Skivrecension: Nino Ramsby – Du kan och sov nu

Skribent:

ninoramsby

Artist: Nino Ramsby
Titel: Du kan och sov nu
Betyg: 4

Under namnet Nina Ramsby hittar vi ett antal skivor med klang av allt från egna visor till jazz, en synnerligen begåvad och intressant artist. Nu lyssnar jag på Nino Ramsbys första utgivning som manlig musiker, ”Du kan sova nu”. Det är fortfarande samma djupa och musikaliska engemang som inte hör samman med att personen bytt namn. Nina eller Nino kommer aldrig att göra något slätstruket eller lätt glömt.

Här är nio spår av visvariationer från huvudlåten ”Du kan sova nu” – finstämd vislyrik med sprött gitarrkomp till låten som ”Morsan & Farsan” i jazzton, där medverkar Jonas Kullhammars kvintett för övrigt är det suveräne Martin Hedby som skickligt kompar henne genom skivan. Det som fastnar är orden och lyriken i texterna, de är så otroligt vackra och personliga. Innerligheten i sången, det väl avvägda kompet. Avskalat vilket är nödvändigt för att lyssna på vad som sjungs.
”Ett liv” skivans åttonde spår, är den tyngsta av låtarna. Det finns något i det oerhört långsamma och vemodiga som slår an, orden, skörheten, rösten omgiven av stråkar, är svårlyssnad – men ja …det känns att det är Ninos liv och känns så oerhört personligt och privat. Lite som att titta in genom ett fönster.

Avslutningen på skivan ”I en grön liten skog” är lite öppnare precis som den glänta han sjunger om och det behövdes. En person med så generellt tung reportoar behöver lägga något lättlyssnat till sin samling.

9 juni, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *