Från bokmässan i Göteborg: Lars Gustafsson diskuterar sin nya roman Doktor Wassers recept

doktorwassersrecept.

Skenet bedrar var titeln på ett samtal mellan författaren Lars Gustafsson och Dan-Erik Sahlberg på Se människan-scenen på Bokmässan i Göteborg på torsdagen den 24 september 2015. Lars Gustafsson är en fascinerande författare som skrivit ett en mängd romaner, essäer och poesi. Han ska senare i höst, i oktober, ta emot Thomas Mann-priset och det är första gången i historien detta pris går icke-tysk författare, nämnde Dan-Erik Sahlberg, som intervjuade honom. Dan-Erik Sahlberg är programchef på Sigtunastiftelsen och har enligt dess hemsida en bakgrund som förläggare och musiker och har under många år verkat i gränslandet mellan kultur, samhälle och kyrka..

Ämnet för samtalet var: Om identitet, identitetsstöld, kärlek och konst.

Dan-Erik Sahlberg började med att fråga ville genre Lars Gustafsson allra helst skriver i.
– Poesi, svarade han helt utan tvekan.
– Mina romaner har ofta börjat med några diktrader, de har fötts ur några rader poesi, sade Lars Gustafsson och utvecklade det: Romaner kräver en massa arbete men poesi växer av sig själv, som skägg växer.

Den nya romanen, ”Doktor Wassers recept” påminner på flera sätt i sin uppbyggnad om en del av Lars Gustafsson tidigare romaner, menade han.
– Det är ingen bok som försöker övertyga nån om något, det är ett tankeexperiment.

Huvudpersonen heter i början av berättelsen Kent och är en ung man som bor i ett skogrikt område i Sverige. Han är mycket intelligent, mer än han själv förstår. Han har ett enormt minne. Han jobbar i Fagerstatrakten i en däckverkstad.

– Det är en viktig syssla, det är mycket viktigt att hålla koll på däcken, berättar Lars Gustafsson. Annars skulle det ju fel däck hamna på bilarna. Så noggrann är Kent.

En kväll stannar han med sin moped i en vänstersväng och där hittar han resterna av en motorcyklist, som kört av och avlidit och aldrig hittats. Kent hittar den personens dokument och det visar sig tillhöra en Kurth Wasser, en legitimerad östtysk läkare.

– Nu inträffar ett ögonblick av absolut frihet, säger Lars Gustafsson. Kent kan välja sitt liv.

Kent väljer att bli Kurth Wasser. Utifrån sett lyckas han väldigt bra, han jobbar inte bara som läkare utan blir överläkare och också generaldirektör och medicinalråd.

Som Kurth Wasser är han ingen vidare sympatisk person, menar Dan-Erik Sahlberg.

– Jag vet inte om han är sympatisk eller inte, menar Lars Gustafsson. Hela vårt liv går ut på att tygla vår vilja, vi är instängda. Jag predikar inga teorier, jag prövar mig fram. Kurth Wasser utvecklar ett filosofiskt resonemang i sängen och på något sätt visar jag kanske på en karaktärsutveckling.

– Jag undrar finns det då någon substans i denna människa, säger Dan-Erik Sahlberg. Han spårar visserligen upp och avslöjar en bedragare men hans egen förmåga att dupera sätts aldrig på prov.

– Tja det är väl inte helt ovanligt, menar Lars Gustafsson. Se hur bedragare lyckats ta sig in i det svenska näringslivet och lyckats dupera alla.

En fråga den som läser romanen troligen ställer sig är: Vad gjorde Kent då han blev Kurth: dödade han den han kunde bli eller frigjorde han den han kunde bli?

På bokförlagets hemsida berättas om boken:
Den 18 mars år 2012 står förre generaldirektören och medicinalrådet Kurth Wassers runa att läsa i Svenska Dagbladet. Av den får man lätt intrycket att denne avlidne sjukvårdsadministratör och framstående expert varit en förebildlig person och en medicinsk förgrundsfigur.
Av Doktor Wassers privata anteckningar kan vi se att hans karriär inte var fullt så förebildlig. Av flera skäl. Det viktigaste att det var rätt många decennier sedan den ursprunglige Kurth F. Wasser försvann.
Hans identitet övertogs på femtiotalet elegant av en förslagen yngling från skogsbygden i Norbergstrakten. Mycket fantasirik. Mycket smart. Och utrustad med utpräglade Don Juantalanger. Doktor Wasser är hans uppfinning – hans fantasis triumf.
Doktor Wassers recept är en roman om riskfylld lögn, sinnlig kärlek och om vår bräckliga identitet.

Doktor Wassers recept
Författare: Lars Gustafsson
Utg.datum: 2015-09-11
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 9789100142865

24 september, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *