TV-tips under julhelgerna: Två tyska tv-serier i SVT: Weissensee III och Deutschland 83

weissensee

Tyska tv-serier som sänds i Sverige är ofta mycket bra. De känns angelägna och berättar något om Europa. Tyska tv- och filmskaparna verkar vara redo för att ta itu med andra världskriget och efterkrigstiden med kalla kriget.

Om du följt de två tidigare säsongerna av Weissensee har du något att se fram emot. Tisdag den 22 december sänds första avsnittet av säsong 3 av Weissensee.

En ny tysk tv-serie kommer att sändas på SVT Play på tisdagar med start 12 januari. Deutschland 83 är något så spännande som ett tyskt spiondrama. Men glöm verklighetsfrämmande underhållande våldsagentfilmer som James Bond, nu handlar det om verklighetsförankrat drama, som bitvis är så spännande att det knappt går att titta. Det är för att karaktärerna känns äkta och hur huvudpersonen blir rekryterad som spion är något som går att tro på.

Weissensee III
Järnridån faller
Hösten 1989. Järnridån är på väg att falla och den politiska kraften ändras med ljusets hastighet. Och ingen vet med säkerhet om Sammetsrevolutionen kommer att förbli fredlig eller bryta ut i våld. Allt som händer påverkar även familjen Kupfer. Den tredje säsongen av “Weissensee” har premiär tisdag 22 december kl 20.00 I SVT2.

Martin Kupfer (Florian Lukas) försöker att få tillbaka sin dotter med hjälp av en västtysk reporter. Hans bror, Falk Kupfer (Jörg Hartmann), tillhör en grupp hårdnackade Stasibefäl som förbereder sig för att göra vad som helst för att bibehålla den kommunistiska makten. Hans pappa, Hans Kupfer (Uwe Kockish) motarbetar allt som kan skapa obalans. Och Dunja Hausmann (Katrin Sass) och Vera Kupfer (Anna Loos) kämpar för att genomföra demokratiska reformer i det medborgeliga gardet. Men det visar sig att det inte är bara de som har skelett i sina garderober.
SVT2 tisdag 22 december 2015 kl 20.00: Weissensee III (1:6)

Deutschland 83
deutschland83Året är 1983 och det kalla kriget når kokpunkten. Ryska SS20-missiler i Östtyskland riktas mot väst, och amerikanska Pershing II-missiler kommer snart att placeras i Västtyskland med tänkta mål i öst. Kärnvapenkrig hotar.

Del 1 av 8: Quantum Jump. Den 24-årige östtyske gränspolisen Martin Rauch rycks från den verklighet han känner till och skickas till väst som hemlig agent för Stasis räkning. Med en tjänst inom den västtyska armén som täckmantel, måste han få tag i topphemlig information om Natos militära strategi. I rollerna: Jonas Nay, Maria Schrader, Alexander Beyer, Sylvester Groth, Nikola Kastner, Sonja Gerhardt, m.fl.
SVT1 / SVT Play 22:00 tisdag 12 januari

19 december, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *