• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Kulturbloggen.com

Sveriges största kulturmagasin: musik, film, litteratur, kulturpolitik, teaterkritik

Film Redaktionen

Tre svenska regissörer tävlar om Guldpalmen

14 april, 2022 by Film Redaktionen

Två svenska filmer tävlar i Cannes: Boy From Heaven av Tarik Saleh (ovan) och Triangle of Sadness av Ruben Östlund. Foto: Atmo Film och Plattform Film.

Tre svenska regissörer tävlar om Guldpalmen. Tarik Saleh med Boy from Heaven, Ruben Östlund med Triangle of Sadness, samt Ali Abbasi med danska Holy Spider, samproducerad med bland andra Sverige.

Ett pressmeddelande berättar_
Boy From Heaven av Tarik Saleh
Fiskarpojken Adam erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azhar universitetet i Kairo, Sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider hastigt universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

I rollen som Adam återfinns Tawfeek Barhon och som Ibrahim Fares Fares. I övriga roller: Mohammad Bakri, Makram J. Khoury, Mehdi Dehbi m fl.

Triangle of Sadness av Ruben Östlund
Triangle of Sadness är en samtidssatir som genom modellparet Carl (Harris Dickson) och Yaya (Charlbi Dean), tar avstamp i modevärldens finrum, fortsätter på en lyxyacht tillsammans med miljonärer, vänliga vapenhandlare och en marxistisk sjökapten (Woody Harrelson) och slutar på en öde ö där hierarkierna i kampen om överlevnad vänds upp och ned.
Förutom ovan nämnda skådespelare finns också Zlatko Buric, Vicki Berlin, Henrik Dorsin m fl i rollistan.

Holy Spider av Ali Abbasi
En journalist bestämmer sig för att undersöka seriemorden på prostituerade kvinnor i den heliga staden Mashhad. Det blir en jakt på mördaren – The Spider Killer – som hävdar att han städar gatorna från syndare. Filmen är en dansk-tysk-fransk-svensk samproduktion.

Arkiverad under: Film, Scen, Toppnytt

Filmrecension: Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter

6 april, 2022 by Film Redaktionen

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter
Betyg 4
Svensk biopremiär 8 april 2022
Regi David Yates
Manus J.K. Rowling och Steve Kloves
I rollerna Mads Mikkelsen, Jude Law, Eddie Redmayne

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter
Betyg 4
Svensk biopremiär 8 april 2022

Film nummer tre i den planerade serien av fem om äventyren för den generation som föregick Harry Potter är en film som måste ses för alla som älskar Harry Potters värld. En välkommen återkomst av denna magiska spännande värld där vi både får svar på en du frågor som vi funderat på efter förra filmen och ett möte med flera fantastiska vidunder. Men om man inte är insatt i berättelserna kan det vara svårt att hänga med, det kan vara rörigt för den som inte känner till historiken.

I denna film får vi möta Albus Dumbledores bror Abeforth och veta mer vad som hände mellan de två bröderna och vi får även mer information om deras syster Ariana som tragiskt gick bort under en tre-vägs duell mellan Abefoth, Albus och Grindewald. Relationen mellan Albus och Grindewald förklaras också och hur de kom att skapa blodspakten. Credence fick i förra filmen reda på att han är en Dumbledore och är ute efter hämnd, men är det som Grindewald har berättat för honom sant?

Vi får också följa Newt på ett viktigt solo uppdrag för att hitta ett djur som har stor betydelse för den magiska värden

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter utspelas framför allt under 1930-talet i Berlin och det finns tydliga paralleller mellan den onde trollkarlen Gellert Grindelwald (spelas av Mads Mikkelsen) och Hitler. Filmen är förstås inspelad innan den ryska invasionen av Ukraina, men ämnet vad ondskefulla mäktiga män är beredda att göra är förfärande aktuell.

Den första filmen i denna prequel-serie till Harry Potter var den hittills bästa i serien. Tvåan nådde aldrig samma nivå. Denna tredje film är inte lika mästerlig som den första men absolut bättre än tvåan. Den är engagerande och spännande med otroligt välgjorda animationer.

Ett stort plus får filmen för att den efter händelserna i Berlin också låter oss få återbesöka Hogwarths. Det är trots allt där vi vill befinna oss om vi älskar denna magiska värld. Sista delen av filmen förflyttar sig sedan till Butan.

Filmen handlar, som titeln säger, en hel del om Dumbledore och hans bror. Filmens titeln fångar så bra vad filmen handlar om. Det är Dumbledore och det är fantastiska vidunder.

Ett litet minus är att jag saknar en kärlekshistoria från tidigare filmer som jag vill se mer av. Men helt utan kärleksberättelser är denna tredje film dock inte. Vi får följa en annan kärleksrelation stället: Jacob spenderar filmen att försöka få tillbaka Queenie som gick över till Grindewald i förra filmen i hopp om att en dag kunna leva öppet med Jacob.

Mads Mikkelsen är en duktig skådespelare men i rollen som den ondskefulle Grindelwald föredrar jag ändå Johnny Depp. Det är synt att han tvingades bort. Depp har något fascinerade i sin utstrålning av positiv galenskap.

Arkiverad under: Film, Filmrecension, Recension, Scen, Toppnytt

Filmrecension: The Batman – sista timmen drar ned betyget

1 mars, 2022 by Film Redaktionen

The Batman
Betyg 3
Svensk biopremiär 2 mars 2022
Regi Matt Reeves

Att kalla den nya filmen The Batman är ett modigt steg. Är det menat att Robert Pattinsons inkarnation ska sticka ut som den “riktiga” Batman bland alla föregångare? Av alla skådespelare är han åtminstone den som bäst lyckas fånga atmosfären från den tecknade serien från 1990-talet, vilket jag kan uppskatta.

På förhand har det funnits en oro över att alltför många karaktärer slängs in i samma berättelse. Utöver Zoë Kravitz som Catwoman ser vi flera ikoniska karaktärer i ny tappning. Pingvinen är, till exempel, märkbart inspirerad av Robert DeNiro medan The Riddler är en psykopatisk seriemördare vars agenda är mer lik Bane i Christopher Nolan-trilogin (2005, 2008, 2012) än Jim Carreys komiska skurk i Batman Forever (1995). Men jag tycker de har löst det bra; det är en charmig ensemble karaktärer som inte behöver djupare karaktärsdrag än vad de får i denna film som sträcker sig över nästan tre timmar. I synnerhet Kravitz stjäl ofta strålkastarna från The Bat.

Genremässigt är The Batman en korsbefruktning av maffiafilm i stil med The King of New York och detektivberättelse. Estetiskt är det influerat av grunge (Nirvanas Something in the Way är ett återkommande motiv i filmens soundtrack). Personligen tycker jag soundtracket tyvärr drar ner stämningen litegrann. Jag har svårt att föreställa mig Batman som sitter hemma och lyssnar på emo-musik (Pattinsons Batman bär eyeliner och i ett klipp rivs en tidning sönder så The City of Gotham blir The City of Goth).

Filmen tar avstamp tjugo år efter att Bruce Waynes föräldrar blev mördade. Vi får snart veta att han har varit Batman i två år. Med andra ord slipper vi en repetition á Batman Begins. Istället tar det avstamp direkt i The Riddlers våldsamma uppdrag att fimpa korrupta politiker och poliser. Ett bra narrativt knep som tillåter filmen att fokusera på sin egen berättelse istället för att fastna i tradition.

Pusselbitar faller på plats och Bruce Wayne blir snart varse om att hans föräldrar kanske inte varit rakt igenom de goda förebilder alla trott. Precis som The Joker (2019) följer The Batman spåret att visa på orättvisor och klyftor i samhället där de rika bär en kollektiv skuld för de fattigas livsöden. En igenkännbar berättelse som ständigt går att applicera på aktuella politiska trender.

Det är framför allt filmens actionladdade sista timme som känns lite repetitiv, vilket drar ner betyget ett steg. Trots alla Riddlers gåtor blir filmen inte så gåtfull som jag hade hoppats på. Men Pattinson lyckas ändå återskapa en Batman som flyger. Förhoppningsvis fortsätter uppföljaren i samma detektivspår.

Arkiverad under: Film, Filmrecension, Recension, Scen, Toppnytt Taggad som: The Batman

Ronnie Sandahls “Tigrar” vinner Filmkritikernas pris

20 januari, 2022 by Film Redaktionen

Filmkritikernas GRETA går 2021 till Ronnie Sandahls “Tigrar”.
Ett pressmeddelande berättar:
Svenska Filmkritikerförbundet tilldelar Ronnie Sandahls “Tigrar” Greta-priset för 2021 års bästa svenska film med följande motivering:

“Med ‘Tigrar’ briljerar Ronnie Sandahl i sin skoningslösa och hudlösa skildring av en ung mans krossade pojkdröm. Gestaltningen av konkurrens, mobbning, psykisk ohälsa och samtidens obevekliga krav på framgång skär i hjärtat. Det är ett grymt, högt spel för filmens Martin som även känns igen långt utanför fotbollsvärldens arenor.”

Tigrar fick betyg 4 av Kulturbloggens recensent. Här kan du läsa kulturbloggens recension av Tigrar.

Arkiverad under: Film, Scen, Toppnytt Taggad som: Filmkritiker, Greta, Ronnie Sandahl, Tigrar

De bästa filmerna som visar Hollywood glamouren

6 januari, 2022 by Film Redaktionen

Skribent: Filip Lindström

Det är verkligen något speciellt och unikt med Hollywood och filmerna som spelas in där. Människor världen över drömmer om Hollywood och om att vara en del av den, och genom att titta på film så är det möjligt. Hollywood har också varit en del av många filmer genom åren, där Hollywood glamouren visas på olika sätt. Genom åren har det faktiskt funnits många filmer om Hollywood, filmer som Once Upon a Time in Hollywood, men som kanske inte visar den glamour som människor älskar.

Vi har satt samman en lista med de bästa filmerna som visar den glamour som Hollywood är så känd för och så många drömmer om. Läs mer här!

Hollywood
Hollywood eller Skandal i Hollywood som den också är känd som i Sverige, är en film som kom ut 1937 och handlar om Hollywood som namnet föreslår. Filmen handlar om en skådespelare som är en alkoholist och på en fest träffar han en ung kvinna som har drömmar om att bli stor i Hollywood. Han bestämmer sig för att hjälpa henne att få en roll och genom det blir hon en stor stjärna. Men för honom blir det inte lika bra då han får sparken och hans beroende av alkohol blir ännu värre.

Gilda
Gilda är en film som är fylld av glamour och om att spela på casinon, men inte online casinon som rizk casino utan på landbaserade casinon. Det handlar om Johnny Farrell, en man som spelar på casino och som vunnit en stor summa pengar genom att fuska på craps. Han blir tipsad om ett olagligt casino där han återigen fuskar och blir påkommen. Istället för att behöva betala så lyckas han prata sig till ett jobb för ägaren. Det visar sig dock att ägarens fru, Gilda, och Farrell har haft en historia tillsammans. Farrell får som jobb att hålla koll på Gilda där trycket hela tiden blir högre mellan de två.

La La Land
La La Land är den film som vi anser har lyckats fånga den glamour som Hollywood erbjuder i modern tid. La La Land är en musikal som handlar om Sebastian som är en jazzpianist och Emma som är en skådespelare. Medan de kämpar för att få igång sina karriär så faller de för varandra.

Breakfast at Tiffanys
En film som inte går att missa är Breakfast at Tiffanys. Det är en film som är känd för att vara glamorös. Det är Audrey Hepburn som har huvudrollen och filmen handlar om Holly Golightly som bor i New York. Hon har inte bra med pengar, och en dag flyttar en ny man in i lägenheten ovanför henne och hon blir snabbt vän med honom. Båda har stora drömmar, men Hollys förflutna hotar med att förstöra hennes nya liv.

En sista tanke
De flesta filmer som vi har nämnt i vår lista är äldre filmer. Det är något speciellt med att titta på en klassisk film och många klassiska filmer har lyckats att fånga den glamour som Hollywood är känd för.

Arkiverad under: .., Scen

  • Gå till sida 1
  • Gå till sida 2
  • Gå till sida 3
  • Interimistiska sidor utelämnas …
  • Gå till sida 53
  • Go to Nästa sida »

Primärt sidofält

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – kostnadsfritt


Prenumerera på Kulturbloggens Nyhetsbrev

Mikael Jensen

Spel kan skapa beroende

Viktigt om spel
casino med svensk licens

Nytt

Bokrecension: Damaskus av Iben Albinus

Damaskus Författare Iben Albinus Serie … Läs mer om Bokrecension: Damaskus av Iben Albinus

Filmrecension: Filmtjuven – överraskande unik indisk hyllning till filmkonsten

Filmtjuven Betyg 4 Svensk biopremiär 1 … Läs mer om Filmrecension: Filmtjuven – överraskande unik indisk hyllning till filmkonsten

Minimalistiska utvidgningar fascinerar – Music For Small Rooms av Erik Dahl

Erik Dahl Music For Small … Läs mer om Minimalistiska utvidgningar fascinerar – Music For Small Rooms av Erik Dahl

Lyssna: The Confusions – Fell Out Of Bed

The Confusions har släppt en ny singel: … Läs mer om Lyssna: The Confusions – Fell Out Of Bed

Djungelboken blir sommarteater i Husby

Djungelboken blir sommarteater i Husby, … Läs mer om Djungelboken blir sommarteater i Husby

Följ oss på Facebook

Kulturbloggen
Casino utan spelpaus
Casinogringos
Jämför casino utan licens och ta reda på mer om den svenska regleringen kring spel.
Jämför olika nätcasino och hitta de bästa alternativen.

Att spela på casinon blir mer vanligt, läs recensioner på casinon.com
Spela casino utan svensk licens på casinoorbit.com
Svenska casinobonusar

Kategorier

  • ..
  • Intervju
  • Kulturpolitik
    • Krönikor
  • Litteratur och konst
  • Musik
  • Recension
    • Bokrecension
    • Filmrecension
    • Musikalrecension
    • Recension av TV-serier
    • Skivrecensioner
    • Teaterkritik
  • Scen
    • Dans
    • Film
    • Opera
    • Teater
    • TV
  • Toppnytt

Etiketter

Bok Bokrecension Böcker Dans Debaser Deckare Dramaten ekonomi Filmrecension Göteborg Hultsfred Hårdrock indie journalistik Konserter Konst Kultur Kulturpolitik Medier Musik Musikfestival Musikvideo Opera Politik Popmusik Recension recensioner rock Rockmusik Roskilde samhälle Scen Scenkonst skivnytt skivrecension Spotify Stockholm Stockholms stadsteater Teater Teaterkritik tv TV-serie USA Video Way Out West

Kulturbloggen Twitter

Tweets by Kulturbloggen

Bloggportaler

Bloggtopp bokbloggar 2017
Blogglista.se 

Footer

Om oss

  • Kontakt
  • Om oss
  • Sajtips – länkar

Copyright © 2022 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Logga in