Herr Lows Konstkrönika: ”Opening Night” i Vasastan

Skribent:

Jorma

Nio konstnärer, åtta gallerier har vernissage samma kväll. Området kring Hudiksvallsgatan i Stockholms innerstad är vårt svar på ”Meat packning district” i New York. Här trängs högklassisk konst och här möts du av nyfikna blickar och lyssnande öron. Samtliga här nämnda utställningar pågår till mitten av december.

JORMA PURANEN: ”Surfaces and Scenes Beyond” på Galleri Flach.
Arbetar med gamla fotonegativ, raster och rispapper. En del av verken andas 1800-tal. Med sprickor och rispor framträder hemliga manuskript, lager av berättelser i det reflekterande ljuset. Det blir till en mångbottnad väv.
(Se toppbilden)

JonasJONAS BOULEAU: ”A medium of change” på Galleri NAU. Oljemålningar och cyanotyper, en form av enkla fotografier. Verken behandlar vår tilltro till pengar och behovet av säkerhetsanordningar för att vi skall våga lita på ett föremåls värde. Arbetet började med en målning föreställande den duva som finns på VISAs kreditkort.

MariaMARIA FRIBERG: ”Piles of Dreams” på Galleri Andersson/Sandström. Detta är Marias första separatutställning här och kretsar kring människans skoningslösa exploatering av jordens resurser. Men också av mänsklighetens möjlighet att skapa något vackert ur kaos. Det kan ses som något beständigt ur det destruktiva.

 

 

XavierXAVIER VEILHAN: ”Cedar” på Galleri Andrén-Schiptjenko. Xavier arbetar med att skapa olika former i trä. Men det är inte tiden som är det avgörande i hans konst, utan distans. Knepigt och svårtolkat, men samtidigt fascinerande och mångtydigt. En del av verken för tankarna till klassiska former, medan andra är högst egensinnande.

 

 

MårtenMÅRTEN MEDBO på Galleri Christian Larsen. Mårten är en av Sveriges mest intressanta konstnärer som arbetar med keramik. Skulpturerna pendlar mellan att vara bruksföremål och renodlat konstnärliga objekt. Det vilar en kuslig aura över formerna, som ter sig levande men på något sätt sjukliga. Skönhet och äckel, lust och olust, renhet och smuts. Förutom keramiken jobbar Mårten även med glas och betong. Han har producerat offentliga skulpturer i mycket stor skala.

 

 

AnnANN EDHOLM: ”Den sjungande skogen” på Galerie Nordenhake. Utställningens titel är inte så vacker som man skulle önska. I nazisternas koncentrationsläger Buchenwald hängdes fångarna upp i armarna och piskades. Skriken hördes vida omkring och begreppet ”Den sjungande skogen” myntades. Ann jobbar med symboler, ofta i svart med inslag av endast någon ytterligare färg. Lager på lager av olja bivax. Den röda färgen framstår som sår i målningarnas kropp. Det för tankarna till krigets maskineri och våld.

 

HåkanHÅKAN BRING: ”Collateral structures” på S.P.G, Susanne Pettersson Gallery. Valet av de enstaka färgerna har kommit till genom reducering, ett ihärdigt sökande mot en enkelhet. Håkan strävar efter en fördjupad kunskap om mikrokosmos. Det icke-synliga där människan försöker förstå hur och varför helheten fungerar.

 

 

HenrikHENRIK OLSSON: ”Badet” på samma galleri som Håkan Bring. Naturen är den centrala inspirationskällan i Henriks två serier på utställningen. I den inre av två salar visas hur en kvinna anklagad för häxeri sitter med benen i en svart källa. Hon håller krampaktigt i en trädgren innan hon släpper greppet. Kvinnan är inte simkunnig, men om hon är häxa, skall hon flyta. Men hon drunknar. Henriks tankar går bakåt i tiden, ändå är motiven kusligt aktuella även i dag.

 

 

SigridSIGRID SANDSTRÖM på galleri Olsson & Cecilia Hillström Gallery. En gemensam utställning för dessa två gallerier. Speglar och målningar sida vid sida där reflektion och illusion växelverkar. Effekten av upprepningar och dubbleringar förbinder målningarna med rummet och betraktaren, vars rörelser övervakas, iakttas och återspeglas i stunden.

 

 

 

Kvällens gallerirunda var välbesökt. Möten med konstnärer och publik gav en härlig harmoni och närhet. Och allt var gratis, så länge du inte köpte något konstverk. Men det var svårt att låta bli plånboken, ty här fanns mycket att pryda ett hem.

Foto: Lars Wickberg

15 november, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *