Fjärde säsongen av Homeland finns nu på Netflix

Homeland_Season_4

Den amerikanska tv-serien Homeland är en av de serier som fängslade mig. Jag såg de tre första säsongerna i ett sträck under en semester. De tre första säsongerna hänger ihop som en helhet. Jag missade när den fjärde säsongen kom. Den visade på Sveriges Television. Nu har säsong 5 haft premiär i USA och på SVT. Femte säsongen av Homeland visas i SVT Play ett dygn efter premiären i USA.

Som tur var släppte Netflix i veckan hela säsong 4. Jag har nu sett den och är redo för säsong 5. Tyvärr har SVT inte alltid så bra avtal med de internationella film- och tv-bolagen. Avsnitt 1 i säsong 5 går bara att se på SVT-Play till 19 oktober.

Jag tycker att säsong 4 till och med är bättre än de första tre säsongerna. Det går att se säsong 4 utan att ha sett de tidigare tre säsongerna, även om det är en del som den som inte sett de tidigare säsongerna inte förstår.

Carrie Mathison är huvudkaraktären i Homeland. I säsong 4 kämpar hon för att vara en bra mamma men hoppar ändå på att leda en operation för CIA i Islamabad i Pakistan och hon kastas in i intriger och terrorism och spionage av allra vidrigaste slag.

En sak jag hade lite svårt att riktigt tro på i de första tre säsongerna är den svåra sjukdom som Carrie har, att hon har så stark bipolär sjukdom och att hon av och till struntar i sina mediciner och blir ruggigt manisk. Jag har lite svårt att tro på att CIA skulle låta en människa med så svår bipolär sjukdom ha så stort ansvar som hon har. I säsong 4 har hon blivit mer vuxen och tar ansvar för sin sjukdom och äter sina mediciner som hon ska – och hon är därför mycket mer stabil. Fast vad hjälper det när omgivningen intrigerar? Säsong 4 är spännande och tar flera oväntade vändningar, skådespelarna är mycket skickliga och jag dras in i handlingen och blir arg på en del karaktärer, precis som om jag var med. Vi inser också att ingen sida är perfekt och ingen är bara ond och obegriplig, inte ens terroristerna, fast det är lätt att hata dem. Men det är lätt att hata de amerikanska makthavarna också.

Nu är jag redo för säsong 5. Den hade premiär i SVT Play måndagen den 5 oktober klockan 22.00. Serien sänds även i SVT24 klockan 22.45 och den 11 oktober klockan 22.00 i SVT1.

I femte säsongen har Carrie Mathison lämnat livet som CIA-agent bakom sig och arbetar istället för ett privat säkerhetsbolag i Berlin men hon kommer återigen att dras in i den värld som hon lämnat bakom sig. Både Saul Berenson och Peter Quinn dyker upp, redan i första avsnittet.

10 oktober, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *