• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Kulturbloggen.com

Sveriges största kulturmagasin: musik, film, litteratur, kulturpolitik, teaterkritik

Ramesh Safavi

Red Bull Dungen-scenen på Way Out West blir digital festival

5 augusti, 2020 by Ramesh Safavi

Det blir som bekant Way Out West-festival i Slottsskogen som det brukar i augusti. Men en liten mindre digital festival blir det från en av scenerna. Ett pressmeddelande från arrangören av Way Out west berättar:
Tillsammans med ett gäng vänner presenterar vi nu Red Bull Dungen Digital – en digital version av Dungenscenen som livestreamas helt gratis under ordinarie festivalhelg 14 och 15 augusti.

Allt som kommit att karaktärisera Dungenscenen genom åren – paradisisk stämning, pulserande musik och grön inramning – kommer att omtolkas för att få ett nytt hem i en digital miljö. Istället för att komma till Dungen och dansa, tar vi helt enkelt Dungen till dig.

Bakom skivspelarna under kvällarna hittar vi bland andra John Talabot och Axel Bomans gemensamma projekt Talaboman, dansmusikälskande klubbkonässörerna Off the Meds och Ostgut Ton-affilierade Virginia. Fler artister tillkommer.

Livestreamen kommer att ske via våra sociala kanaler och Twitch. Speltider samt mer info släpps närmare inpå.

RED BULL DUNGEN DIGITAL
14 & 15 augusti
17 – 23
Streama live på WWW

Arkiverad under: Musik, Toppnytt

Filmrecenson: Poms – Dansa för livet!

1 augusti, 2019 by Ramesh Safavi

Poms – Dans för livet!
Betyg 3
Svensk biopremiär 2 augusti
Regissör Zara Hayes
Manusförfattaren Shane Atkinson
Medverkande Diane Keaton, Jacki Weaver, Celia Weston, Charlie Tahan, Rhea Perlman, Phyllis Somerville och Pam Grier.

Diane Keaton spelar rollen som Martha, en ensam, barnlös kvinna i 70-års åldern som flyttar från New York till ett pensionärssamhälle i Georgia. Hon bär på en allvarlig cancerdiagnos som hon bestämt sig för att ignorera, liksom en hemlig dröm hon burit på som ung om att få bli en framgångsrik cheerleader-dansare. Drömmen går snabbt i krass då hon tvingas att ta hand om sin sjuka mamma. Som äldre är hon lite blyg och är inte intresserad av att joina någon gruppaktivitet.

Men när hennes granne Sheryl (Jackie Weaver) hittar Marthas gamla cheerleader-dräkt bestämmer de sig för att starta en egen cheerleading-grupp för äldre där de utmanar ungdomarna i dans. Poms bjuder på en spännande resa hos en ny utblommad cheerleader-drotting. Har du aldrig sett en film förut kommer du fortfarande att lätt förstå åt vilket håll “Poms” är på väg. Att du enkelt kan följa med beror på hur filmen sätter rampljuset på varje enskild individ och hens personliga utveckling. Berättelsen är väl tunn. Vi får i stort veta noll om Marthas bakgrund. Hur kom sig att hon fick sin stickiga personlighet och hur blev hennes mamma så sjuk? Svaren är luddiga. En bristande personbeskrivning gör att det blir svårt att följa Marthas känslomässiga utveckling. Och vi – publiken- tycker mest om henne för att hon spelas av Diane Keaton. Å andra sidan är Poms stor filmunderhållning. Keaton och de övriga rolltolkar alla härliga och trovärdiga filmaraktärer. Likaså hamnar filmens budskap på filmens pluskonto. Det handlar om viken av att oavsett motstånd alltid våga sikta mot sina drömmars mål. Poms är en mörk komedi som även låter flera okända skådespelare få ta större plats i rampljuset. Zara Hayes är regissören och producenten som främst är känd för att ha filmat Dian Fossey: Secrets in the Mist. Dian Fossey är en forskare som Zara fått följa. Sedan länge har hon kämpat för att skydda den rödlistade afrikanska bergsgorillan. Poms är Hayes debutfilm inom det icke-dokumentära berättandet och en himla underhållande sådan.

Arkiverad under: Film, Filmrecension, Recension, Toppnytt

Filmrecension: Polaroid – Förutsägbart men med en twist

16 juli, 2019 by Ramesh Safavi

Polaroid
Betyg 3
Svensk biopremiär 19 juli 2019
Direktör Lars Klevberg
Medverkande Kathryn Prescott, Tyler Young, Samantha Logan
Keenan Tracey och Priscilla Quintana.

Från producenterna av The Ring och The Grudge kommer den djärva nya visionen inom skräck – Polaroid.  Filmen är baserat på den prisbelönta kortfilmen av Lars Klevberg från 2014 med samma namn. Distributionen för filmen Polaroid sköts upp på grund av Harvey Weinstein-skandalen. Den var tänkt att släppas 2017. Men filmen fick inte sina biorättigheter förrän i år.  När högskolestudenten Bird Fitcher (Kathryn Prescott) hittar en mystisk Polaroid-vintagekamera har hon ingen aning om vilka mörka hemligheter som är knutna till det hemsökta optiska instrumentet. Men det tar inte lång tid att upptäcka kamerans krafter. För mystiskt försvinner de som fotograferat med kameran. På mest makabra vis lemlästas de en efter en. Bird och ett gäng klasskamrater måste snabbt ta reda på hur de undkommer döden. Bird Fitcher är till titeln en aspirerande fotograf. Det känns bekvämt  för manusförfattaren att kunna fokusera sin historia om en hemsökt kamera kring en fotograf. Bird får en enklare backstory som rör ett ärr hen har på halsen och som hon skäms över. Hennes mamma kämpar hårt som ensamstående förälder för att få mer tid över till dottern. Pappan avled för drygt fem år sedan och det har satt vissa spår i familjen.
Det finns några filmer med liknande historia om ett gäng ungdomar och en lieman som hotar i förgrunden,  exempelvis Final Destination. Polaroid försöker med alla tänkbara medel att få en tidigare berättad historia att bli något originellt och eget. Resultatet är en helt ok film som inte är sämre än någon annan rysare med en casting bestående av attraktiva skådespelare, rutinmässigt manuskript och ett klassiskt spöktema.
Den oväntade twisten i berättelsen räddar en annars förutsägbar berättelse från att bli för cliché. Den norska regissören Lars Klevberg blev intresserad av fotografi i ung ålder och efter filmexamen skrev och regisserade han The Wall – ett post-apokalyptiskt kortfilmsdrama. The Wall visades på Palm Springs 2013. Filmkritikern Betsy Sharkey från LA Times som var på plats under premiären kallade den för “den korta som inte går att ignorera”. Med Polaroid tar Lars sig an skräckgenren åter igen med hyfsat utfall.

Arkiverad under: Film, Filmrecension, Recension, Toppnytt

Filmrecension: Annabelle Comes Home

30 juni, 2019 by Ramesh Safavi

Annabelle Comes Home
Betyg 2
Svensk biopremiär 26 juni 2019
Regissör: Gary Dauberman
Författare: James Wan (berättelse av Gary Dauberman)
Medverkande: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Mckenna Grace, Madison Iseman, Michael Cimino och Katie Sarife

Ed (Patrick Wilson) och Lorraine Warren (Vera Farmiga) bestämmer sig för att ta den demoniska dockan (Annabelle) tillbaka till sitt säkra och låsta museum där hemmma. Här kan demoner kontrolleras och hållas borta från människor. En natt i föräldrarnas frånvaro väcker en tonåring och hennes vän en ond ande. Ungdomarna som passar Warrens dotter Judy (Mckenna Grace) ser hur demonen fångas i en docka i det förbjudna rummet …

Mycket av framgången med Conjuring-serien bygger på flaggskeppets hjältar paret Warrens, baserat på ett verkligt par som hade lång gemensam karriär på 1950-talet (Lorraine dog tidigare i år). Annabelle Comes Home utspelas under en natt där Judy och tonårsbarnvakten Mary Ellen (Madison Iseman) är de enda som är kvar i huset. Kvällen börjar med oskyldiga aktiviteter som att titta på tv eller baka en tårta för Judys kommande födelsedag, men katastrofen smyger sig sakta på dem. Barnvakten Mary Ellens vän Daniela (Katie Sarife) har egna skäl att vara nyfiken på Warrens-familjen.

Detta är den sista delen i den framgångsrika Conjuring-serien som är började sin era 2013. Vi följer Ed och Lorrain som arbetar med paranormala aktiviteter. Tyvärr är Annabelle den sämsta filmen i serien. Trots sin budget känns filmen mer som en skrämmande episod av en tv-serie från 1970-talet än en blockbuster. Via billiga hoppa-till-effekter och chockmoment helt i avsaknad av blod försöker filmen att skrämma oss. Efter halva speltiden blir den helt impotent. Annabelle försöker desperat att skapa obehag med hjälp av klassiska skräcktroper från äldre serier och filmer som Myntman, Den blodiga bruden och En werewolf’s spöke, men det gör filmen bara än mera löjlig.
Är Werewolf en satanisk existens från heliga böcker? Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. De vuxna Warrens förekommer i en 10-minuters prolog (som förklarar hur Annabelle hamnade i sin samling) och i en två minuters epilog. Det är ett uselt trick att ha med dem i trailern för att dra till sig publiken till biograferna. Vi är alla lurade!

Arkiverad under: Filmrecension, Recension, Toppnytt

Filmrecension: Ut och stjäla hästar

24 juni, 2019 by Ramesh Safavi

Ut och stjäla hästar
Betyg 4
Svensk biopremiär 20 juli
Författare och regissör: Hans Petters Moland. Film baserat på en framgångsrik bok från Per Petterson med samma namn.
Medverkande: Stellan Skarsgård, Tobias Santelmann, Jon Ranes, Bjørn Floberg, Danica Curcic, Sjur Vatne Brean och Gard B. Eidsvold.

Ut och stjäla hästar är resultatet av ett ett genuint filmarbete. Det är ett stiligt och vackert och mycket välspelat. Efter ha bott i Sverige i nästan femtio års tid kommer änkan Trond, (Stellan Skarsgård) år 1999 tillbaka till Norge på en plats nära gränsen. Detta är platsen där Trond 1948 upplevde en hel sommar full av upp- och nedgångar. Det är ett år han helst vill glömma. Ett barn dödas och hans far sviker familjen när han lämnar Tronds mamma för en annan kvinna. Trond är idag starkt påverkad av att hans hustru nyligen gått bort.  Han vill leva sina sista år ensam med sin hund. Filmen är baserad på den norska författaren Per Pettersons roman med samma namn från 2003. Boken har översatts till flera språk, bland annat till svenska 2005.

Ut och stjäla hästar är den fjärde filmen som Stellan Skarsgård och Hans Petter Moland har gjort tillsammans. ( Övriga filmer är Zero Kelvin, A pretty kind man och Kraftidioten, som i Sverige fick titeln En iskall bastard).

Originaltiteln på filmen är “Out and Steal Horses”. Här finns en dubbel betydelse då den 15-årige Trond och hans vän Jon går till gränsen för att stjäla hästar för att som “Cowboys” rida barbacka. Tronds fader hör under andra världskriget också till motståndsrörelsen. Hans uppdrag är att smuggla dokument och filmer över gränsen. Uttrycket “ut och stjäla hästar” visar sig vara ett kodord väl använt under ockupationen.
Berättelsen handlar om arv. Trond lämnar precis som sin fader sitt barn för att bo ensam.
Hans privatliv är den förlorade länken i kedjan. Hur Tronds leverne som vuxen ter sig utelämnas helt och detta skadar berättelsen. I boken har Trond två döttrar men i filmen träffar vi bara en av dem. Skådespelarna, både de vuxna och de unga, spelar sin roll med stor skicklighet. Scenografin, de vackra scenerna och bildrutorna, skapar ett fabulöst, universellt och evigt minne. Ut och stjäla hästar är en film du gärna ser flera gånger.

Arkiverad under: Film, Filmrecension, Toppnytt

  • Gå till sida 1
  • Gå till sida 2
  • Gå till sida 3
  • Interimistiska sidor utelämnas …
  • Gå till sida 6
  • Go to Nästa sida »

Primärt sidofält

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – kostnadsfritt


Prenumerera på Kulturbloggens Nyhetsbrev

Frida och Fritiof
Mikael Jensen

Spel kan skapa beroende

Viktigt om spel
Casinohex.se
Casino utan svensk licens

Nytt

Vandring från mänsklig stad till ruinerna av densamma

I dessa, kan man lugnt säga, mycket … Läs mer om Vandring från mänsklig stad till ruinerna av densamma

Efterlängtad stark solodebut från norrländsk proggikon – Ung och stark av Björn Sjöö

Björn Sjöö Ung och … Läs mer om Efterlängtad stark solodebut från norrländsk proggikon – Ung och stark av Björn Sjöö

Gratis film till alla över 70 år från 9 april till och med 31 maj

Mellan den 9 april till och med 31 maj, … Läs mer om Gratis film till alla över 70 år från 9 april till och med 31 maj

Lyssna: Andreas Moe – Hey Lulu

Andreas Moe har släppt sin andra låt för … Läs mer om Lyssna: Andreas Moe – Hey Lulu

Rumänska filmdagar i Sverige visas online och erbjuder gratis biljettbokning

Rumänska filmdagar i Sverige 15-18 april … Läs mer om Rumänska filmdagar i Sverige visas online och erbjuder gratis biljettbokning

Titta: Texas – Mr Haze

Texas har nu släppt videon till senaste … Läs mer om Titta: Texas – Mr Haze

Följ oss på Facebook

Kulturbloggen
https://casinoutansvensklicens.casino
https://vasacasino.se/, men bilden alt text:
Casinogringos
casinonutanlicens.nu
Casinoutanreg.com
Spela casino utan licens på casinoorbit.com
Svenska Casinobonusar
Hitta rätt casino bonus i Norge.

En resurs med info om finska casinon.

Kategorier

  • Blandat
  • Intervju
  • Kulturpolitik
    • Krönikor
  • Litteratur och konst
  • Musik
  • Recension
    • Bokrecension
    • Filmrecension
    • Musikalrecension
    • Recension av TV-serier
    • Skivrecensioner
    • Teaterkritik
  • Scen
    • Dans
    • Film
    • Opera
    • Teater
    • TV
  • Toppnytt

Etiketter

Bok Bokrecension Böcker Dans Debaser Deckare Dramaten ekonomi Filmrecension Göteborg Hultsfred Hårdrock indie journalistik Konserter Konst Kultur Kulturpolitik Medier Musik Musikfestival Musikvideo Opera Politik Popmusik Recension recensioner rock Rockmusik Roskilde samhälle Scen Scenkonst skivnytt skivrecension Spotify Stockholm Stockholms stadsteater Teater Teaterkritik tv TV-serie USA Video Way Out West

Kulturbloggen Twitter

Tweets by Kulturbloggen

Bloggportaler

Bloggtopp bokbloggar 2017
Blogglista.se 

Footer

Om oss

  • Kontakt
  • Om oss
  • Sajtips – länkar

Copyright © 2021 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Logga in