mette Ingvartsen för att i dans- och performancesviten Red Pieces ha problematiserat den nakna kroppen med sexualpolitiska vinklar, samhällsdiskurs och vågade positioner. Med intim, retrospektiv informativitet, som i solot 69 positions, sensuell lekfullhet som i ensembleverket 7 pleasures, orgasmiskt utforskande som i To Come (extended) och fantasieggande intelligens som i 21 pornographies.
Dansaren och koreografen Sofia Södergård för att hon med kroppen som utgångspunkt och medel gör en suverän gestaltning av manliga stereotyper. Som den smarta dragkingen Qarl Qunt öppnar hon nya gränsövergångar hos danskonsten och ger med sin underhållande föreställning samtidigt en befriande och lärorik genuslektion, utan pekpinnar.
Fredrik ”Benke” Rydman för att han med Våroffer skapat en tudelad tolkning av en av modernismens milstenar. En undersökande pardans med en robot öppnar för ett nytt grepp kring ett gammalt tema om utstötningens mekanismer till Stravinskijs klassiskt moderna musik. Från street dance har ”Benke” gått vidare som profilerad samtida koreograf i ett överväldigande dansant och bildrikt verk för en bred publik.
OM PRISERNA
Svenska Teaterkritikers Förening delar sedan 1956 varje år ut priser inom scenkonstens olika discipliner. Teaterkritikernas pris är numera tre olika priser – ett teaterpris, ett pris till barn- och ungdomsteater (sedan 1984), samt ett danspris (sedan 2004).
Utifrån nomineringarna som tas fram av föreningens medlemmar i december röstar medlemmarna sedan fram en pristagare i respektive priskategori. Pristagarna offentliggörs i slutet av januari. Priserna består, utöver äran, för teaterpriserna i en litografi av Gunilla Palmstierna-Weiss kostymskiss till Lady Macbeth i Macbeth i regi Fritz Kortner 1965, och för danspriset ett tryck med en dansteckning av tecknaren Brit Swedberg.
Här är Kulturbloggens recension av Peer Gynt med Erik Ehn i huvudrollen.