Ondskans fotoalbum på Judiska museet

Skribent:

albumetaushwitz

Albumet från Auschwitz
Visas på Judiska museet i Stockholm.

Det var absolut förbjudet. Ingen dokumentation. Ändå togs bilderna. Av tyska SS-män. Prydligt placerades fotografierna i ett album med kalligrafiskt handskrivna rubriker. Innehållet skulle aldrig visas för världen. Trodde man.

På Judiska museet i Stockholm presenteras nu en mycket välgjord och makaber utställning med bilder från koncentrationslägret Auschwitz. En tågtransport med judar anländer från Ungern i maj 1944. Här visas de enda bilder som finns inifrån lägret och de är därför helt unika.

Den tidigare fången Lili Jacob hittar av en slump ett fotoalbum i en låda efter att ha flyttats från Auschwitz till lägret Mittelbau-Dora. Här ser hon fotografier på sig själv, hela hennes familj och många vänner. Alla utom Lili är nu döda. I stark kontrast finns här också glada och festande tyska soldater. Det är med förövarnas blick bilderna har tagits, berättar museets chef Christina Gamstorp. Så albumet är inte komplett. Men här på utställningen visas också fotografier från offrens album, glada familjebilder och porträtt som tagits före kriget i helt vanliga och lyckliga hem.

När befriarna äntligen kom, ryska och amerikanska soldater, bad man Lili Jacob att överlämna fotoalbumet som dokumentation och bevis vid kommande rättegångar. Men hon vägrade. Lili var 18 år när hon tvingades till Auschwitz och albumet var allt hon nu kunde bevara av sitt unga liv.

Men 1980 donerade slutligen Lili Jacob albumet till Yad Vashem, Israels myndighet, monument, arkiv och forskningscentrum för ”hågkomst av Förintelsens offer och hjältar.” Yad Vashem ligger på Har Hazikaron, Åminnelseberget, i Jerusalem.

Nu hade Lili Jacob funnit ro och trygghet med sin familj i USA. Det var dags att överlämna dokumentet till eftervärlden.

17 december 1999 avled Lili Jacob-Zelmanovic Meier, som nu var hennes fullständiga namn, i sitt hem i Miami. Hon blev 73 år gammal.

Den dokumentärfilm från SVTs Kunskapskanalen som visas på utställningen, är mycket informativ och sevärd. Drygt 70 år har förflutit sedan allt detta ofattbara upphörde. Men som en påminnelse fyller utställningen en viktig funktion.

Det är med ledsamhet jag konstaterar att vår värld även i dag plågas av förtryck och våldshandlingar. Ofrivilligt lämnade SS-soldaterna genom sina otillåtna bilder ett avtryck som består. Därför är det dags att vårda och respektera allas våra liv. Låt oss äntligen lära av historien, det börjar bli bråttom!

Fotnot: Judiska Museet tar också fram ett pedagogiskt material för årskurs 9 och gymnasiet för utställningen. Det pedagogiska materialet och skolvisningarna kommer att lanseras i samband med Förintelsens minnesdag 27 januari 2016.

Pressbild ovan. Barnen på bilden är Lili Jacobs bröder, Sril och Zelig. Båda dödades kort efter ankomsten till Auschwitz.

Pressbilder nedan:
Kvinnor, barn och gamla väntar på att klä av sig i en skogsdunge 100 meter från en av gaskamrarna i förintelselägret Auschwitz – Birkenau. Därefter ska de gå in i det rum där de gasas ihjäl för att sedan kremeras i ugnarna i samma byggnad.

Bagage och ägodelar. Kvinnor sorterar fångarnas tillhörigheter som de tvingats lämna ifrån sig när de klev av godståget. Effekterna sorteras i det s.k. Kanada, oftast för vidarebefordran till Tyskland.

Pressbild-3_Albumet-fran-Auschwitz

Pressbild-4_Albumet-fran-Auschwitz

19 januari, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *