I Sverige gick valdeltagandet uppåt i jämförelse med förra gången, 2004. Men ändå är det mindre än hälften av de som har rösträtt som valde att använda sin röst. Att Sverige bröt den nedåtgående trenden att rösta i EU-valet tror jag vi kan tacka Piratpartiet för, som har fått ungdomar att rösta.
Dagens Nyheter summerar:
Väljarna har belönat EU-entusiasm och bestraffat otydlighet och brist på engagemang, skriver tidningarna i sina ledarkommentarer.
Nja. Hur inskränkta och nationalistiska är ledarsidornas skribenter? Kan de höja blicken över den svenska gränsen? För det är väl just det EU borde handla om: att bygga att Europa, att inte sitta egofixerad vid svenska förhållanden. Det är väl för sjutton ingen framgång om över hälften inte röstar?
Kulturbloggen var också lite väl optimistisk i ett inlägg några timmar före valresultatet då vi pratade om en framgång för demokratin på grund av att valdeltagandet för svensk del ökat. Men när valdeltagandet går ned i Europa och inte ens i Sverige har valet fått majoriteten till vallokalerna. Det är nog ingen vild gissning att det svenska valdeltagandet ökat tack vare Piratpartiet. De har fått medborgare att rösta som annars inte hade röstat.
Nu har de traditionella partierna chansen att hänga på den trenden. Det parti som tillgodoser behovet av integritet, det parti som tar upp striden mot övervakningslagarna, det partiet kan fånga upp dessa människors engagemang och röster.
Peter Andersson har också funderat till så här eftervalet:
I förhållande till röstläget före valet är moderaterna utan tvekan valets stora förlorare vid sidan av Junilistan och Vänsterpartiet. Det lät som om M var Sveriges största parti. Det är de inte. Det lät som om Reinfeldt hade de flesta med sig på sin politik. Det har han inte. Det lät som om jobben och miljön var frågor där moderat skulle kunna göra något. Det kan de inte. Därför gick det som det gick.
Navigation i Aktuella farvatten skriver:
Nästa stora utmaning för PP blir att få gehör för integritet och medborgarätt i någon av partigrupperna. Det blir en krävande förhandlingssits för Christian Engström.
Christian Engström, Piratpartiets man i Europaparlamentet har tydligen festat i natt, för han har inte postat något inlägg nu efter valframgångarna. Hans senaste inlägg just nu handlar om att Aftonbladets Brysselkorrespondent Staffan Heimerson har röstat på Piratpartiet i EU-valet.
Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge har däremot segerbloggat:
Idag, så har vi vunnit vårt första viktiga slag för medborgarrätternas framtid. Rätten att vara en fri medborgare. Rätten till privatliv som ett koncept. Ja, faktiskt rätten att prata om sina åsikter över huvud taget.
Det här är rättigheter som våra mödrar och fäder kämpade, blödde och dog för. Och vi är de stolta sönerna och döttrarna till de kvinnorna och männen. Än en gång, så har vi klivit upp på barrikaderna och stått stolt, skuldra vid skuldra. Än en gång, har vi förstått att vi måste kämpa för våra rättigheter.
Idag så skakade vi gammelpolitikerna i deras fundament i den striden. Vi har tagit 7,1% i allmänna val på idéerna om medborgarrätt, och bara idéerna om medborgarrätt, och vann representation i Europaparlamentet.
Vi tog två mandat, varav ett med observatörsstatus till dess Lissabon eventuellt går igenom.
Jo, det är ett bakslag för demokratin att inte ens hälften anser det meningsfyllt att rösta.
Det ser däremot hoppfullt ut att Piratpartiet och Miljöpartiet lyckats mobilisera yngre väljare. Att unga människor tar ställning i samhällsfrågor är så viktigt.
Att miljöfrågorna är viktiga och att många människor tycker det, det visar sig i Miljöpartiets framgångar i valet. De ökade med fem procentenheter.
Att Socialdemokraterna inte backat måste ses som en framgång och det är nog ett resultat av att S haft många valarbetare som iobbat hårt och målmedvetet.
Moderaterna blev inte alls så stora som de själva trodde för några veckor sedan. Deras valkampanj har varit hur dålig som helst. Och dessutom har de genomför den ena integritetskränkande lagen efter den andra.
Det som förvånar mig är att Marit Paulsen-effekten höll i sig i det här valet också.
Relaterade artiklar:
Piratpartiet vinner på missnöje
Bli vald en blandning av skräck och eufori
Piratpartiets vilda fest
Tommy K Johanssons blogg
Piratparty
Svenska Dagbladet 1
Svenska Dagbladet 2
Dagen
Sydsvenskan
Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet. EU-val, EU, politik, samhälle, Piratpartiet, övervakningssamhälle, integritet
Johan Eklund säger
Jag är också övertygad om att det är främst Piratpartiet men även Miljöpartiet som kan tillskrivas förtjänsten i att Sveriges valdeltagande inte gick ner utan upp. I det stora hela verkar det dock stå rätt stilla och folk där ute i stugorna borde inse att ligga på soffan är inte en protest, det är apati. Och apati gynnar bara de makthungriga.
Om man utgår ifrån, som många verkar göra, att det är många av EU-motståndarna som struntar i att rösta har vi ju ett logikfel någonstans. Vi är ju trots allt redan med i EU och om man är motståndare borde man ju därför anstränga sig mer för att rösta mer för att påverka i rätt riktning istället för att låta parlamentet styra sin egen skuta dit de behagar utan folkets inblandning.
Men ja, nu har ju skutan bordats av pirater, och det bör väl ses som ett friskhetstecken.. Det finns fortfarande de som vågar gå emot etablissemangen.