Hmm, är mediers bevakning köpt av filmindustrin eller okunnig? – Swefilmer nedlagd men öppnad med nya adress

Skribent:

swefilmerny

Swefilmer (hemsida där du kan se på filmer och tv-serier) har tvingas stänga ned efter enorma påtryckningar av filmindustrin och polis. Kulturbloggen rapporterade lite kort kring detta igår (jag erkänner att jag inte är jätteinsatt i ämnet eftersom jag aldrig sett på filmer eller tv-serier via Swefilmer, jag tycker det är jobbigt att man måste registrera sig för att se något av dess utbud. Jag föredrar de helt lagliga alternativen.)

Uppenbarligen eller troligen, är svenska mediers reportrar minst lika okunniga som jag. Massor av medier rapporterade att Swefilmer stängt. Men ingen rapporterade det enkla faktum som Emma på Opassande påpekar att sajten öppnat igen, med nu adress: http://www.swehd.com

Det är förvånande att medierna glömmer att tala om att Swefilmer öppnat igen. Och likaså är det skrämmande hur ensidigt medier rapporterar kring frågor om upphovsrätt. Svenska mediers journalister tycks gå hand i hand med upphovsrättslobbyn inom filmindustrin. Emma skriver på Opassande:

Under hela processen slogs jag av hur jäkla vanligt det är att opinion blandas med nyhetsrapportering när det gäller upphovsrättsintrång. Få undviker tillfället att skapa illusionen att titta på strömmat material på nätet skulle vara olagligt. Men det är det inte. De senaste åren har intresset ökat för att få fram lagstiftning som förbjuder det. Under tiden skapas direkt felaktiga bilder via nyhetsmedierna, som alldeles för ofta okritiskt för det vidare. Det är en enorm fördel att en lobbygrupp har denna tillgång till nyhetsspalterna.

Jag kan bara dra två slutsatser. Antingen så är reportrarna så okunniga inom sitt bevakningsområde att de inte har koll – och det är allvarligt. Det är ett problem när journalister är okunniga, ett problem för demokratin. Det är väl i och för sig en naturlig följd av att medier är så kommersiella i dagens samhälle och så åldersdiskriminerande (det är ju ett faktum att de stora redaktionerna som Expressen, Aftonbladet, DN, SVD och TT aldrig skulle nyanställa någon med livserfarenhet, aldrig skulle nyanställa något som fyllt 40 år). Antingen så är journalisterna helt enkelt så okunniga eller så går de i upphovsrättsindustrins ledband, eller så beror det på båda anledningarna. Reportrarna är så okunniga att det är lätt för upphovsrättsindustrin att hålla dem i ledband.

Emma slår också fast att det är inte olagligt att titta på film och tv-serier via dessa ”illegala” sajter.
Under tiden tycker jag att det är väsentligt att folk förstår att de inte bryter mot några lagar när de tittar på strömmat material online. Alls. Det är inte ens omoraliskt, om du frågar mig, då branschen mår utmärkt och en fascinerande symbios till och med uppstått.

30 juli, 2015

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. anne skåner skriver:

    Bra Rosemarie du tar i en viktig fråga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *