Gogols Revisorn i mycket egen version på Moment: Teater – skrämmande aktuell skrattfest

revisornmomentteater

Revisorn
Oerhört fritt efter Gogol
Manus och regi: Andreas Boonstra
Musik: Simon Steensland
Scenografi: Erik Stenberg
Premiär på Moment: Teater i Stockholm 17 oktober 2015

Scenen är förlagd till tiden efter nästa val. Sverigedemokraterna är det största partiet och har bildat regering med Kristdemokraterna. Kanske är det en framtid som kan bli verklighet. En sak är i alla fall säker: om det blir verklighet då är det nog slut på yttrandefrihet och kulturen kommer att strypas. Det är i alla fall regissören och teatermannen Andreas Boonstra på Moment: Teater övertygad om. Han har alltid sett de två partierna som ett sorts systerpartier och deras kulturpolitik ekar väldigt likadant. Boonstra har fört över Gogols klassiska pjäs Revisorn till en framtid då SD och KD styr Sverige.

Gogols Revisorn skildrar händelserna då borgmästaren i en mindre stad i Ryssland blir tipsad i förväg om att en inspektör ska skickas ut på uppdrag av staten för att kontrollera att allt går rätt till i den lilla staden. Givetvis går inte allt rätt till. Borgmästaren och övriga makthavare skor sig på folket och korruptionen frodas, som i de flesta ryska städer på den tiden – eller egentligen är dramat ständigt aktuellt, överallt i världen. Människor som har positioner och makt över andra har en tendens att utnyttja det för egen vinning.

De flesta makthavare kanske blir skärrade när de hör att en inspektion är på väg? Gobols drama ”Revisorn” utspelar sig nu på en liten fri teater, liknande Moment: teater och de har hört ryktet från säkra källor att en inspektör är på väg för att kontrollera att de driver teatern enligt den fastslagna kulturpolitiken som råder. Nu får ingen kritik framföras mot den styrande regeringen, ingen fri debatt får längre förekomma, inget som påminner om reklam för ett samhälle med mångkultur får finnas, ursvenskt och opolitiskt ska det vara.

revisorn2Nu är Andreas Boonstra inte vem som helst. Han har en fantasi som går på högvarv och den som har sett någon av hans tidigare produktioner vet vad som väntar. Revisorn blir en skrattfest och den bubblar av ironi och skämt, ibland drar det nog iväg lite väl mycket. Boonstra passar på att skoja om teaterns värld samtidigt. Eftersom föreställningen totalt är tre timmar med paus tror jag inte den skulle förlora något på att korta ned lite på de delar som flyger iväg lite mycket om teatervärlden. När det spretar åt för många håll kan det blir lite tröttsamt.

Uppsättningen på Moment: teater pendlar mellan flera spår. Först och främst är det grundtemat: en snart nutida version av Gogols pjäs, samtidigt innehåller föreställningen flera politiska utspel och analyser av Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna och som tredje del finns ett slags spel i spelet där skådespelarna med rejält tilltagen Brechtmanér betraktar sig själva och spelet utifrån. Det fungerar och det är både roligt och skrämmande, tankeväckande starkt. Men kanske föreställningen skulle höjas något steg i sin helhet om den sista delen drogs ned något.

Nikolaj Gogols komedi ”Revisorn” är en komedipjäs från 1836. Förutom Tjechovs fyra pjäser är detta det enda ryska teaterstycke som blivit allmänt bekant utanför Ryssland. Det hade urpremiär 19 april 1836 på Alexandrinskijsteatern i Petersburg, motsvarighet till vår Dramaten och uppkallad efter kejsare Nikolaus I:s gemål Alexandra.

Revisorn av Nikolaj Gogol är i fem akter och handlar om en man som anländer till en mindre landsortsstad, där han misstas för en väntad statlig inspektör. Moment: teaters version drar iväg med full fart åt fars men skrattet fastnar ibland i halsen, för det kanske verkar som ett skämt, men med tanke på vad som skett i svenskt samhälle på senare tid är det inte omöjligt att föreställningen skildrar verkligheten om några år. Hoppas, hoppas att det är som Andreas Boonstra skriver i programmet till föreställningen:
Som det kommer sägas i pjäsen du alldeles strax ska se så hoppas jag verkligen att jag gjort den här pjäsen i onödan. Att scenariot som jag byggt min tolkning av Gogols Revisorn på aldrig blir verklighet. Men för säkerhets skulle gör jag den här pjäsen nu. Det kan faktiskt bli förbjudet senare.

I rollerna:
Göran Thorell, Josefin Ankarberg, Martin Jonsson, Jenny Antoni, Ludde Hagberg, Niki Gunke Stangertz
Foto: Håkan Larsson

18 oktober, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *