Förolämpningen
Betyg 4
Svensk biopremiär 27 juli 2018
Regissör Ziad Doueiris
En fascinerande historia om vad några ord för mycket kan leda till. En historia som börjar med en obetydlig incident mellan två män utvecklas till en angelägenhet för hela landet.
När bilmekanikern Toni av misstag stänker vatten på byggförmannen Yasser är det en bagatell. Men när han inte vill tala med honom och slår sönder det ombyggda röret börjar upptrappningen. Tvingad av sin chef skall den motvillige Yasser träffa Toni för att be om ursäkt. Men när Toni uttalar en grov förolämpningen mot Yasser brister det. Yasser slår Toni så två revben knäcks.
Sedan eskalerar osämjan till Tonis fru , till advokater, rättegång och olika gruppers engagemang. Det som kunde ha varit en bagatell I ett annat land växer i hela samhället. För det här är Libanon och Toni är kristen libanes och Yasser är muslimsk palestinsk flykting. Och mycket motsättningar finns under ytan i samhället och de kommer upp på grund av konflikten. I intensiva pläderingar i rätten kommer mer och mer fram om deras liv framför domaren som lyssnar och dämpar. Historien om personerna vävs in i det politiska och religiösa motsättningar som finns. Filmen tar inte ställning för någon politisk sida och inte heller ifråga om religion.
Skickligt målar filmen upp den politiska och religiösa pamfletten. Att den kristna enklaven i ett muslimskt land som Libanon är utsatt och har minnen av förföljelse. Att de flesta stödjer palestiniernas sak är tydligt men samtidigt finns en avundsjuka och ovilja mot det stora antalet palestinska flyktingar som lever i Libanon. Flyktingar som får stöd av FN och olika humanitära organisationer. Regissören och manusförfattaren Ziad Doueiri har skapat manus tillsammans med sin exfru Joulle Touma. Filmen har Oscarnominerats till Bästa icke engelskspråkiga film.
Med mycket bra dialog och ett manus som håller hela vägen blir det en fantastisk film. Skönt att personerna Toni och Yasser hela tiden är de viktigaste i filmen. Deras ilska , känslor och ovilja att ge sig samtidigt som de vaktar på sin moraliska gräns. Till exempel när bilmekanikern Toni bara måste hjälpa Yasser att starta sin bil. Eller när ingen vill säga orden i förolämpningen igen.
Man förstår att här är två hederliga rejäla män som kunde ha varit vänner om omständigheterna sett annorlunda ut och de inte hade varit så förbaskat styvnackade. Rättegångsscenerna som är en stor del av filmen är både intressanta och roande. Med en far och dotter på varsin sida i målet blir utmaningen stor och domstolen nästan som en teater. En scen där mer och mer från Toni och Yassers liv lyfts fram och där rätten och allmänheten är publik och deltagare.
Skådespelarnas prestationer är värda en eloge speciellt Kamel el Basha som Yasser och Adel Karam som Toni.
En film värd att se i sommarvärmen.