Mall of Scandinavia har slagit upp sina portar

mall2

224 butiker och restauranger på en yta av 101.048 kvadratmeter. Nu slår Mall of Scandinavia, norra Europas största köpcentrum, upp portarna i den växande stadsdelen Arenastaden i Solna, bara 7 minuter från Stockholms innerstad. Kulturbloggen var på plats under pressinvigningen.

Med en arkitektur inspirerad av elementen jord, vind och vatten, berättar arkitekten Gert Wingårdh att det är en uttalad ambition att få folk att vilja “ta selfies som de ska kunna lägga upp på Instagram”. Mest iögonenfallande är kanske den så kallade “Water Node”, en av tre ingångar, tillika köpcentrumets största öppna yta, där det bland annat står en fontän som kombinerar riktigt vatten med illusioner som ger sken av vatten. Taket är designat så att det ska kunna se ut som att man befinner sig under vatten.

En av butikerna som öppnat i Mall of Scandinavia är Sveriges första Disney Store. “Det är superhäftigt att få komma in på den här marknaden. Disney finns ju redan i den svenska kulturen, framför allt med julen och Kalle Anka, så jag tror att det är ett fantastiskt läge att öppna,” berättar butikschefen Hanna Jonsson Löfbom. “Vi kommer göra någonting som inte finns; den här typen av butik som är så interaktiv med allt ifrån fina träd där barnen kan urskilja olika karaktärer, du kan välja dina favoritsånger, vara med på olika events. Det är en unik upplevelse som erbjuder mer än bara shopping. Mall of Scandinavia är en häftig plats att få öppna i, med många bra butiker och restauranger omkring oss. Disney är måna om att bara finnas på rätt platser, det ska inte finnas utspritt överallt, utan det måste vara på platser där Disney verkligen passar in. Här kände de att det var läge.”

The Designer Gallery heter det område av Mall of Scandinavia som med sitt utrymme för konstinstallationer och pop-up stores avser hylla kreativitet och uppmärksamma nya trender. Dess tema har tagits fram av Maria Wahlberg och rör sig mellan konst, popkultur och branding. “När jag började jobba på det här projektet började jag fundera på det moderna köpcentret som konst,” berättar hon. “Jag hamnade i USA under 1950- och 1960-talet, försökte förstå vilka energier som låg bakom allt det här och kom väl ganska snabbt underfund med att det fanns någon slags förhoppning om att massproduktion skulle leda till påskyndade demokratiprocesser. Femtio år senare är det lite oklart vad som har hänt, på 90-talet var vi väldigt ironiska över 50-/60-talet, tyckte de var naiva, men idag inser jag att vi kanske måste försöka hitta det positiva i allting hela tiden för att kunna jobba vidare. Den tanken har bland annat genomsyrat Am-Mainz som har gjort den här mattan med olika texter som ska bytas ut en gång om året. Men även att vi har den här konst- och modehybriden.”

För den hungrige så finns det över fyrtio restauranger som bjuder matupplevelser från hela världen. Bland de mest lockande hittar vi prisbelönta Indian Garden, den italienska trädgårdsrestaurangen Mangiardino, samt på nedervåningen den norska nyetableringen Egon med sin charmiga inredning. Belysningen kommer anpassas efter vilken tid det är på dygnet, samtidigt som olika DJ:s kommer husera, för att skapa den rätta stämningen och intimiteten.

Det ska även nämnas att Mall of Scandinavia har Sveriges första kommersiella IMAX-biograf som till en början bland annat kommer visa filmer som Hunger Games, Spectre och Star Wars: The Force Awakens. På underhållningssidan hittar vi även Laserdome och O’Learys hittills största sportbar som utöver rastauranger och barer även består av aktiviteter som minigolf och bowling. Nedan ser du fler bilder från pressinvigningen:

mall5

mall1

mall3

mall4

mall6

mall7

mall8

mall9

Foto: Emma Andersson

12 november, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *