Skivrecension: Neil Young – The Monsanto Years

themonsantoyears

Artist Neil Young
Titel The Monsanto Years
Betyg 3

Den kanadensiske rocklegendaren Neil Young är onekligen produktiv. Nu har han släppt sitt 36:e studioalbum som är ett osande politiskt inlägg med titeln ”The Monsanto Years”. I flera av sångerna går han hårt åt det multinationella företaget Monsanto och dess genmodifierade produkter.

Albumet har kommit till genom att samarbete med countrymusikern Willie Nelsons söner Lukas och Micah, samt Lukas bandmedlemmar i ”Promise of the Real”.

Visst, det är bra att stora artister sticker ut hakan och ryter till om samhällsfrågor. Neil Young är inte rädd för att sätta ned foten och säga vad han tycker  och han har gjort det ett par gånger tidigare som med 2006 års  attack på president Bush och invasionen av Irak med albumet ”Living with war”. 2009 år släppte han ”Fork in the road”, där Neil Young försökte konvertera en miljövidrig raggarkärra till en grön hybrid.

Dock krävs det mer än ett gott syfte för att skapa en mästerligt album – och där är vi långt ifrån med ”The Monsanto Years”. Det blir aldrig så där riktigt, riktigt bra som det kan bli med Neil Young. Det glimtar till ibland som i favoritlåten ”Wolf Moon” men de flesta låtarna flyter i varandra och är för lika varandra, ingen sticker ut speciellt. Albumet är brötigt och rått producerat. Det är säkert medvetet för att det ska kännas och låta rebelliskt men det låter illa av och till. Det är förstås inte uselt eller dåligt, det är kul att lyssna på och fartfyllt och ibland rätt roligt – men det är inte ett av Neils största album.

Inspelningen av albumet och några livespelningar inför studioarbetet filmades av Don Hannah och släpps som en film som också har titeln ”The Monsanto Years”.

Albumets omslag är en parodi på konstnären Grant Woods målning från 1930, ”American Gothic”, där Neil Young och hans partner Daryl Hannah har tagit de centrala platserna på målningen.

Jag såg att albumet fick betyg 3 också av Svenska Dagbladet där Dan Backman skriver:
”The Monsanto years” är ett stökigt, bökigt och rockigt album. Neil Young har kvar bettet och engagemanget, men budskapet verkar viktigare än själva musiken.

Spåren på albumet:
1. ”A New Day for Love”
2. ”Wolf Moon”
3. ”People Want to Hear About Love”
4.”Big Box”
5. ”A Rock Star Bucks a Coffee Shop”
6. ”Workin’ Man”
7. ”Rules of Change”
8. ”Monsanto Years”
9. ”If I Don’t Know”

5 juli, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *