Lasse Strömstedt var en författare, journalist, samhällsdebattör och skådespelare med brokigt förflutet med missbruk och brottslighet. Men han kunde bryta med det kriminella livet och skriva om det och tog aktiv del i samhällsdebatten.
För oss som var aktiva i samhällsdebatten under 1970-talet var han en bild av hur det går att ta sig ur kriminellt liv.
Jag har tänkt ibland: skulle det ens vara möjligt idag med något liknande?
Idag när högerregeringens riddare Björklund genomföra den ena lagen efter den andra som gör det omöjligt för människor med en andra chans.
Har samhället blivit så mycket hårdare idag att det inte går för någon att ta sig ur missbruk?
Jag hoppas att jag har fel, jag hoppas att en ny Lasse Strömstedt kan träda fram.
Världen och samhället behöver sådana ikoner.
Jag fick idag via ett meddelande på Twitter reda på att Lasse Strömstedt avled i lördags, efter att i julas fått besked om att han hade lungcancer. Det är skrämmande också att de aggressiva formerna av cancer skördar liv med sådan ilsken fart.
Fakta om Lasse Strömstedt från Expressen:
Lasse Strömstedt 1935 – 2009
Lasse Strömstedt var en svensk författare, samhällsdebattör och skådespelare. Han föddes 25 maj 1935 i Gävle. Under många år kantades hans liv av missbruk och brottslighet, något som återspeglas i hans böcker.
Även romanerna handlade oftast om Stockholms mörka sida, med kriminella och drogmissbrukare. Under pseudonymen Kennet Ahl skrev han tillsammans med journalisten Christer Dahl några romaner.
Som debattör engagerade Lasse Strömstedt sig i kampen mot narkotika och ungdomsbrottslighet. Som skådespelare agerade han bland annat i ”G – som i gemenskap” från 1983.
Fler bloggar som tagit upp Lasse Strömstedts dödsbud:
Mickes blogg, Kim Müller och Bloggbubbe.
Relaterat:
Dagens Nyheter, Aftonbladet 1, Aftonbladet 2 och Svenska Dagbladet.
Läs även andra bloggares åsikter om dödsbud, författare, samhälle, Lasse Strömstedt, kriminalitet
Beata säger
Naturligtvis är det även idag möjligt att göra den resa (resning) som LS gjorde. Har lite svårt att förstå vilka lagar du syftar på som skulle göra det omöjligt för människor att få en andra chans. Tycker oftast att din blogg är trevlig och bra men detta notoriska klankande på högerregeringen i tid och otid, även när inlägget i övrigt inte egentligen har med politik att göra känns bara tröttsamt och lätt patetiskt.
Rosemari säger
Beata: jag tänker på reglerna som gör det svårare för ungdomar att få gå på Komvux och förbättra sina betyg, jag tänker på att skolk ska skrivas in i slutbetyget och att skolkande elever kan stängas av.
Den som känner ungdomar i gymnasieåldern vet hur hormoner far runt i kroppen på dem och hur skoltrötta de kan vara, men efter något år eller två kan de vara jättemotiverade för att ta tag i sitt liv.
Heli säger
författarparet hellgren och rosberg,med ursäkt för att namnen är fel, är väl ett exempel på att det finns plats även idag för tron att folk kan ändra sig och att de samtidigt har en förmåga. Box 21, Flickan under gatan – med risk för fel namn/titel, igen – är väl dagens svar på Grundbulten och Lyftet som var Lasses start på en alternativ karriär…