Ett förbud mot mord av Louise Penny – lite för välskriven kanske

ettforbudmotmord

Ett förbud mot mord
Författare: Louise Penny
Utg.datum: 2015-08-26
Förlag: Modernista
Översättare: Charlotte Hjukström
Originaltitel: The Murder Stone/A Rule Against Murder
ISBN: 9789176455647

Louise Penny är absolut en skicklig deckarförfattare. Genren för denna deckare är väl närmast pusseldeckaren. Den utspelar sig i ett värdshus, Manoir Bellechasse, i den kanadensiska vildmarken. Det är intressant att komma in i det kanadensiska livet med dess tvåspråkighet, franska och engelska. Armand Gamache, deckaren som har huvudrollen är en charmerande litterärt och kulturellt bevandrad klok man. Det är lite skönt som avbrott mot så många kriminalpoliser i dagens deckarlitteratur med svåra psykiska och sociala problem. Deckaren är den fjärde i serien om Kommissarie Gamache.

De tidigare har till stor del utspelat sig i den lilla byn Three Pines, på den kanadensiska sidan av gränsen mot USA. Nu flyttar handlingen lite mer ut i vildmarken, till en mer isolerat plats.För att fira sin bröllopsdag beger sig Armand Gamache och hans Reine-Marie till Manoir Bellechasse, ett isolerat och anrikt gammalt värdshus inte långt från byn Three Pines. Det är högsommar och Gamache ser fram emot en tids välförtjänt vila från arbetet som chef för mordroteln vid Sûreté du Quebec.

Men paret Gamache är inte ensamma på Manoir Bellechasse. Vid samma tid har den förmögna familjen Finney samlats här för sin årliga släktträff. Gamache känner att luften vibrerar av de många konflikter som döljer sig bakom familjemedlemmarnas artiga leenden, små vibrationer från ett förflutet som inte tycks vilja komma till ro.

I takt med att både värmen och spänningen stiger dyker en del oväntade gäster upp på släktträffen; och en morgon, efter en våldsam nattlig storm, hittas en död kropp i trädgården.

Första halvan av boken läste jag med stor läslust men sedan blev det trögare. Att placera handlingen i ett värdshus med en oerhört skicklig kock är en bra grund för att författaren ska kunna måla med mat och dryck, med alla dess dofter och färger och konsistens. Louise Penny är duktig med att använda alla sinnen för att få oss att känna smaker och dofter medan vi läser. Det är ett välkänt knep för författare sedan Enid Blytons femböcker. Det kan dock bli lite för mycket, lite för medvetet och inte helt intressant för handlingen. Varför måste exempelvis Gamache och hans två poliskollegor alltid äta och dricka var sin rätt, för att författaren ska kunna måla ut dessa rätter? Måltidsbeskrivandet är lite för medvetet använt.

Ett annat skäl till att jag nästan fick tvinga mig att läsa sista delenär att berättelsen blev något omständligt och deckargåtan inte riktigt övertygar mig. Upplösningen och den avgörande actionscenen känns inte riktigt trovärdig. Men visst, Louise Penny, kan sitt hantverk som deckarförfattare. Det är inte någon dålig bok och framför allt var det intressant att hamna i kanadensiska miljö.

LOUISE PENNY är en kanadensisk deckarförfattare som översatts till ett trettiotal språk och sålt över tre miljoner böcker bara i Nordamerika. Hennes deckarserie – som fått henne att kallas en modern Agatha Christie – utspelar sig i Québec i Kanada, med kriminalinspektör Armand Gamache som huvudperson. Louise Penny har vunnit The Barry Award, The Agatha Award för Bästa kriminalroman (fyra år i rad!) och Anthony-priset två gånger.
Louise Pennys sajt

23 januari, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *