Ny forskning visar hur berömd och läst Fredrika Bremer var av samtiden med enorma försäljningssiffror i USA och England bland annat. Att hon var feminist, eller kvinnosakskvinna (detta fantastiska ord!) som kämpade för kvinnors myndighet, gör henne inte mindre aktuell. För 20 år sedan firades 200-årsjubiléet av Bremers födelse med en forskningsantologi och sedan dess har det kommit två biografier. Poddar, som Bildningspodden och UR:s Bildningsbyrån, har avsnitt som avhandlar författarinnan. Kort sagt: Bremer är på tapeten.
Familjen H***, en av de mest kända romanerna, publicerades i två längre avsnitt i samlingsvolymerna Teckningar utur hvardagslifvet del 2-3 runt 1830. Familjen H*** har kommit att kallas Sveriges första realistiska roman. För det är just vardagslivet som står i fokus. Vi får följa husrådinnan Beata Hvardagslag som fått anställning hos den välbärgade familjen. Där ska hon vara till hjälp där det behövs, med “råd och dåd” till de vuxna barnen när de har bekymmer med till exempel vem de ska gifta sig med. Och det är inga små problem.
Det är en del samhällskritik, ett årtal där samhällskritik inte fick förekomma i, särskilt inte av kvinnor. Det är här storheten i boken ligger, att hon på ett listigt sätt smyger in kritiken, och står upp (innan “stå upp” betydde “gå med i en facebookgrupp”), för kvinnors rätt att höras och att skriva.
Tyvärr stannar nog storheten just där. För en modern läsare, som inte grottat ner sig i forskning om Bremer, finns tyvärr inte mycket att hämta. Romanbygget har en del i övrigt att önska, bland annat långa delar som är i princip helt onödiga, en uppsättning karaktärer som är svåra att bry sig om, till och med Beata själv. De melodramatiska utropen över 30 sidor är minst sagt passé. Min favorit bland Sveriges litteraturvetare, Göran Hägg, kallar kärleken i Bremers böcker “könlös”. En korrekt beskrivning, för kärleksskildringarna är onekligen daterade.
Bremer är intressant som historisk person och resenär. Hon reste en hel del, bland annat till Kuba. Det är bra läsning!
Vill ni läsa Bremer och Famillen H finns en utmärkt textkritisk utgåva på litteraturbanken.se. Helt gratis och med den herrliga 1830-talsstavningen bevarad.