Gynoides på Orionteatern: Feministisk akrobatik i världsklass

Skribent:

DSCN7313

Gynoides på Orionteatern, Stockholm.
Regi och koncept: Marie-Andrée Robitaille.

”GYN♀IDES – CIRCUS FEMALE INTELLIGENTSIA” kallar sig själva för en modern cirkusföreställning och visserligen sker den avancerade akrobatiken i en manege, men här böjer, tänjer och skruvar de sex unga kvinnorna på gränserna. Det hänger bokstavligen på håret! Mina tankar går självklart även till Cirkus Cirkörs enastående prestationer.

Det är vackert, skickligt och stilrent med perfekt timing. Ljussättningen är varmt mjuk och bildar en ”nära-huden-upplevelse.” Suggestiv musik och effektiva ljudeffekter gör helheten visuellt stark. På scenen utför ett helgjutet kollektiv prestationer som tar andan ur åskådaren.

Vi bjuds in i ett fiktivt universum; mellan tider, strävar en grupp kvinnor med hypernaturalistiska kroppar och futuristiska enheter efter frihet. Det är en blandning av poesi, science fiction, stillsamt uppror och en hyllning till kvinnligheten, girl power!

Gynoides presenterar internationella elitcirkusartister, där motion capture-teknik låter artisterna skapa och kontrollera ljudbilder med sina egna kroppar.

Nu, om inte förr, har Stockholm bevisat att staden utgör ett viktigt centrum för nutida internationell och högklassig scenkonst. Det kan vi vara tacksamma och stolta för. Gynoides är ingenting mindre än en sensation!

Världspremiär här på Orionteatern, sedan reser sällskapet på internationell turné.

MEDVERKANDE:
Sophie Duncan, England, Veera Kaijanen, Finland, Sade Kamppila. Finland, Sarah Lett, Kanada, Laura Lippert, USA, Manda Rydman, Sverige och Anna-Maria-Hefele, Tyskland (Musik och sång).

Med stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Kulturbryggan, Musikverket, Stockholm stad, Canada Council for the Art, Stockholms Läns Landsting. I samarbete med Orionteatern, Riksteatern, Stockholms konstnärliga högskola, DOCH Dans- och cirkushögskolan, KTH Kungliga Tekniska högskolan Sound and Music computing team, KTH R1 Experimental Performance Space and Presence Lab.

Bonustips: Vill du njuta av fler stora upplevelser, besök Folkoperan i Stockholm!

Foto: Lars Wickberg

10 januari, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *