Nu spelar Robert Broberg för änglarna – på söndag blir det hyllning i SVT

robbanbroberg

Artisten och komikern Robert ”Robban” Broberg har avlidit. Han blev 75 år gammal.

Sorgbeskedet kom i morse och alla stora svenska medier rapporterar om den folkkäre visdiktarens och artistens bortgång. Robert Broberg, Robban, Robert Karl-Oskar Broberg har med sin underfundiga humor och ordlekar underhållit oss i flera generationer och spridit sin glädjefyllda ljusa energi.

Det blir tomt här i Sverige, men en sak är säker, om det finns någon slags varelser utanför vår existens, om änglar finns, då har Robban Broberg en ny stor publik.

För mig var han min första svenska idol. Jag sparade mina veckopengar för att köpa hans nyutgivna LP ”Tjejjer”, som go 1969 och jag var 14 år då. Den kostade 25 kronor – och jag spelade den om och om igen och kunde alla sångerna utantill, förstås.

Många år senare fick jag chansen att träffa honom i verkligheten när jag hade praktik på Sveriges Television i Göteborg och han var med i ett morgonprogram på lördagsmorgonen. Mitt uppdrag var att att ta hand om gästerna och han var precis så trevlig, positiv och vänlig som jag trodde.

I svenska wikipedia finns en bra sammanfattning av hans artistliv som började då Robert Broberg gick på Konstfack 1957 och hittade på att han hade en skifflegrupp. I verkligheten hade han inget band, men ryktet spred sig och han fick erbjudande om att spela med sin skifflegrupp på dansrestaurangen Lorry i Sundbyberg. Snabbt som ögat samlade han ihop ett gäng kompisar och började repetera. Robban (som han då var känd som) började så småningom skriva egna visor. Lusten och förmågan att leka med ord fanns redan från början, en talang som han utvecklat vidare via sina många humoristiska texter.

Det var genom Hylands hörna i TV som Robban Broberg etablerade sig på allvar. Han fick engagemang i en revy på Gröna Lund 1965 där han gjorde succé med sin egen visa ”Koftan”. Hans första stora skivsuccé var ”Maria-Therese”, en låt som gick in på första plats på Svensktoppen 1967. Melodin skickade Robert in för att delta i Melodifestivalen, men blev ej utvald. Istället gjorde den ett enormt genomslag efter hans framträdande i TV-programmet Önskeprogrammet, från Cirkus. Sedan kom ett pärlband av låtar, både roliga, burleska, vackra och romantiska. Här kan nämnas till exempel ”Det som göms i snö”, ”Jag måste hejda mig” och genombrottslåten ”Båtlåt” (1967) som handlar om två båtar som förälskar sig i varandra.

Expressen berättar att Sveriges Television planerar att sända en hyllning till Robban Broberg på söndag i SVT1.

Aftonbladet berättar:
Robban Broberg led under många år av en ovanlig form av parkinson.
– Familjen var samlad när han gick bort, säger dottern Isabella Robertsdotter.

Relaterat: Dagens Nyheter, Aftonbladet,

21 juli, 2015

Det här inlägget har 3 kommentarer.

  1. […] han skriver om att trots att man inte var ett stort fan av hans ”genre” så var han älskad av […]

  1. Irena Sydmalm skriver:

    Han var en del av min barndom :´(

  2. Thove skriver:

    En stor artist har gott bort… Känns alltid så tråkigt när någon man tagit för givet hela sitt liv plötsligt försvinner!
    Jag skrev ett inlägg där jag länkade till ditt inlägg, hoppas det är ok: http://www.plusett.nu/omrostning-4950/brukar-du-lyssna-pa-robban-broberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *