DVD-recension: Ex Machina där Alicia Vikander är imponerande som robot

ex-machina

Ex Machina
Betyg 4
Släpps på Blu-ray och DVD 17 augusti 2015

Att Alex Garlands film Ex Machina med svenska Alicia Vikander i en av huvudrollerna inte släpptes på svenska biografer är ett mysterium. Filmen är engagerande och har i allra högsta grad en publik.

Caleb är en ung man som arbetar som programmerare på ett stort företag där han vinner en tävling där priset är att få tillbringa en vecka hos företagets ägare, en excentrisk och oerhört begåvad IT-miljardär, Nathan. Denne IT-miljardär bor i ett avskilt område i bergen.

När Caleb kommer dit invigs han i den stora hemligheten. Nathan har utvecklat en robot med intelligens, han har skapat artificiell intelligens. Caleb får uppdraget att testa roboten, som fått namnet Ava och har skapats med kvinnliga attribut. Roboten Ava spelas av Alicia Vikander.

Caleb ska umgås med Ava och bedöma om hon har egen intelligens eller bara är skickligt programmerad. Det utvecklas till en psykologisk thriller. Till slut ställer sig Caleb frågan om vad som är artificiellt och vad som är äkta och han blir osäker på om han själv är äkta också. Vem är äkta?

Filmen är inspelad med ett tidlöst manén som påminner den del om Stanley Kubricks rymdepos ”År 2001 – Ett rymdäventyr” från 1968, med tidlösa miljöer som förmedlar en klaustrofobisk känsla, långa korridorer med raka linjer och alla rör sig som robotar, lite stelt och skrämmande. Skickligt val av filmskaparen att låta miljön på så sätt tydligt bära filmens berättelse.

För övrigt skulle dramat fungera smidigt att föra över till teaterns format, eftersom det egentligen bara är fyra roller: Nathan och Caleb, Ava och Kokyo, Nathans hembiträde.

Alicia Vikander är mycket bra i rollen som Ava. Hon är imponerande och trovärdig – och skrämmande. Experimentet skildras som en psykologisk thriller där våra känslor lätt lurar oss. Vem ska ha vår lojalitet? Människan eller maskinen och till vilket pris?

Aftonbladet berättar att 17 av 19 topprecensenter i USA gjorde tummen upp för filmen och Vikander när den hade premiär den 10 april.
– Vi bedömde att det inte skulle finnas tillräckligt med plats för den på bio nu under sommaren. Det var så otroligt många andra gigantiska titlar som ”Jurassic world”, ”Ted” och ”Minionerna”. Det finns inte obegränsat med plats på bio, säger UIP:s VD Zoran Slavic till Aftonbladet.

Jag tror han gjorde fel bedömning, Ex Machina har ju högra kvalitet är flera av de filmer UIP:s VD Zoran Slavic bedömde skulle vara för svåra att konkurrera med.

8 augusti, 2015

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. […] FF, GR, KB, MZ, MrF, Onyanserat, Sydsv, VS, Atlantic, CC, KCS, […]

  1. Simon skriver:

    Håller med om att den skulle funka bra att föra över till teater.
    Tycker också att bedömningen var lite felaktig, denna borde sannerligen ha landat på bio!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *