Herr Lows Konstkrönika: Guldkorn i höstrusket

Skribent:

Olafur Eliasson

Det händer mycket i Stockholms kulturliv. Hösten inbjuder till besök på gallerier, teatrar, konserter och upplevelser i filmens värld. Mycket är alldeles gratis, som till exempel ”Konståkning” i tunnelbanan, världens längsta galleri! Under några timmar får du en guidad tur med start från olika stationer. Allt som behövs är ett giltigt färdbevis.

Mathias WilsonMATHIAS WILSON är en konstnär som arbetar med järnsmide och glas. På Galleri Hantverket, Götgatan 63, är han en del av ett konstnärskollektiv. Hans utställning pågår bara någon vecka till, men Mathias finns representerad i galleriets ordinarie utställning. Här kan du njuta av många vackra ting!

OLAFUR ELIASSON: ”Verklighetsmaskiner”på Moderna Museet. Ur programförklaringen: ”En fläkt cirklar i oregelbundna banor ovanför våra huvuden, vatten pumpas frenetiskt upp i kaskader, och i en annan av salarna kan vi vandra i en labyrintisk arkitektur av färgad rymd… Olafur Eliasson (f. 1967, Danmark/Island) är en av samtidens mest uppmärksammade konstnärer.
Sedan tidigt 1990-tal har hans verk presenterats i åtskilliga utställningar över hela världen. Eliasson arbetar i skulptur, måleri, fotografi, film och installationer, men också med arkitekturprojekt och platsspecifika verk i det offentliga rummet. Ljus, vind och vatten i alla dess former är återkommande inslag. Trots detta är naturen snarare närvarande som verkens material än som motiv.
I mötet med Eliassons installationer är det inte alltid självklart var konstföremålet slutar och betraktaren tar vid. Fokus flyttas från konstobjektet i sig till själva upplevelsen av att se. Samtidigt framkallar Eliassons verk situationer där vår uppfattning av verkligheten utmanas, omförhandlas och omtolkas.”
(Bilden i toppen hör till Olafur Eliasson.)

Camilla ThulinCAMILLA THULINs stora utställning i Kulturhuset är fantastisk. Massor av kläder, kostymskisser, fantasi. Camilla arbetar som kostymör för bland andra Kulturhuset Stadsteatern och Göteborgsoperan. Inte minst är hon känd för att ha gjort alla dräkter åt gruppen Army of Lovers. Camilla Thulin är även designer med egen ateljé i vilken man kan beställa skräddarsytt och har lanserat en egen kollektion med klänningar.
Via ett antal olika tablåer får vi bekanta oss med hennes korsetter, vurm för vintage och folklore, samt bjuds på en inblick i kostymörens vardag. Vi följer arbetsprocessen, från skiss till färdigt plagg.

Anna OdellANNA ODELL: ”Okänd, kvinna 2009-349701” är ett verk som alla hade en åsikt om, men få har sett. Sex år efter den hätska debatt som omgärdade verket visar Kulturhuset Stadsteatern samtliga delar i Anna Odells konstprojekt. Filmerna presenteras i en scenografi producerad av Marianne Lindberg De Geer; från Liljeholmsbron till rättegångssalen.

Karin BroosKARIN BROOS: ”Still Life” på Waldemarsudde. Stor separatutställning, i mitt tycke det vackraste att se just nu. Ur programbladet: ”Det är i synnerhet kvinnans värld som Karin Broos fångar med allra störst inlevelse. De avbildade i Broos målningar betraktar sällan oss, de blir betraktade. Inneslutna i sina egna världar öppnar de upp för åskådarens inre fantasi och tolkningar”.

LILJEVALCHS KONSTHALL: ”Utopian Bodies – Fashion Looks Forward.” Elva rum – elva världar. Jag törs lova att du aldrig sett något liknande! En visuell fest om mode i storslagen scenografi. I elva olika teman – Hållbarhet, Förändring, Teknologi, Hantverk & form, Hantverk & färg, Solidaritet, Motstånd & samhälle, Motstånd & skönhet, Minnen, Genusidentitet och Kärlek – uppmuntras besökaren att leta efter sin egen framtidsvision.

Samtliga dessa utställningar pågår in på nästa år, med undantag av Mathias Wilsons objekt. Men Galleri Hantverket, där han ställer ut, har öppet alla dagar.

Liljevalchs

Foto: Lars Wickberg

20 november, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *