Nyskriven utländsk dramatik och romaner som blir teater – nio premiärer i november och december på Kulturhuset Stadsteatern

Skribent:
Livläkarens besök Kulturhuset Stadsteatern 2015

Livläkarens besök
Kulturhuset Stadsteatern 2015

Teaterhösten blir intensiva i Stockholm i november och december med nio premiärer under dessa två månader på Stockholms stadsteater, också känd under namnet Kulturhuset Stadsteatern.

Ett pressmeddelande berättar om senhöstens teater på Stockholms stadsteater:

Den amerikanska dramatikern George Brandts prisbelönta pjäs Vingklippt (Grounded) och danske Adam Prices hyllade debutpjäs Samtal före döden får båda Sverigepremiär på Kulturhuset Stadsteatern i december. Dessutom blir det urpremiär för två dramatiserade romaner nämligen Karolina Ramqvists Flickvännen och PO Enquist Livläkarens besök som båda för första gången nu sätts upp på scen. Det blir också en musikalisk urpremiär i form av Den sista föreställningen, Rikard Wolffs tolkning av Jacques Brels sista konsert på Olympiascenen i Paris 1966.

I november och december blir det totalt nio premiärer på Kulturhuset Stadsteaterns scener. Först ut är I afton Lola Blau som har premiär 13 november. Den är både en förtäckt självbiografi över manusförfattaren och kompositören Georg Kreislers liv och en systerpjäs till Cabaret. En kabaré i form av en roadmovie genom Europa och USA och en livsresa, med den vilda, vackra, vilsna Lola Blau. I titelrollen ser vi Sara Jangfeldt.
Mer om föreställningen på: http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Pjaser/2015/Lola-Blau/

Cockfight är en relationskomedi om en man, hans pojkvän och hans nya flickvän! Pjäsen undersöker med lekfullhet och sylvassa repliker en mans sexualitet och identitet. Den prisbelönta brittiska pjäsen regisseras i den svenska uppsättningen av Edward af Sillén. I rollerna ser vi bland annat Albin Flinkas och Vanna Rosenberg. Cockfight är en enaktare och går som natteater på Kafé Klara med start kl. 21.00. Premiär 25 november.
Mer om föreställningen på: http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Pjaser/2015/Cockfight/

Samtal inför dödenPjäsen Samtal före döden är inspirerad av den verkliga historien om Adolf Eichmann, SS-officeren som var ytterst ansvarig för deportationen av judar till förintelselägren under andra världskriget och som dömdes för brott mot mänskligheten i Jerusalem. Samtal före döden är Adam Prices (författaren bakom danska TV-succén Borgen) kritikerhyllade debutpjäs. Nu sätts den för första gången upp i Sverige. I rollen som Eichmann ser vi Johan Ulveson. Sverigepremiär 3 december på Kilen.
Mer om föreställningen på: http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Pjaser/2015/Samtal-infor-doden/

Den 4 december är det urpremiär för Livläkarens besök. För första gången blir Per Olov Enquists hyllade roman teater, i dramatisering av Johanna Garpe och Erik Norberg. I huvudrollen som den tyske livläkaren Struensee ser vi Joel Spira, i rollen som hans förbjudna kärlek drottning Caroline Mathilde Lina Englund och kung Christian den sjunde spelas av Bahador Foladi.
Mer om föreställningen på: http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Pjaser/2015/Livlakarens-besok/

Den sista föreställningen är en scenisk konsert där Rikard Wolff framför sångerna från Jacques Brels sista framträdande som skedde på Olympia-scenen i Paris 1966. Manus har skrivits av Rikard Wolff som har en lång personlig relation till Brel och hans musik. Den sista föreställningen är en poetisk berättelse om att ständigt drömma en omöjlig dröm. Urpremiär 5 december.
Mer om föreställningen på: http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Pjaser/2015/Den-sista-forestallningen-Wolff-sjunger-Brel/

Flickvännen är författaren och journalisten Karolina Ramkvists prisbelönta samtidshistoria som nu sätts upp för första gången som pjäs. Handlingen kretsar kring Karin som i sju år varit flickvän till John som försörjer sig på våld och brott. Sju år av väntan på samtal som inte går att spåra, sju år av ett liv i lyx parallellt med allt hon måste blunda för. Om feminism handlar om att göra det man vill, är det här hennes val. Flickvännen regisseras av Marianne Lindberg De Geer och i rollerna ser vi bland annat Hanna Alström och Magnus Krepper. Urpremiär 11 december på Lilla scenen.
Mer om föreställningen på: http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Pjaser/2015/Flickvannen/

En uppstoppad hund av Staffan Göthe är en av våra mest älskade moderna klassiker som nu sätts upp på nytt. Med magisk realism skildrar den ett Sverige i miniatyr och utvecklingen från 50-talet till 80-talets mitt. Vi får följa Morgan Cervieng och hans familj: pappa Sture som stoppar upp djur, systern Nelly som bor på mentalsjukhuset med sitt krossade hjärta, hyresgästerna adjunkt Lampa som får komma in i värmen och nattbiträdet som drömmer om den moderna människan. Olof Hanson regisserar en drömensemble. Premiär 12 december på Klarascenen.
Mer om föreställningen på: http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Pjaser/2015/En-Uppstoppad-Hund/

Den hyllade och prisbelönta pjäsen Vingklippt sätts nu för första gången upp i Sverige. I pjäsen får vi följa en amerikansk stridspilot vars karriär i luften tog slut när hon blev gravid. Istället styr hon nu drönare framför en datorskärm. Vingklippt är en enkvinnas-föreställning skriven av den amerikanske dramatikern George Brandt och har i New York satts upp med Anne Hathaway i huvudrollen. Sverigepremiär 13 december på Kilen.
Mer om föreställningen på: http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Pjaser/2015/Vingklippt/

När dagen vänder är en i Sverige sällan spelad pjäs av den hyllade franske dramatikern Paul Claudel. Det är ett klassiskt kammarspel om en passion som tar över allt. På båten mot Hong Kong möts Ysé och Mesa för första gången och inleder en kärlekshistoria som kommer att påverka dem för resten av livet. Kärleksparet spelas av Maria Salomaa och Simon J Berger. Uppsättningen är ett samarbete med Strindbergs Intima Teater. Premiär 17 december.
Mer om föreställningen på: http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Pjaser/2015/Nar-dagen-vander/

26 oktober, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *