Kaffefestivalen tillbaka på Södra Teatern i Stockholm

Skribent:

kaffefestivalen

Förra året blev Kaffefestivalen Södra Teaterns mest välbesökta evenemang med drygt 4.000 besökare (som fick i sig hela 55.000 koppar kaffe!). I år är det dags igen – den 28-30 augusti blir det fullt fokus på denna ädla dryck.

Ett pressmeddelande berättar om Kaffefestivalen 2015:

Besökarna kan bland annat lyssna till kaffeproducenterna Felipe & Marcos Croce från Fazenda Ambiental Fortaleza utanför São Paulo i Brasilien som berättar om hur ekologisk och hållbar odling av kaffe planeras och utförs, hur den skiljer sig från konventionell odling och vilka särskilda smakegenskaper dessa metoder tillför. Under festivalen kan man också testa att bli spådd i kaffesump, rosta kaffe i stekpanna, köpa nymalet kaffe från världens alla hörn, samt uppleva James Brewster och hans ljudinstallation Electro-acoustic café som också är en fullt fungerande espressobar. När dagarna går över i kvällar blir det fest och klubbar med musik från kaffets hemländer.

Från Mosebacketerrassen kommer dofterna från nyrostade specialblandningar att sprida sig över Söders höjder. I hela huset blir det provsmakning, kaffeskola, föreläsningar, tävlingar, mat och dryck (med kaffesmak såklart). Och i pop-up butikerna kommer man kunna shoppa massor av roliga kaffeprylar.

Besökarna kommer bl. a. att kunna:
– Prova kaffe från hela världen
– Rosta kaffe i stekpanna
– Bli spådd i kaffesump
– Köpa hem sitt nymalda favoritkaffe. Eller varför inte köpa en egen kaffeplanta?
– Deltaga i workshops om bl. a. latte art, espresso, koppning och att lyckas med kaffet hemma
– Lyssna på föreläsningar av kaffeproducenterna Felipe & Marcos Croce och andra experter på kaffe
– Uppleva ljudinstallationen/espressobaren Electro-acoustic café

Electro-acoustic café är en ljudinstallation som också är en fullt fungerande espressobar, där Malmöbaserade baristan och ljudupptäckaren James Brewster gör kaffekonsten till en unik ljudupplevelse. Mikrofoner monteras på espressomaskinen, kaffekvarnen och mjölkkannan. Detta gör att han kan fånga ljuden direkt som vibrationer från olika ytor och sedan förstärka dem. Precis som en vanlig espressobar kan Electro-acoustic café erbjuda kaffe i olika former som cappuccino, espresso, latte m.m. Det unika är att du upplever liveljudet av ditt kaffe som blir till. Originalljuden mixas med processade versioner, som skapas i realtid genom digitala effekter. Projektet har turnerat runt om i Europa, däribland festivalerna Club Transmediale i Berlin och festivalen Latitude UK. Nu är det kaffefestivalen på Södra Teaterns tur.

En exklusiv kaffeklubb kommer att husera i Champagnebaren på våning 7. Här serveras kaffedrinkar, kaffeshots och en vidunderlig utsikt över Stockholm, med musik från olika DJ:s. I Södra Bar och Mosebacke Etablissement blir det på kvällen klubbar med musik från kaffets hemländer.

Föreläsningar under festivalen (ca 60 min):

Lördagen / Söndagen
– ”Sharing is caring – and there is no perfect Pepsi” Patrik Rolf Karlsson

– Hur skapar vi en hållbar kaffeproduktion – Marcos Croce & sonen Felipe Croce, kaffebönder från Brasilien

– Kafferevolution & Brödmanifest – Sebastian Boudet & Johan Damgaard

– A film about coffee – Film om specialkaffe runt om i världen

Workshops – öppna för registrering dagligen (en ny workshop börjar varje timme båda dagarna):
Pour Over – Hur lyckas vi med det handbryggda kaffet
Espresso – Hur brygger vi den perfekta koppen
Kaffekonst – Lyckas med din latte art
Koppning – Prova kaffe professionellt

Stationer som kommer finnas under festivalen (några kan falla bort och några kan tillkomma):
Espressostationer
Bryggstationer
Mal ditt kaffe här ink påsförslutare
Lilla kaffebutiken
Ett kaffe tre olika rostprofiler
Testa på själv (espresso)
Kaffeplazan
Hariostation – Bryggutrustning från Japan.
Johan & Nyström atWork
Mal ditt kaffe här ink påsförslutare
Måla med kaffe
Handbryggstation – Siphon
Spå i kaffesump – går runt i restaurangen
Kvarnstation
Torkade kaffebär
Testa på själv (brygg) – V60, Clever & AeroPress
Kaffeplantor till försäljning
Kaffesäckar till försäljning.
Kanelbulle till kaffet.
Pour Te
Espresso hemma
Moccamaster Bryggbar
Handbryggstation – V60 & Chemex
Ursprungskaffe
Cold Brew
Rostning
Rosta i stekpanna
iKaffe i kaffet – Oatly
Specialkaffe challange
Oatly Container på terrassen?
TNT – Latte Art Tävling

19 augusti, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *