Nobelberget rivs – Sveriges största tillfälliga kultursatsning går i graven – anordnar stor avslutningsfest den 12 januari 2019, berättar ett pressmedddelande:
Nobelbergets historia började för knappt fyra år sedan då den tillfälliga konsert- och klubbarenan slog upp dörrarna på en bortglömd plats i Sickla. Sedan starten har Nobelberget haft 22 festivaler, 167 konserter, 204 klubbar, 8 marknader och över 500 000 besökare – på bara fyra år. Men Nobelberget fick en annan start än det var tänkt. Hösten 2015 stoppade man planerna på att bygga upp konsert- och klubbverksamheten och omvandlade istället huset akut till ett transitboende för flyktingar från Syrien. När Stockholms stad tog över driften av transitboendet på annan plats återupptogs uppbyggnaden av Nobelbergets kulturverksamhet. Hyreskontraktet – som hela tiden varit tillfälligt i och med rivningsplanerna – har sedan dess förlängts. Men nu ska lokalerna till sist alltså rivas. Den 12 januari går Nobelbergets sista fest någonsin av stapeln. Och det blir inget litet arrangemang. Liveuppträdanden, fyra gästande festivaler, över 30 djs och en dystopisk begravningsceremoni med torra begravningskakor är smakprov på vad besökarna kan förvänta sig.
Projektet som var tänkt att bli en tillfällig klubbarena fick en snabb vändning i september 2015 när frågan om transitboendet dök upp via Refugees Welcome Stockholm och den då akuta situationen på Centralstationen i Stockholm. Planerna att öppna Stockholms nya kulturkluster lades på is, och lokalerna gjordes istället om till att bli tillfälligt husrum för människor på flykt.
Under några veckor klarade verksamheten att inhysa upp till 400 människor per natt och utveckla boende med servicestationer som dygnet runt-vård, psykologer på plats, tre mål mat om dagen och fri tillgång till kläder, hygienartiklar och andra nödvändigheter. Det var tack vare verksamhetens flexibilitet som den snabba omvandlingen till transitboende var möjlig. Flexibiliteten grundades i att lokalerna var temporära, då tanken med verksamheten var ett tillfälligt projekt och en testplattform för nya kulturformer.
Efter att Stockholms stad tog över transitboendet på annan plats öppnade till slut Nobelbergets dörrar för konserter och andra evenemang. I takt med att hyreskontraktet sedan förlängdes övergick verksamheten från en provisorisk plats till att bli en av stadens mest mångsidiga kulturinrättningar. Verksamheten är inget enmansprojekt, utan framgången har legat i bredden av alla medverkande aktörer.
– Det som jag tror har varit unikt med Nobelberget är att vi, utifrån små förutsättningar, har kunnat skapa någonting som fyllt ett tomrum i Stockholm, dels genom att vara stockholms största konsertlokal för klubbspelningar men också genom att vara en unik plats med högt i tak och vågat pröva nya grepp och konstant förändrats. Det tog tid och var tufft att etablera en helt okänd plats men nu tror jag att den för många upplevs som en självklar del av Stockholms kulturliv, säger Martin Lagerberg, VD på Nobelberget.
Martin fortsätter:
– Jag tror att vi alla som jobbat med Berget kommer att sakna projektet och känna stor dos av kärlek och stolthet till det som platsen kom att bli. “Alla” blir ju ett väldigt vitt begrepp i Nobelbergets fall då förutsättningar krävt mycket av såväl oss som innehållsleverantörer, som av kommun och Atrium Ljungberg. Värt att nämna är att de två sistnämnda visat väldigt stort mod i sin satsning i Nobelberget och varit högst delaktiga i att göra projektet möjligt.
Nobelbergets snabbfotade organisation har skapat möjligheter att laborera med nya former av uttryck i allt från deltagarfestivalen Urban Burn (Sveriges svar på Burning Man) till innovationskonferenser som Gather. Både internationella och svenska artister har dragit stor publik ut till Nobelberget i Sickla – artister som M.I.A, Fever Ray, Eva Dahlgren, MGMT och Silvana Imam. Man har också huserat festivalen Popagandas efterfester tre år i rad.
– Det har varit otroligt roligt och givande att få jobba med en plats där vi kunnat involvera halva Stockholms klubb- och kulturscen, säger Thea Mårdbrant, operativ chef på Nobelberget. En plats som är så bred att mindre arrangörer vågat ta steget att blomma ut och göra sina första riktigt stora klubbsatsningar på samma scen som etablerade tungviktsspelare inom klubb, kultur och livemusik. Det ska bli riktigt roligt att samla gänget för sista kväll tillsammans innan lokalerna rivs till grunden.
Vart verksamheten tar vägen därefter står ännu inte helt klart. Om allt går vägen är planen att tillsammans med fastighetsägare flytta konsert- och klubbverksamheten till Slakthusområdet, medan andra delar av verksamheten stannar kvar i Sickla.
Tid och plats:
Nobelberget, Sickla Industriväg 6
12 januari 2019, 22:00-03:00