• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Kulturbloggen.com

Sveriges största kulturmagasin: musik, film, litteratur, kulturpolitik, teaterkritik

Mogens H Andersson

Drottningholms Slottsteater nationaldagsfirande – säsongsinvigning

23 maj, 2014 by Mogens H Andersson

sasongsinvigning2014

Nationaldagsfirande och säsongsöppning på Drottningholms slottsteater 2014

Drottningholm slottsteater öppnar för säsongen med ett öppet hus program för hela familjen på nationaldagen.

Aktiviteterna den 6 juni arrangeras i samarbete med Ekerö Kommun och Drottningholms Slottsförvaltning.

Barnpyssel och teatersminkning från kl 11-17 på Teaterplan. Därifrån kan man även åka häst och vagn i parken mellan kl. 13-17.

Öppet hus för hela familjen 14-17 i teaterns Déjeunersalong med caféservering i salongen och picknick i parken utanför.

Dagens musikprogram börjar kl. 11 vid Slottskapellet med Kulturskolan. Kl.12.50 går tåget till Kina Slott. Där blir det ytterligare musik och sång mellan 13-14.40, då det blir återtåg till teatern där musikprogrammet fortsätter från kl.15 i Déjeunersalongen.

Flera av säsongens sångare och musiker är på plats och ger smakprov ur säsongens program. Aktiviteterna avslutas ca kl 17.

Fri entré.

Drottningholms slottsteater öppnar dagen efter säsongen med ett program som har satts i hop av Loa Falkman som tillsammans med Philip Zandén har skapat en lustfylld hyllning till Drottningholmsteatern.

Medverkar gör även den förra året så uppmärksammade unga sopranen Sofie Asplund. Det blir arior och duetter ur Così fan tutte, Don Giovanni och Figaros Bröllop, samt musik av J M Kraus och J P Rameau. Premiär 7:e juni, klockan 19.30.

För mer information se Drottningholm Slottsteaters hemsida:

Arkiverad under: Scen Taggad som: Nationaldagsfirande och säsongsöppning på Drottningholm

Världens största operastjärnor kan ses på bio i Sverige – Biljettsläpp i dag 23 maj

21 maj, 2014 by Mogens H Andersson

sasongen2014-15

Metropolitan Operabio säsongen 2014-15

I dag fredag släpper Folkets Hus och Parkers biografer biljetterna till den kommande Live på bio-säsongen från Metropolitan i New York. Säsongen 2014-2015 innehåller flera av operakonstens mest populära verk, som Carmen, Hoffmanns äventyr och operetten Glada änkan. I Figaros bröllop ser vi svenske Peter Mattei i en av de större rollerna. Operorna visas nu på rekordantalet 2000 biografer i 65 länder, varav 170 biografer i Sverige.

Världens största operastjärnor ses i huvudrollerna under den kommande säsongen, bland andra: Renée Fleming, Anna Netrebko, Joyce DiDonato, Peter Mattei och Juan Diego Flórez.
Biljettförsäljningen för säsongen 2014-2015 startar i Sverige 23 maj. På FHP:s hemsida finns mer information om föreställningarna, liksom de biografer som hittills har bokat föreställningar. Fler tillkommer innan premiären i oktober. Folkets Hus och Parker har direktsänt opera från Metropolitan Opera sedan 2007 och antalet biografer som deltar har ökat kraftigt. Från början var 17 biografer med och inför kommande säsong är 170 biografer anslutna till Folkets Hus och Parkers nätverk Live på bio. Sverige intar en tredjeplats vad gäller antalet biografer som visar opera på bio från Metropolitan Opera, det framgår av statistik från ”The Met”. Endast USA och Storbritannien direktsänder på fler biografer.

– Det är med stolthet som vi för åttonde året i rad presenterar Metropolitans fantastiska program som vi direktsänder över hela Sverige. Det märks att vi fått en stor och alltmer operakunnig publik genom Live på bio och vi är stolta att kunna bidra till att tillgängliggöra högkvalitativ kultur och förhoppningsvis nå ännu fler, säger Calle Nathansson, Folkets Hus och Parkers VD.

Även när det gäller världens minsta biograf som visar opera från Metropolitan Opera sticker Sverige ut. Minst salong har Åmsele Folkets Hus med sina 70 sittplatser. Den största biografen i världen som visar opera från Met är Auditorio Nacional i Mexico City, med över 6 000 sittplatser. Om The Met: Live in HD The Met: Live in HD är världens ledande leverantör av scenkonst på bio. Livesändningarna visas idag på drygt 2000 biografer i 65 länder, vilket gör Met till den enda konstinstitutionen med en global satsning i denna storlek. 170 biografer samarbetar idag med Folkets Hus och Parker, som har visningsrätten för Mets operor i Sverige. Live på bio har blivit en av Sveriges viktigaste satsningar på kulturtillgänglighet i hela landet. Förutom opera visas även teater, balett, konserter och konst från de största scenerna internationellt och i Sverige. Met var den första scenen som började prova på livesändningar i liten skala 2006 (i Sverige våren 2007). Sedan dess har satsningen vuxit för varje säsong, och har hittills sålt mer än 14 miljoner biljetter globalt. Mets operastjärnor agerar värdar för livesändningarna och gör intervjuer i pauserna med sångare, team, dirigenter och musiker. Världspubliken som ser opera från ”The Met” på bio får en aldrig tidigare skådad möjlighet att se bakom kulisserna i ett av världens främsta operahus.

Metropolitan-operan live på bio 2014 – 2015
11 oktober 19.00 – Macbeth av Verdi
18 oktober 19.00 – Figaros bröllop av Mozart
1 november 18.00 – Carmen av Bizet
15 november 19.00 – The Death of Klinghoffer av Adams
13 december 18.00 – Mästersångarna i Nürnberg av Wagner
17 januari 19.00 – Glada änkan av Lehár
31 januari 19.00 – Hoffmanns äventyr av Offenbach
14 februari 18.30 – Iolanta/Riddar Blåskäggs borg av Tjajkovskij/Bartók
14 mars 18.00 – La donna del lago av Rossini
25 april 18.30 – Cavalleria rusticana/Pajazzo av Mascagni/Leoncavallo

Läs mer om föreställningarna här

Om Folkets Hus/Parker

Folkrörelsen Folkets Hus och Parker omfattar närmare 600 demokratiska mötesplatser i hela Sverige. I vår riksorganisation samlas Folkets Hus, folkparker, biografer och liknande lokala arrangörer, som tillsammans lockar miljontals besökare per år. Vår värdegrund bygger på de grundläggande principerna om jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde. Tack vare delaktighet och ideellt engagemang skapar vi tillsammans möjligheter för människor i hela landet att ta del av kultur, nöje och möten. Läs mer på www.fhp.nu

Arkiverad under: Scen Taggad som: operabio från Metropolitan Opera

Jussi Björling-stipendiet höjs till 100.000 kronor – Operagala på Ulriksdals Slottsteater Confidencen

19 maj, 2014 by Mogens H Andersson

jussipaskansen

 

Jussi Björling-fonden förvaltas sedan 1970 av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister (SKTS), som delar ut Jussi Björling-stipendiet till framstående sångare och musikprofiler. Sedan 2009 bidrar Anders Walls stiftelse med stipendiesumman på 50.000 kronor. Nu höjs beloppet ytterligare, till 100.000 kronor, och Anders Walls stiftelse förlänger samtidigt sitt åtagande med fem år.

– Jussi Björling var en av våra största operastjärnor genom tiderna. Han förtjänar ett stipendium i sitt namn som även kan locka internationella storheter till Sverige, säger Anders Wall.

Lördag 24 maj delas 2013 års Jussi Björling-stipendium ut till den lettiske världstenoren Aleksandrs Antonenko vid en operagala till Jussi Björlings ära på Ulriksdals Slottsteater Confidencen. Antonenko har gjort en raketkarriär på världens ledande operahus. Den 1 november har den svenska publiken chansen att se honom som Don José i Carmen i en live-sändning från Metropolitan i New York.

Aleksandrs Antonenko kommer att tilldelas den nya stipendiesumman på 100.000 kronor. Utdelare är Anders Wall och Gunnar Lundberg, ordförande för SKTS. Vid galan medverkar även Hillevi Martinpelto, Lena Nordin, Ingrid Tobiasson, Lars Cleveman, Gunnar Lundberg, Ragnar Ulfung, Michael Weinius, Ulrik Qvale samt pianisten Samuel Skönberg. Vem som får 2014 års Jussi Björling-stipendium offentliggörs vid ett senare tillfälle.

Om Stiftelsen

Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena naturvetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik.

Arkiverad under: Scen

Terje Stensvold – den flygande holländaren går i land

18 maj, 2014 by Mogens H Andersson

flyvendehollender

Terje Stenswold som Holländaren

Premiär på Den flygande holländaren på Den Norske Opera & Balett 16.5.2014

Musik och libretto: Richard Wagner

Den flygande holländaren tillhör en av mina absoluta favoritoperor alla kategorier. Det är ett verk som jag känner väl genom att om och om igen har lyssnat på olika cd-inspelningar.

Under de sista åren arbetade jag i Helsingborg , men bodde kvar i Malmö, eftersom planeringen var att här skulle vi bo efter min pensionering. Det tog ett par timmar att pendla varje dag och under åtskilliga av dessa reser lyssnade jag på en speciell uppsättning från Bayreuther Festspiele.

Det var helt perfekt för mig då jag kunde lyssna på första akten på väg till jobbet och resten på hemresan, vilket innebar att jag alltid var på gott humör när jag anlände till jobbet och på lika fint humör när jag kom hem.

Musik har bl a den effekten att den gör mig glad och lätt till sinnet. Kanske har mitt val om favoritmusik också att göra med att jag tidigare har varit sjöman för det går ju inte att förneka att Wagners musik har en mycket tydlig marin anknytning?

Det är dock ingen s k repertoaropera åtminstone inte som jag känner till, men jag har åtminstone upplevt en uppsättning på Malmö Opera för ett tiotal år sedan. Utöver denna uppsättning känner jag endast till att GöteborgsOperan har gjort en konsert version för några år sedan.

I samband med och efter Wagner-jubileet har jag dock sett Den flygande holländaren ytterligare några gånger på Staatsoper i Berlin och på Operaen i Köpenhamn.

Uppsättningen i Berlin, men Emma Vetter, som Senta var en av de märkligaste operauppsättningar som jag har upplevat och där jag fick det bestämda intrycket att Senta var huvudpersonen i stället för Holländaren.

På Operaen i Köpenhamn fick jag det bestämda intrycket att det var förhållandet mellan Daland och Senta som barn utgjorde tyngdpunkten.
Scenografiskt diskutabla uppsättningar, men med utmärkta insatser i övrigt från både orkester, kör och solister.

Denna produktion är ett samarbetsprojekt mellan Opernhaus i Zürich och Teatro alla Scala i Milano och hade ursprungligen premiär på Opernhaus Zürich i december 2012.

Terje Stensvold, som tillhörde solistensemblen på DNO mellan 1972- 1995 och har sedan dess sjungit som frilansare sedan dess bl a annat som Wotan i Kungliga Operans uppsättning av Nibelungens ring, men också som Riddar Blåskägg i Bartoks enaktsopera med samma namn ger med denna uppsättning sin avskedsföreställning i sitt hemland. Operakarriären avslutar han senare under året i samma uppsättning, för att i stället bli morfar på heltid.

Handlingen är förlagd till ett rederi-kontor mellan 1900-1920-talet och det fungerar i stort sett alldeles utmärkt, men det finns en scen som jag finner helt onödigt och som jag faktiskt upplever som helt irrelevant i sammanhanget:

På väggen hänger en Afrikakarta, som sätts i brand och i samma scen förvandlas Dalands tjänare till en spjutförsedd afrikansk krigare och vad det direkt eller indirekt har med Den flygande holländare, som opera att göra. övergår mitt förnuft.

Trots denna anmärkning var det en alldeles utmärkt uppsättning där framförallt sånginsatserna imponerade. Det började som sig bör med uvertyren, i ett maffigt framförande under ledning av DNO:s dynamiske dirigent John Helmer Fiore och direkt efter inledningen fortsatte Operakören med en koreografisk och sånglig höjdarupplevelse.

Det sjöngs i övrigt mycket bra och särskilt bra med tanke på att fyra av sångare sjöng sina partier för första gången. Bland dessa så utmärkte sig särskilt Daland, Erik och Styrmannen dvs Henrik Engelsviken, Magne Fremmerlid och Marius Roth Christensen.

Huvudpartierna sjöngs av två gäster Erika Sunnergårdh sjöng Sentas parti och Terje Stensvold kreerade Holländarens parti. Det gjorde de mycket bra och det är frapperande att konstatera hur bra deras röster passade i hop tillsammans.

Sceniskt fungerade det också mycket väl och detta omdöme gäller alla medverkande som helhet.

Sammanfattningsvis var det en alldeles utmärkt operaupplevelse som ytterligare understryker att Den Norske Opera tillhör de ledande operahusen i Skandinavien.Sista föreställningen ges den 22 juni.

 

Läs mer om uppsättningen på Den Norske Opera hemsida

Läs mer om Terje Stensvold här

Här kan du läsa mer om Erika Sunnergårdh

Vill du läsa mer om opera besök min blogg Operalogg

Produktionsteam

Musikalisk ledning: John Helmer Fiore

Regi: Andreas Homoki

Scenografi och kostymer: Wolfgang Gussmann

Dramaturg: Werner Hintze

Ljusdesign: Franck Evin

Medverkande

Holländaren: Terje Stensvold

Senta: Erika Sunnergårdh

Erik: Henrik Engelsviken

Daland: Magne Fremmerlid

Mary: Tone Kummervold

Styrmannen: Marius Roth Christensen

Arkiverad under: Scen Taggad som: Den flygande holländaren på Den Norske Opera & Ballett, Oslo

GöteborgsOperans 20-årskonsert -musikaliska återblickar

16 maj, 2014 by Mogens H Andersson

20-arsjubileum

GöteborgsOperan firar 20-års Jubileum med två konserter

Onsdag 21 maj är det dags för en av höjdpunkterna i vårt 20-årsfirande, en specialdesignad konsert med godbitar ur uppsättningar som gjorts i huset, framförda av bland andra solisten Malin Byström.

GöteborgsOperans 20-årsjubileum uppmärksammas med olika aktiviteter under hela året. En av de stora händelserna är 20-årskonserten som uppmärksammar musiken i några av husets framgångsrika opera- och musikaluppsättningar.

Från dirigentpulten guidar Henrik Schaefer, musikalisk ledare för GöteborgsOperans Orkester, genom våra tjugo första år. Här får du uppleva och minnas musiken från några av våra framgångsrika uppsättningar. Medverkar gör GöteborgsOperans solister med gästerna Malin Byström och Ann-Kristin Jones samt GöteborgsOperans Kör och GöteborgsOperans Orkester.

Programmet spänner sig från Bernstein och Léhar till Wagner och Strauss. Förutom en aria ur hennes internationella genombrott Thaïs, får vi höra Malin Byström sjunga ur Arabella, som hon i vår har gjort på Metropolitan Opera i New York. Du får också möta bland andra Lohengrin, Macbeth, Don Carlos, Goya, Falstaff och My Fair Lady och ryckas med i Turandots pampiga avslutning.

Program vid konserterna den 21 och 23 maj kl 19.00, GöteborgsOperan Stora scenen

DEL 1

Ruggero Leoncavallo
Pajazzo, Prologen
Tonio – Mats Persson, baryton

Richard Wagner
Lohengrin, Förspel till akt III

Pjotr Tjajkovskij
Eugen Onegin, Tatjanas brevscen ur akt I
Tatjana – Carolina Sandgren, sopran

Giuseppe Verdi
Macbeth, Flyktingarnas kör ur akt IV
GöteborgsOperans kör

Giuseppe Verdi
Don Carlos, duett ur akt I
Don Carlos – Tomas Lind, tenor
Posa – Marco Stella, baryton

Richard Strauss
Arabella, monolog final akt I
Arabella – Malin Byström, sopran

Richard Wagner
Valkyrian, Wotans avsked final akt III
Wotan – Anders Lorentzson

Giacomo Puccini/Franco Alfano
Turandot, final akt III
Turandot – Annalena Persson,
Calaf – Tomas Lind
GöteborgsOperans kör

PAUS

DEL 2

Wolfgang Amadeus Mozart
Figaros bröllop, uvertyr

Franz Lehár
Greven av Luxemburg
Angèles entrésång akt I
Angèle – Carolina Sandgren, sopran

Frederick Loewe
My fair lady, Higgins kuplett ur akt I “Med en kvinna i mitt liv”
Higgins – Mattias Ermedahl

George Gershwin
Porgy and Bess, duett ur akt II
“Bess, you is my woman now”
Porgy – Markus Schwartz, basbaryton
Bess – Malin Byström, sopran

Daniel Börtz
Goya, Josefas scen ur akt I
Josefa – Ann-Kristin Jones, mezzosopran
Doktor Arrieta – Lars Hjertner, skådespelare
GöteborgsOperans kör

Leonard Bernstein
West Side Story
Symfoniska danser nr 8 och 9
(Rumble och Finale)

Jules Massenet
Thaïs, Thaïs aria ur akt II
Thaïs – Malin Byström

Giuseppe Verdi
Falstaff, slutfugan ur akt III

Läs mer på GöteborgsOperans hemsida

Arkiverad under: Scen Taggad som: GöteborgsOperan firar 20-års Jubileum

  • Gå till sida 1
  • Gå till sida 2
  • Gå till sida 3
  • Interimistiska sidor utelämnas …
  • Gå till sida 192
  • Go to Nästa sida »

Primärt sidofält

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – kostnadsfritt


Prenumerera på Kulturbloggens Nyhetsbrev

Frida och Fritiof
Mikael Jensen

Spel kan skapa beroende

Viktigt om spel
Casinohex.se
Casino utan svensk licens

Nytt

Lyssna: Tribe Friday – get up!

P3 Guld-nominerade Tribe Friday släppte … Läs mer om Lyssna: Tribe Friday – get up!

Lyssna: Ida Segerborg – “Sånt är livet”

Ida Segerborg gör en personlig tolkning … Läs mer om Lyssna: Ida Segerborg – “Sånt är livet”

Lyssna: John Hiatt with The Jerry Douglas Band – All The Lilacs In Ohio

John Hiatt har släppt en ny singel, All … Läs mer om Lyssna: John Hiatt with The Jerry Douglas Band – All The Lilacs In Ohio

Expressen sviker journalistikens uppdrag

Journalistik har en viktig uppgift i ett … Läs mer om Expressen sviker journalistikens uppdrag

Sverige får en dagstidning med fokus på kultur

Kultursajten Opulens satsar och bli en … Läs mer om Sverige får en dagstidning med fokus på kultur

Följ oss på Facebook

Kulturbloggen
Online casinon utan svensk licens
https://casinoutansvensklicens.casino
https://vasacasino.se/, men bilden alt text:
Casinogringos
casinonutanlicens.nu
Casinoutanreg.com
Spela casino utan licens på casinoorbit.com
Svenska Casinobonusar
Hitta rätt casino bonus i Norge.

En resurs med info om finska casinon.

Kategorier

  • Blandat
  • Intervju
  • Kulturpolitik
    • Krönikor
  • Litteratur och konst
  • Musik
  • Recension
    • Bokrecension
    • Filmrecension
    • Musikalrecension
    • Recension av TV-serier
    • Skivrecensioner
    • Teaterkritik
  • Scen
    • Dans
    • Film
    • Opera
    • Teater
    • TV
  • Toppnytt

Etiketter

Bok Bokrecension Böcker Dans Debaser Deckare Dramaten ekonomi Filmrecension Göteborg Hultsfred Hårdrock indie journalistik Konserter Konst Kultur Kulturpolitik Medier Musik Musikfestival Musikvideo Opera Politik Popmusik Recension recensioner rock Rockmusik Roskilde samhälle Scen Scenkonst skivnytt skivrecension Spotify Stockholm Stockholms stadsteater Teater Teaterkritik tv TV-serie USA Video Way Out West

Kulturbloggen Twitter

Tweets by Kulturbloggen

Bloggportaler

Bloggtopp bokbloggar 2017
Blogglista.se 

Footer

Om oss

  • Kontakt
  • Om oss
  • Sajtips – länkar

Copyright © 2021 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Logga in