Fotografi: Martin Adler fångade ”Ögonblick” men förlorade sitt liv

Skribent:

DSCN7494

Martin Adler (1958-2006) ”Ögonblick/Moments” på Galleri Kontrast, Stockholm

– Det här är fantastiskt. Ett underbart jobb! Det blev reportagefotografen Martin Adlers sista ord i livet.

Han hade just vänt sig till sin danske kollega under en demonstration. På en marknadsplats i Somalias huvudstad Mogadishu 2006 sköt någon honom i ryggen och förvann i folkmassan. Döden hade hunnit ikapp ännu en journalist. Martin Adler blev 47 år. Mördaren identifierades aldrig.

Nu visas ”Ögonblick” på galleri Kontrast i Stockholm. En retrospektiv, viktig och mycket sevärd fotoutställning. Nyhetsbilder med närvaro, lidande, smärta, våld – och stolthet. Stora fotografier i svartvitt och färg, alla av världsklass: Indonesien, Afghanistan, Tjetjenien, Sudan, Kongo, Rwanda, Irak, Haiti, Bangladesh, Liberia, Guatemala. Starka tidsdokument, samtliga bilder med fakta och kommentarer. Livsfarliga uppdrag mitt i krig och konflikter. Men här finns också barnens lek, kvinnors arbete, poetiska landskap.

DSCN7496Porträtt av människor och främmande kulturer fångade just i ögonblicket, nära och levande. Iakttagande med döden flåsande i nacken. Rapporter från stridszoner och katastrofområden. Martin Adler lyfte fram berättelser där pressfriheten var som mest hotad. Han arbetade i över trettio länder och synliggjorde brott mot mänskliga rättigheter. Nyfikenhet och ett genuint intresse var de drivkrafter som gav bestående resultat.

Martin Adler filmade också. På utställningen visas flera korta, men mycket laddade sekvenser. Kameran blev i yrkesrollen en tunn hinna mellan hans egna känslor och omvärldens grymhet. Ett skydd, ungefär som läkarens vita rock eller pilotens uniform. Dessvärre kunde inte all teknisk utrustning stoppa en mördares kula. Precis som när den skicklige reportern Nils Horner mördades med ett skott bakifrån på en gata i Kabul, Afghanistan i mars 2014, blev Martin Edler ännu en svensk av journalist som dödats under sin yrkesutövning.

2001 belönades Martin Adler med Amnesty Internationals mediapris i nyhetskategorin för sitt reportage om kidnappning och försäljning av kvinnor i Kina. Han belönades även med Silver Prize for Investigative Journalism vid New York TV Festival 2001. 2004 belönades han med Rory Peck Award for Hard News för On Patrol with Charlie Company i Irak.

Utställningen är producerad av Västerås konstmuseum i samarbete med Katarina Adler.

Bilderna: Exempel på starka fotografier från utställningen, här något beskurna. Foto: Martin Adler (avbildade med min kamera). Bilden på Martin Adler med filmkamera togs några sekunder innan mordet! Foto: Reuters.

DSCN7498

SISTA+BILDEN

28 januari, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *