Poetisk frisör i Majorna i Göteborg

Skribent:

FullSizeRender-3

Jag stannar till, gnuggar mig i ögonen – jo då jag såg rätt ”Salong Poetisk Frisör”. På Slottsskogsgatan i Majorna Göteborg erbjuder Mostafa Parvizi sina frisörkunder musik och poesi mellan klippen. Men Mostafas dikter finns än så länge bara på Persiska så han medger att hans svenska kunder kanske inte just önskar dikter men då kan de istället få lite meditativ musik.

FullSizeRender-2Mellan schampoflaskor, saxar och hårfärgningsmedel ryms ett litet minibibliotek med persisk litteratur och undulaten Farad, flyger runt i salongen. Mostafa berättar att Farad nyss förlorat sin fru Shirin, de var ett riktigt kärlekspar och så tar han fram mobilen för att visa hur Shirin (undulatfrun) får sin sista vila inbäddad med maskrosor, vita blommor o en sockerbit. Hon tyckte om socker, förklarar han.

Frisör och poet. Alla i Mostafas familj är frisörer däremot inte poeter men det finns ett stort intresse för poesi. När Mostafa kom till Sverige startade han salong på en gång, hemma i Iran fanns anhöriga som behövde ekonomisk hjälp.

Mostafa som bott i Göteborg i sju år berättar att hemma i Iran skrev han dikter om politik och kärlek och bilden på omslaget till hans första bok gjorde att han fick fem års fängelse. En knuten hand föll inte mullorna i smaken. Nu förgyller han kundernas besök med dikter och musik från sin Oud (ett instrument som påminner om en bouzoki).
Besöket hos Mostafa var uppiggande och snart kan alla kunder beställa en dikt av honom, böckerna håller på att översättas till svenska. Så har ni vägarna förbi gör ett besök på Salong Poetisk Frisör i Majorna. Klippningen hann vi inte pröva den här gången, men om han klipper lika bra som han läser dikter, då kan kunden vara lugn.

23 maj, 2015

Det här inlägget har 3 kommentarer.

  1. Daryoush Farhadian - L skriver:

    Vilken rolig och intressant idé att försköna sin och andras tillvaro genom att frisera både håret och själen. Vackert

  2. Anne Skåner skriver:

    Fine svåger tacl

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *